28 Nisan 2024

Şener: “Üreticinin Esas Sorunu FİSKOBİRLİK”

  • PDF

ihsansener

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, “Fiskobirlik, zaman içinde görevinin dışına çıkarak başka işler yaptığına şahit olduk. Dolayısıyla fındık üreticisinin esas sorunu Fiskobirlik’tir” dedi.

Konuşmasına Fiskobirlik’i eleştirerek başlayan AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, “Fındık ürününün toplanması, pazara inmesi uluslararası arenada ticarette ön sıralarda yer alması için kurulmuş bir Fiskobirlik teşkilatımız var. Bu Fiskobirlik teşkilatının zaman içinde görevinin dışına çıkarak başka işler yaptığına şahit olduk. Dolayısıyla fındık üreticisinin esas sorunu Fiskobirlik’tir. Serbest piyasa şartlarında yaşıyoruz dünyayla ve piyasayla rekabet edebilmenin şartları serbest ticarettir. Bu zamana kadar fındık destekleme fiyatları açıklanmış fındığı devlet almış zararı kendi karşılamış ve hep böyle devam etmiş. 25 bin tonluk lisanslı depo faaliyete geçmek üzere, ton miktarının arttırılması lazım. Ordu’da, Fatsa’da, Ünye’de depolarda eğer olursa üretici fındığını yoğunluklu olan sezonlarda değil de normal sezonda fiyatın uygun olduğu sezonda elinden çıkaracak üreticinin mağduriyetini gidermiş olacaktır. Destekleme fiyatlarının da mart ayında değil de temmuz ayı gibi verilmesini dolayısıyla üreticinin fındığını toplamak için harcama yapacağı, yevmiye vereceği zamanlarda almasının daha makul olduğunu düşünüyorum. Umarız bundan sonraki desteklemeler fındık üreticisini tüccar karşısında mağdur etmeyecek biçimde verilir” diye konuştu

“Fındık Fiyatı Artacak”

Destek ödemeleri detaylarının Bakanlar Kurulu’nun kararından sonra ortaya çıkacağını ifade eden Vekil Şener, “Ama fındığa desteğimiz devam ediyor ve fındık fiyatlarının serbest piyasa şartlarına göre oluştuğunu hepimizin bilmesi gerekir. Hükümetin burada bir destekleme fiyatı açıklamaması aslında fındık üreticisinin uzun vadede lehine bir durumdur. Kısa vadede aleyhine gibi görünebilir, biz fark ediyoruz ki gün geçtikçe fındık piyasasında fındık fiyatlarında artış olmuş durumda. Birden pazara indiği için dolayısıyla arz talep dengesi bakımından arz lehine çok ciddi bir yoğunluk olduğundan fındık fiyatları serbest piyasa şartlarında aşağılara doğru inmişti. Şimdi ise fiyatlar yukarılara doğru çıkmaya başladı. Zannediyorum ki ekim ayının başlarında fındık fiyatları üreticiyi tatmin edecek ve üreticinin yüzünü güldürecektir. Rekolteler çok yüksek açıklandı. Tabii bunlar teknik konular. Ziraat odalarının borsaların yaptığı araştırmalar ama bu yılki rekolte tahminini en büyük sapma gösterecek diye tahmin ediyorum. Yani fındık rekoltesinin çok düşük çıkacağı kanaatindeyim. Bu da uzun vadede fındık fiyatı lehine sonuç doğuracaktır” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: Salı, 18 Eylül 2012 14:44

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde