21 Mayıs 2024

1926 Tüketici Müracaat Etti

  • PDF

Fatsa’ da Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığ'na 1 Ocak 2014 tarihinden günümüze kadar 1926 kişi tüketici haklarına başvuru yaptı.
Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na son günlerde tüketiciler tarafından yapılan başvurularda yoğun bir artışın olduğunu belirten Fatsa Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Çelik, "Bu artışın sebebi tüketiciler tarafından bankalardan çeşitli zamanlarda çekilen konut, araç, tüketici gibi kredilere istinaden dosya parası, kredi kullandırma ücreti, komisyon tahsilat kesintisi gibi değişik adlar altında bankalar tarafından kendilerinden alınan paraların haksız olarak alındığı gerekçesi ile geri alınması istenmesidir”. 1 Ocak 2014 tarihinden bugüne kadar Fatsa İlçe Hakem Heyeti Başkanlığımıza 1926 adet tüketici müracaatı olmuş ve 660 başvuru karara bağlanmıştır. Bu kararlardan yüzde 90'i tüketici lehine kabul ve yüzde 10'una ise tüketici aleyhine ret kararı verilmiştir. Yine bu müracaatların yüzde 92'si kredi dosya paralarının iadesi ile ilgili olup, yüzde 8'i ise diğer çeşitli konulardaki tüketici müracaatlarını oluşturmaktadır. Müracaatların yoğunlaşması aylar itibariyle 2014 Ocak ayında 117, Şubat ayında 133, Mart ayında 234, Nisan ayında 297, Mayıs ayında 451, Haziran ayında 512 ve 8 Temmuz itibariyle 182'dir. Bu müracaatların yüzde 95'i kredi dosya paraları ile ilgili olup müracaatlardaki artış hızı devam etmektedir" dedi.
Çelik, “Ayrıca tüketiciler, bankadan ne zaman, ne miktarda kredi çektiğini ve çekilen bu krediye istinaden kendisinden ne miktarda dosya parası adı altında para kesildiğini veya alındığını hatırlayamadığı durumlarda, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu'n ilgili maddeleri kapsamında konu ile ilgili bankadan yazılı bilgi talebinde bulunabilirler. Bazı tüketiciler, bankalardan bilgi talebinde bulunduklarında kendilerinden belli bir miktarda ücret talep edildiğini de şikayet konusu etmektedirler.4982 Bilgi Edinme Kanunun 10’uncu maddesinde “Başvurunun yapıldığı kurum ve kuruluş, erişimine olanak sağladığı bilgi veya belgeler için başvuru sahibinden erişimin gerektirdiği maliyet tutarı kadar bir ücreti bütçeye gelir kaydedilmek üzere tahsil edebilir” denildiğinden bankalar bilgi erişiminde maliyet tutarı kadar ücret talep edebilmektedirler. Ancak, bankalar bu ücreti alıp almamakta serbesttirler” diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde