28 Nisan 2024

Milletvekili Ünal’dan 'Alan Bazlı Destek' Açıklaması

  • PDF

fatih han 418x480

Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Alan Bazlı Destekleme’nin, fındık üreticilerine faydalı olacak dönemde yapılacağını söyledi.

Fındık üreticilerinin beklediği açıklama AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal'dan geldi. AK Parti Ordu Milletvekili Ünal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarım sektöründeki üreticileri desteklemek amacıyla 9 milyon TL bütçe ayırdığını, bu bütçeden en fazla payı fındık üreticisinin alacağını belirterek, “Bütçenin görüşmeleri devam ediyor. Bütçe meclisten onay aldıktan sonra fındık üreticilerine bu desteklemenin ne zaman dağıtılacağı görüşülecek. Bu destekleme ücreti fındık üreticimize ne zaman faydası olacaksa o dönem dağıtılacaktır. Şuan için ‘ağustos ayında verilsin’ diye düşünceler var. Bunun nedeni ise fındık sonrasında pazara fındığını kademeli indirilerek, piyasadaki fındık fiyatını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Ama Tarım Bakanımız, bütçe meclisten geçtikten sonra bölge insanına ne zaman fayda sağlayacaksa bu desteklemenin dağıtılabileceğini ifade etti” dedi.

Milletvekili Ünal, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Tarım bakanlığı önümüzdeki 2013 yılına ait bütçemizin ihtiyacı netleşti. Bunlar plan bütçe komisyonunda görüşülüyor. Bu çalışmalar sabahlara kadar görüşülüyor. Tarım Bakanlığı’nın üreticiyi destekleme bütçesi 9 Milyon TL’ye çıkartıldı. Bu 9 milyonun içerisinde her sektöre neredeyse tamamına ciddi destekler ön görülmektedir. En büyük destek kalemi her zaman olduğu gibi fındıktır. Fındıkla ilgili bütçeyi de komisyona sunan Tarım Bakanlığımız bunu daha sonra meclise getirecek. Meclisten bütçeler onayını aldıktan sonra bu sadece tesisatın onaylanmasıdır. Ödemelerin tarihiyle alakalı ayrıca bir değerlendirme yapılacak. Bu konuyu sayın bakanımızla görüştük. Hangi ay olacağı konusunda bir değerlendirme var. Bu rakam hazineden aktarıldığında sadece ödemenin tarihi netleşecek. Bununla alakalı bir değerlendirme süreci yaşanacağını tahmin ediyorum. Daha önceki yıllarda nisan ayı gibi ödeniyorken bir değerlendirme içerisinde ağustos ayında verilse piyasaya fındığın arzı yavaşlar, üreticilerimiz ihtiyaçlarını o ödenekle belli bir süre idame ettirir ve böylece piyasada arz fazla ürün oluşmadığı için fındık fiyatına olumlu bir şekilde etki yapar diye değerlendirmeler yapıldı. Ben de Sayın Bakanımıza bunu ilettim. Sayın Bakanımız, ‘bu bölge insanı ne zaman uygun ise o zaman ödemenin yapılmasına hazırız’ dedi. Ancak bunun netleşmesi için 2013 yılını bekleyeceğiz.”

Son Güncelleme: Çarşamba, 14 Kasım 2012 10:55

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde