14 Mayıs 2024

Büyükşehir hayali

  • PDF

İlimizin büyükşehir olma hayali suya düştü.

750 bin nüfusun üstündeki illerin büyükşehir yapılması çerçevesinde ciddi çalışmalar sergileyen AK Parti Ordu siyasetçileri, bu projeyi gerçekleştiremediler.

Nüfusumuz 750 binin üstüne çıkmadı.

Yıllardır göç veren ilimiz her geçen yıl nüfus olarak gerilemiş, bu nüfusun geri dönüşü için yapılan bütün çağrılara göç edenler kayıtsız kalmıştır.

Aslında geri dönüşün mümkün olamayacağı anlaşılmış olmalıydı. Dolayısıyla sürekli göç veren bir merkez; nüfusunu besleyici, iş alanları yaratıcı yatırımları yapmadığı için göç vermiştir. Ancak bireyler doğdukları merkezlerde doyabilse, istihdam edilebilse gelişmiş kentlere göç etmeyeceklerdir.

Büyükşehir olmanın çok yönlü avantajlarını, parasal kaynakların bugünkünden misliyle artacağını birçok platformda dinledik. Fakat tüm bu olumlu çalışmalar sonuç vermedi.

Birçoğumuz anımsayacaktır, 1960’li yıllardan başlayan nüfus artışı 2000 yılından sonra gerilemeye başlamıştır. 2000 yılında 880 bin olan nüfus, 2007’de 715 binlere gerilemiştir. Günümüz itibariyle de nüfusumuzda ciddi değişiklikler olmamıştır. 710 binler civarında bir nüfus ilimiz sınırları içinde yaşam sürmektedir. Kaldı ki; nüfus gerilemesi milletvekili sayımızın geri düşmesine de vesile olmuştur.1980’li yıllarda 7 olan milletvekili sayısı bu gün itibariyle 5’e düşmüştür. Bu da nüfusun gerilemesinden kaynaklanmaktadır.

O halde büyükşehir olma hayalinden çok ilimizin ekonomik olarak kalkınması göçün önlenmesindeki en somut unsur olacaktır. Ekonomik büyüme, sosyal hayat, istihdam yoğunluğu, geleceğe güvenle bakabileceğimiz yaşam şartlarının oluşturulması ilimiz insanlarının doğdukları yerlerde kalmalarına vesiledir…

İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin sayesinde havaalanı temelinin atılması, Ordu çevre yolu temelinin atılması, Ünye çevre yolunun tamamlanma aşamasına gelmesi, Fatsa çevre yolunun etüt çalışmalarının yeniden başlatılacak olması, il genelindeki turizm yatırımlarının çoğaltılması, sahil kesiminden iç kesimlere kadar ulaşacak yatırımların hız kazanması, yayla turizminin gelişmesi için projeler üretilmesi, il içi ulaşım ağlarının hızla yapılandırılması… Zaten ilimizin kalkınmışlık çıtasını yükseltecek, beklenen istihdam alanlarını geliştirecektir.

Yeter ki; planlama ve önceliklerin tespitinde sorun yaşanmasın…

O halde büyükşehir kendiliğinden olacaktır.

Son Güncelleme: Çarşamba, 19 Eylül 2012 06:31

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde