29 Nisan 2024

Özgen: “Fındık Tüccarın Kucağına Bırakıldı”

  • PDF

DSC 0191 640x430

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, fındık fiyatının düşmesinin nedeninin rekolte olmadığını belirterek, rekolteymiş gibi gösterilerek fındık üzerinde oyunlar oynandığını ifade etti. Özgen 2011 mahsulünün 600 bin ton iken, TMO’nun da piyasaya fındık sürmesine rağmen fiyatın 7 TL’nin altına düşmemesini ancak 2012 mahsulünün neredeyse aynı rekolteye sahip olurken fiyatın bu kadar düşmesinin nedenini kimsenin açıklayamadığını ifade etti. Özgen: “Hükümet müdahalesi şart” dedi.

Üreticilerinin büyük kısmının pazara fındık indirdiğini ancak satmadığını ifade eden Özgen: “Üreticilerimizin büyük bölümü fındığını kesinlikle pazara indirdi ama satış yapmadı. Emanet usulü yani örneğin bir üretici tüccara 2 ton fındık getirdi, ihtiyacı kadar para aldı kalanını da daha sonra satmak üzere emanet etti. Eylül ayı içerisinde fındık fiyatında herhangi bir artış yaşanması söz konusu bile olamaz.

“Sayın Karamolla İsim Versin”

Ticaret Borsası Başkanı sayın Ömer Karamolla “Fındık fiyatının böyle olmasının nedeni Ocak ayında 720 bin ton rekolte açıklayan ziraat odalarıdır” diyor. Bence bu ciddiye alınmayacak bir söylemdir. Çünkü böyle bir açıklamayı hangi ziraat odası yapmışsa sayın başkanın bunu söylemesi gerekiyor. Ayrıca rekoltenin yüksek olması neyi değiştirir? Geçen yıl 2011 mahsulü 600 bin ton iken TMO bile depolarındaki mahsulü piyasaya sürdü ancak buna rağmen kimse mağdur olmadı.

“Fındık Eşsiz Bir Ürün”

Dünya piyasasında böyle bir ürün yok. Meyve sebze gibi çürüdüğünde imha edilmiyor. En kötü, çürük halinden bile yağ yapılıyor. Böyle eşsiz ve ciddi anlamda ihracat girdisi olan bir mahsule hükümetin müdahale etmemesi bence düşündürücüdür. Hükümet fındığa müdahale etmiş olsa, fiyat bugün en kötü 6 TL civarlarında olurdu. Bazı ihracatçıların fındık 4.00 TL diye açıklama yapması bile üretici için bir tehdittir. Hükümet fındığa müdahale etse üreticinin 2012 mahsulünü serbest piyasanın kucağına atmamış olsaydı fiyatın bugünkünden çok daha iyi olacağı şüphesizdir. Fındıkta bugüne dek yazılıp çizilmeyen, oynanmayan oyun kalmadı. Ancak hala fındığın bir sigortası yok. Bu da gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin ve bugünkü hükümetin suçudur.

“Fındığın Geleceği Yok”

Şu anda kesinlikle fındığın geleceği yok. Fındıkla alakalı herkes yorum yapıyor ama bir adım ilerleme yok. Geçen yıl fiyat 7.50 TL iken neden bu yılın mahsulü 4.00 TL gibi komik bir fiyata satılıyor. Değişen ne? Çikolata üretimi devam ediyor. Bu fiyat neden düştü?

“Ziraat Odaları Rekolte Açıklamadı”

Sayın Ticaret Borsası Başkanı benim iyi bir arkadaşımdır. Ocak ayında fındığa 720 bin ton rekolteyi ziraat odalarının verdiğini iddia ediyor ancak 2012 yılı ürününde ziraat odaları rekolte tespit çalışması yapmadı. Ayrıca başkan ziraat odası değil de hangi ziraat odasının rekolte açıkladığını anlatacak. Ben bir Fatsalı olarak bu açıklamayı okuduğumda Fatsa Ziraat Odası’nı sorumlu tutarım. Sayın Karamolla isim versin. Bu konuyu kendisiyle de konuştuk.

“Rekolte Tahmini Ürün Oluştuktan Sonra Yapılır”

Ziraat Odaları kadar tüccarlar da fındıkla uğraşıyorlar. 2012 mahsulü kimler tarafından hangi bölgede, arazide tespit çalışması yapılmış. Arabayla yol kenarında giderken fındığa bakılınca doğum iyi görünebilir ancak bu doğum meyveye dönüşmeyebilir. Meyveye dönüşene kadar rüzgar, kuraklık, don olayı gibi birçok olumsuz hadise meydana gelebilir. Rekolte tespit çalışması ürün oluştuktan sonra yapılır. Ben aksini iddia ediyorum deyip elinde belgesiyle ben şu arazide şu şekilde rekolte tespiti yaptım diyebilecek kimse yok. Masa başındaki hesaplarla bu iş olmuyor. Ancak ben bir üretici olarak fındık fiyatındaki düşüşün nedeninin rekolte olduğunu düşünmüyorum ve rekolteyi de önemsemiyorum. Geçen yıl neredeyse aynı miktar fındık varken fiyat neydi, bugün fiyat ne?

“Önceliğimiz Fiskobirlik”

Fındık vazgeçilmez bir ürün. Hükümetin kesinlikle fındık anlamında bir üst kurulu olması gerekiyor. Ya FKB desteklenecek ki birinci önceliğimiz budur. Ya da TMO devrede olacak. Bunlar hükümetin sorunudur. Ziraat odaları fiyat belirleyemez ya da fındık alamaz. Ancak üreticiye gübreleme, yetiştirme verimi arttırma gibi konularda destek olur. Bizim görevimiz budur” şeklinde konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde