29 Mart 2024

ONLARCA YILDIR BAŞARISIZ OLANLAR…

  • PDF
Fatsa’nın altyapı bakımından ne kadar geride olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. 
İlçemizin her tarafında bir kazı çalışması var.
Büyükşehir belediyesi ve Fatsa belediyesi bu çalışmaların baş aktörleri…
Ana arter caddelerimizden Sevgi Caddesi ve Ata Caddesi tamamen yenileniyor. 
Ata caddesinde hedeflenen çalışma kısmen tamamlandı. Sevgi Caddesi hızla devam ediyor. Çok başarılı bir çalışma görüyoruz. 
Ata caddesi Fatsa’nın ilk ve tek kent bulvarı. Fatsa, bir daha böyle bir cadde oluşturamadı. 
Kimin döneminde yapıldı burası?
1989 – 1994 yılları arasında merhum İhsan Topaloğlu döneminde yapıldı. Sonraki dönem seçilen merhum Mustafa Çamaş’da devam ettirdi.
Ne kadar öngörülü kadrolar varmış o dönemlerde. Gerçi yeni imara açılan bir alandı orası ve fındık bahçesiydi. Dönemin belediye yönetimi şehrin genişlemesi adına burayı imar planı içine alarak başarılı bir iş yapmışlardı.
Bu yazıyı yazarken dönemin yakın tanığı olmama rağmen; teyit edilmesi amacıyla Süha Topaloğlu ve Sinan Oral’la konuştum. 
Süha Topaloğlu merhum Topaloğlu’nun oğlu, Sinan Oral dönemin belediye meclis üyesi ve zaman zaman başkan vekilliği yapan bir siyasetçisi. 
Bilgilerine başvurdum. Süha bey; Ata Caddesi babamın döneminde açıldı, dedi. Ve yeni belediye binası arsasının da istimlak bedelinin babasının döneminde ödendiğini söyledi. Belediyenin zor koşullar içinde olduğunu ve bu zorluklar içinde ödemenin yapıldığını beyan etti. 
Sinan Oral o dönemde belediye meclis üyeliği ve aynı zamanda başkan vekilliği göreviyle Ata Caddesi girişindeki yol durumundan ötürü karşı karşıya kaldığı anılarını anlattı. Yolun planlanması döneminde birçok tartışmalar yaşadığını ve arazi sahipleri tarafından tehditler aldıklarını dile getirdi. Arazi sahipleriyle sorunlar yaşadıklarını açıkladı. Tabii ki kamu adına bir görev üstlenmişseniz bazı olumsuzlukları da memlekete doğru işler yapma adına göze almak durumunda kalıyorsunuz. Dönemin meclis üyelerini de unutmamak adına hepsine teşekkür etmeliyim. 
Ata Caddesi Mustafa Kemal Paşa Mahallesinde. En düzgün planlama da bu cadde üzerindeki imar yapılanması düzenlemesinde yapılmış. İp çekmece cadde ve sokakları burada görebiliyoruz. 
Geçmiş yıllarda başkanlık yapan ve başarılı olanların başında merhum Mustafa Çamaş’ta yer almakta. O da sahil çalışmaları bazında Fatsa’nın ufkunu açtı. Karizmatik bir 10 yıllık başkanlık yaptı. Ancak yanlış uygulamalardan dolayı hukuk temelinde hatalı bulundu ve çeşitli cezalar aldı. 
Topaloğlu ve Çamaş başkanlara rahmet diliyorum.
Gelelim 2004 - 2019 yılları arasına. 
15 yılda Fatsa’da ikinci bir bulvar oluşturulamadı. 
Benim hayalimde Dolunay mahallesinde de Ata Caddesi gibi bir bulvarın oluşması hep vardı. Kaldı ki böyle bir planlamayla yeni bir ticari alan oluşması da. Hem de dönemin belediye başkanı Hüseyin Anlayan’la bunu tartışmıştım. Hatta bu mahallenin yeniden yapılanıyor olması, dolayısıyla yol durumlarına da dikkat edilmesi gerekir diye fikrimi beyan etmiştim. Bırakın bulvar oluşturmayı yolların durumunu gidin görün. Sanki birer yılan eğrisi pozisyonunda… Belediye meclisi eliyle yapılan imar düzenlemeleri sayesinde hangi siteden kimlerin kaçar lira aldığını sokak halen konuşur durumda. Ve yılan eğrisi pozisyonundaki yolların imar düzenlemeleri karşılığında alınan paralarla o hale geldiği ‘belgesi olmasa’ da sokağın dilinde.
Geçmişi sorgulamayacağım, sorgulayanlar olacaktır. Hatta yapılan hatalar varsa hukuk bazında karşılık bulmalıdır. Olası yamukluklar, yolsuzluklar varsa ve üstü kapatılıyorsa vebali-günahı bir parça da olsa yeni yönetimde olacaktır. Yetim hakkı yenilmişse gereği yapılmalıdır. Kamu kaynaklarını kendi emellerine alet edenlerden hesap sorulmalıdır. Ancak başarılı işler ortaya koyanlardan da; derim ki ders çıkarılmalıdır. 
Fatsa’ya kapalı pazar yeri neden yapılmamıştır?
Sevgi Caddesine 15 yıl neden bir kazma vurulmamıştır?
Galericiler sitesi uzun yıllardır vaat edilmesine rağmen neden yapılmamıştır?
Kuru gıda toptancı hali vaat edenler, bu vaatelerini neden yerine getirmemişlerdir?
Cadde ve sokaklarımız yağmur yağdığında neden gölet durumuna gelmektedir?
Ve daha tartışılacak onlarca sorun giderilememiştir?
Fatsa halkı bundan sonra gelecek günler veya yıllar için mevcut yerel yönetimin yakın takipçisi olmalıdır. 
Şu ana kadar başarılı bir çalışmanın yapıldığını ben kendi adıma söyleyebilirim. Herkes olumlu-olumsuz fikrini beyan etmelidir. Eleştiri ve taktirlerini gizlememelidir. Çünkü Fatsa hepimizindir.
Fatsa’nın altyapı çalışmalarında onca yıldır başarısız olanlar...
Başka ne diyeyim.
İyi haftalar. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde