28 Mart 2024

FATSA ÇEVRE YOLU, FATSA OSB VE FATSA İSKELESİ

  • PDF
Değerli okuyucularımız; yaklaşık 2 buçuk aydır salgınla mücadele halindeyiz. 
Bu süre içinde hep birlikte kısıtlı bir yaşamla karşı karşıya kaldık. Çünkü salgın büyük tehlike arz ediyor. Yakaladığını ölümcül süreçlere götürebiliyor. Salgın halende geçmiş değil. Önlemleri artık kanıksayıp yaşamımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Tedbirleri bireysel görevlerimiz  gibi algılamayız. Gelecek günlerimiz eskisi gibi olmayacak.
Salgınla mücadelede yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları başarılı hizmetler ürettiler. Fatsa Belediyesi ve Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere adını burada sayamadığımız onlarca kurum ve kuruluşlar Fatsa’da 1 milyonun üzerinde maske üretimine destek verdiler. Hijyen alanlarının oluşturulması adına dezenfektan çalışmaları yapıldı. Uyarılar, bilgilendirmeler en üst düzeyde karşılık buldu. Bu çalışmalar gözden kaçmadı.
Ancak 1 Haziran itibariyle tedbirler gevşetildi. Bilim Kurulu tavsiyeleri ve siyasi iradenin kararıyla kısmen de olsa normale dönüş başlatılmış oldu.
Salgın sürecinde toplumsal beklentiler, güncel ve geleceğe dair hizmetler, ekonomik ve üretime dönük hamleler, toplumun ihtiyaçlarının karşılanması olguları bitmiş sayılmaz. Normalleşme dediğimiz sürecin başlamasıyla ihtiyaçlarımızın da hayatımıza girmesi yeni tartışmaları da birlikte getirdi, getirecek.
Artık; Fatsa “ÇEVRE YOLU”çalışmalarının ne zaman başlayacağını tartışmak elzem olmuştur. 
Bu çalışmanın muhatabı da iktidar partisi milletvekilleridir.
Başta AK Parti Ordu milletvekili Ergün Taşçı olmak üzere Şenel Yediyıldız ve Metin Gündoğdu tartışmanın ana merkezinde yer alacaklardır.
İktidar vekilleri olarak ihtiyacın karşılanması adına büyük sorumlulukları vardır. Bu meselenin çözümünde geri duramazlar.
Artık odaklanılması gereken süreçler çoktan geride kalmıştır. Fatsa Çevre Yolunun yapılmaması için hiçbir gerekçe üretemezler.
Yok etüt çalışması, yok ihale süreci, yok yatırım programına aldırma, yok ödenek çıkartma vs gibi gerekçeler bahane gösterilemez.
Nasıl ki salgın sürecinde İstanbul’da bin yataklı iki hastane bu süreçleri geçirmeden yapıldıysa… Fatsa Çevre Yolu yapımı da etüde, ihaleye, yatırım programına tabi olmadan ivedilikle yapılmalıdır. Çünkü yolun birçok bilgisi ve etüdü ilgili bakanlık arşivlerinde mevcuttur. İş çalışmanın başlamasına bırakılmalıdır.
Sayın cumhurbaşkanımıza ulaşabilen vekillere duyurulur.
İKİ; Fatsa Organize Sanayi Bölgesi (FATSA OSB) için kamulaştırma bedelleri ödemesi ve alanın büyümesi.
Bu meseleyi konuşmayacak mıyız?
Kimdir bunun muhatabı. Tabii ki iktidar milletvekilleridir.
Bakınız; Fatsa OSB’de salgın öncesi süreçte kamulaştırma bedelleri hakkında Fatsa Ticaret Sanayi Odası Başkanı Sayın Tayfun Karataş bir açıklamada bulunmuştu.
Mealen “… Kamulaştırma bedelleri ivedilikle ödenmeli, Fatsa OSB hak ettiği seviyeye getirilmeli. Bunu da sayın milletvekilleri sağlamalı. Verdikleri sözleri yerine getirmelidirler …” demişti.
Bu açıklamasından sonra çeşitli çevrelerde Tayfun beye tepkiler olmuş ve siyasi geleceğine zarar vereceğini hep birlikte tartışmıştık.
Oysa Sayın Karataş OSB’nin mütevelli heyetinde bulunması sebebiyle OSB’ye hangi boyutlarda taleplerin geldiğini bilen birisi. Dolayısıyla kamulaştırmaların hızla yapılmasını ve parsel taleplerinin karşılanıp yatırımcıların fabrikalarını kurmalarını, devamında da Fatsa ve bölgesinin istihdamına bir an önce katkı sağlanmasını savunmuştu. Hedefi milletvekilleri veya ilgili siyasetçiler olmaz-olamazdı. Hedef; Fatsa OSB’de bir an önce yatırımcılara arsa teminini sağlamaktı.
Şimdi gelinen noktada “söz verenler sözlerini yerine getirmeli” demeyecek miyiz?
Sayın Karataş’ın çağrısına destek vermeyecek miyiz?
İlgililer bu çağrıdan dolayı Tayfun Karataş’a tepki mi koyacaklar?
Varsın koysunlar. Doğru yapılan işler için olası tepkileri kim dikkate alır ki…
ÜÇ; Fatsa İskelesinden yükleme ve boşaltma işleri (ticari işler) yapılmayacak.
Yaklaşık bir haftadır Fatsa iskelesinde yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapılmayacağı tartışılıyor.
Bu mesele yeni gündeme gelmiş değil. Geçen yıllarda da deniz yolu işletmeciliğinde ve gümrüklü yüklerde “Ordu’nun tek limanı Ünye Limanı olacak” açıklamalarını çok duymuş olmamız lazım. Ordu merkez iskelesi ve Fatsa iskelesinde yükleme ve boşaltma işlerinin olmayacağını da… Ordu ve Fatsa iskelelerinin turizm adına kullanılacağını da.
Tepkiler yükseldi.
Fatsa Belediye Başkanı Etem Kibar bu konuda bir açıklama yaptı. Sosyal medya ve yazılı basın kuruluşları açıklamayı paylaştı.
Başkan Kibar; “İşlemler yılsonuna kadar devam edecek” dedi.
Devamında da “Büyükşehir belediyemiz yılsonu itibariyle Fatsa’mız için düşündüğü sahil projesi ile birleştirilmiş modern bir iskele hayata geçirerek, iskelenin ticari faaliyetler için verdiği hizmet sonlandırılacaktır.” Dedi. Yine başkan Kibar; “İskele hedeflenen proje içinde kalarak halkımıza turizm hizmeti verecek. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Hilmi Güler’e Fatsa adına Teşekkür ediyorum.” Dedi.
Kibar; ticari işletmelerin de sözleşme yaptıkları firmalarla yıl sonuna kadar olan pozisyonlarını gözden geçirmelerini istedi.
Anlaşılıyor ki; Fatsa iskelesinden artık yükleme ve boşaltma işleri yapılmayacak. Nasıl ki Ordu iskelesinden yapılmadığı gibi. 
Ordu ilimiz Türkiye’nin en küçük büyükşehir belediyesi. Sanırım sahil kesiminde belli bölümler turizm yatırımlarına yönelecek. İç kesimlerimizde de yayla turizmi geliştirilecek. Ve Ordu’muzu “BUTİK KENT” olarak tasarlayanların hayallerine uygun yatırımlar gelecek. 
Bu karar Enver Yılmaz döneminde alındı. Enver Yılmaz’ın hedefinde Ordu’yu “BUTİK KENT” yapma anlayışı vardı. Butik Kentten kasıt muhtemelen turizm yatırımları kast ediliyordu. Sahil kesimi ve yayla kesimlerindeki temiz doğası ve deniziyle. Bu kararı alanların bir bildiği vardı tabii ki. (Burada butik kent tanımını uzun uzun yapacak değiliz.) 
Hedeflenen durum Ünye Limanı ticari liman, Ordu ve Fatsa iskeleleri turizm iskeleleri olacaktı. Dolayısıyla hedeflenen hizmetler de bu anlayış çerçevesinde hayata geçirilecek.
Büyükşehir belediyesinin Fatsa sahil projesi içinde kalacak olan iskelenin nasıl bir pozisyon alacağını projenin hazırlık dönemi sonunda göreceğiz. Bekliyoruz.
O halde tepki gösterecek bir durum kalmamış oluyor. Karşı çıkışlar da olabilecektir.
İyi haftalar…
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde