27 Nisan 2024

zeki-sarihan

CENNETE GİTMEK İÇİN NELER YAPMALI?

  • PDF

 

Cennet bilgelerine öldükten sonra cennete gitmek için dünyada neler yapmak, nasıl yaşamak gerektiğini sordum. Anlattılar. Belli başlılarını iletiyorum:

1.       Buraya gelmek için kuralların başında eşitlikçi olmak geliyor. Kendin hangi haklara sahip olmak istiyorsan başkalarının da aynı haklara sahip olması gerektiğini savunun.

2.       Hiçbir millet, mezhep, kabile mensuplarının diğerlerinden üstün olmadığını kabul edin. .  

3.       Savaşçı değil, barışçı olun.

4.       Size emanet edilen beytülmale el uzatmayın. Devlet malını çalmayın ve bunları yakınlarınıza peşkeş çekmeyin. 

5.       Atamalarda partizanlık yapmayın. Eş dost kayırmayın.

6.       Kimsenin dinine imancına karışmayın. Kimseyi ötekileştirmeyin ve insanlar arasında düşmanlık yaratacak konuşmalar yapmayın.

7.       Çalışkan ve yaratıcı olun. İşinizi iyi yapın.

8.       Saray hayatından, şatafattan kaçının. Sade bir hayat sürmeye bakın.

9.       Haksızlıklara boyun eğmeyin. Hakkınızı aramaktan geri durmayın.

10.   Emeği, emekçiyi koruyun.

11.   Ezberci olmayın,  Yerleşik yargılara teslim olmayın, Bildiklerinizle yetinmeyin. Onları gözden geçirin. Okumaktan ve bilenleri dinlemekten geri durmayın.

12.   Herkesin sevdiğine kavuşmasına çalışın.

13.   Rahip ve rahibe hayatı yaşamayın.  Kendinizi doğanın verdiği nimetlerden alıkoymayın. Eşinizi memnun ve hoşnut edin.

14.   Asık suratlı olmayın. Yüzünüzden gülücükler eksik olmasın. Herse selam verin ve herkese esenlikler dileyin.

15.   Otobüs ve metrolarda hasta ve yaşlılara yerinizi verin.  Ayakta kalanları görmemek için gözlerinizi yere dikmeyin.

16.   Dünya yakılıp yıkılırken kafanızı kuma gömmeyin. İnsanlığın sorunlarıyla ilgilenin.   

17.   Öğretmen iseniz öğrencilere zayıf vermemeye çalışın. Karnelerindeki zayıflardan ötürü onları azarlayıp morallerini bozmayın.

18.   Dostlarınızı, akraba ve arkadaşlarınızı ihmal etmeyin. Vefasız olmayın. Onları ara sıra arayın ve ziyaret edin.

19.   Sözünüzün eri ve mert olun.  Çıkar veya zor görünce döneklik yapmayın.

20.   Hiçbir kadına “Güzel değilsiniz, giysiniz yakışmamış!”” demeyin. Bunun dışında yalan söylemeyin. Yalancı tanıklık yapmayın, kimseye iftira etmeyin.

Hacı hoca takımının cennete gittiği, dolayısıyla orada zevkli ve renkli bir yaşamın olamayacağı,  artistlerin, şarkıcıların ise cehenneme gittiği, bundan ötürü asıl renkli yaşamın orada olduğu gibi tevatürleri duymuşsunuzdur.  Bunun aslı yok. Yukarıdaki koşulların çoğunu yerine getiren cennete, getirmeyenler ise cehenneme gidiyormuş.

Şöyle bir olay anlattılar: Dünyada adamın biri beş vakit namazın peşinde yalvarıyormuş: “Allah’ım, ne olur, cennetinde bana şu seccadem kadar bir yer ver. Senden başka hiçbir şey istemiyorum!”

Aynı köyden sarhoş, berduş bir adam da şöyle dua edermiş: “Allah’ım cennetinde şu atımın ayak bastığı yerler kadar yeri dostlarım için ayır!”

O köyden ahrete intikal edenler bir de ne görsünler? Beş vakit namazın ardından dua eden adam cehennemde, at sırtında gezip tozan berduş cennette! Bunun nedenini sormuşlar. Cennetin yetkilileri şöyle cevap vermiş:

“Cehenneme gönderilen adam bencildi. Cennetten yalnız kendisi için bir yer diliyordu. Cennete gelen adam ise kendisinden çok dostlarını düşünüyordu. Cennetten onlar için geniş bir yer istiyordu.”

Bu da size bir ibret olsun ve aklınızda kalsın.

(Mektubumun tam da bu satırlarını yazarken uyandım. Eşim ‘’Kalk kalk! Öğlen oldu, toplantıya geç kalıyorsun!’’ diye beni dürtüyordu!  Yatağımda ters döndüm. Bu güzel rüyanın devamını getirmek istiyordum ama bir kere uykum kaçırılmıştı! Salondaki televizyondan saat başı haberleri okunuyordu. Bet sesli biri, hutbedeki bir hocanın üslubuyla siyasi bir konuşma yapıyordu: Gezi Parkı’na mutlaka bir kışla ve cami yapılacaktı! Trafik kazasında 3, Güneydoğuda bir yerlerde yola döşenen mayınlardan 5 kişi ölmüş, karşı taraftan da 14 kişi “etkisiz hale getirilmiş”ti. IŞİD’ciler 20 Ezidi’nin başını kesmişti!) (21 Haziran 2016)

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde