29 Mart 2024

HALKIN İSTEDİĞİ OLDU

  • PDF


Ordu’nun Gülyalı ilçesi Turnasuyu Mahallesi’nde çimentoda katkı maddesi olarak kullanılan tras ocağı açılmasına karşı açılan dava kapsamında atanan ‘bilirkişi heyeti’ tarafından hazırlanan rapor halkın istediği gibi çıktı. Raporda, söz konusu alanda tras ocağı açılmasının uygun olmadığı belirtildi. 
Gülyalı İlçesi Turnasuyu Mahallesi mevkiinde yapılacak olan tras Ocağı projesi için Ordu İdare Mahkemesi’ne açılan davada görevlendirilen bilirkişi heyeti hazırladığı raporla ‘ÇED gerekli değildir’ kararını doğru bulmayarak ÇED’in hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Mahkemeye dava açanlardan bir olan Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Ertuğrul Gönül, “Bilirkişinin hazırladığı rapor ile mahkemeye yaptığımız itirazımız ortak noktalarda birleşti. Heyet, proje alanı çevresinde okulun, derenin, tarım arazilerinin ve insanların yaşam alanlarının oluşunun dikkate alınmadığının vurgusunu yapıyor” dedi.

RAPOR NE DİYOR?
Hazırlanan bilirkişi raporuna göre, tras ocağı alanının yol ile mesafesinin 250 metreden az olduğu için Karayolları'ndan izin alınması gerektiği halde alınmadığına dikkat çekilirken, işletme sonrası tras ocağı alanının yeniden doğaya kazandırılması için hazırlanan proje ile alanın ıslah edilmesinin mümkün olmayacağı vurgulandı. Raporda ayrıca dava konusu tras ocağı gibi benzer nitelikte faaliyet gösteren işletmeler nedeniyle sıvı ve katı atıklar, toz, duman, gürültü ve sarsıntı gibi birçok değişik kirleticinin doğaya, insan ve çevre sağlığına, tarım arazilerine zarar verdiğinin bilindiği belirtildi.
Raporda, ocağın açılacağı arazisinin yüzeysel olarak tıraşlanmasının söz konusu olacağından çevredeki bitkilerin ve hayvanların zarar göreceği, habitatların yok olmasına, tras ocağındaki faaliyetin su seviyelerinin düşmesine ve suyun kirlenmesine neden olacağı, toz nedeniyle fındık bahçelerinin zarar göreceğine dikkat çekildi.
Bu gibi işletmelere karşı olunmadığı belirtilen raporda tras ocaklarının veya benzer nitelikteki açık işletmelerin, umuma ve diğer kişilere ait yollara, binalara, su kaynaklarına, tarım alanlarına zarar vermeyecek şekilde uygun alanlarda ve mesafelerde kurulmaları gerektiği uyarısı yapıldı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde