25 Nisan 2024

SOYLU’NUN İSTİFASI

  • PDF
Son yirmi yıldır siyasette alışık olmadığımız bir istifa olayı yaşandı. 
Aslında demokrasilerin özünde ve işleyişinde istifa müessesesi her daim vardır. 
Erdemli siyasetçi başarısız olduğu çalışmalar sonunda istifa eder ve görevinden çekilirdi. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da Pazar günü istifa etti ve... bu erdemli tavrı külliyeden geri döndü.
Niye istifa etti?
Virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti ve bu kararında başarısız olduğu gerekçesiyle görevi bıraktı. Çünkü karar alındıktan sonra 31 ilde halkımız panik oldu, sokağa çıktı, alışveriş kuyruklarına girerek sosyal mesafe kuralı ve diğer önlemlere uyulmadı. Dolayısıyla alınan önlemler birden bire sıfırlanıp başa dönülmüş oldu. Bunun sorumluluğunu da Sayın Soylu kendine mal ederek görevinden ayrıldığını duyurdu.
Süleymen Soylu’nun istifası iki saat içinde bir milyonu aşkın sosyal medya kullanıcısı tarafından “görevi bırakmaması yönünde” destek topladı. 
İstifanın kabul edilmemesi istendi. 
Bekelenen açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gece 24.00 sularında gelerek, istifanın kabul edilmediği açıklandı. 
Süleyman Soylu; başarılı bakanların başında geliyor. Bakanlığının görev ve sorumluluğu çerçevesinde ciddi başarılar sergiliyor. Terörle mücadelede üstün gayretleri oldu. PKK, FETÖ başta olmak üzere tüm terör odaklarına büyük darbeler vuran operasyonlara imza attı. 
Aslında Süleyman Soylu siyasi bir figür. Bakanlar kurulu içinde siyasetten gelen isimlerden birisi. 
İleriye dönük siyasi çalışmaları olabilecek bir isim. AK Parti içinde geleceğe hazırlanabilecek bir figür. 
Tabii ki Sayın Soylu’nun istifası sokağa çıkma yasağı ilanından kaynaklı tek başına bir etken olamaz. Bunun öncesi de var. Parti içinden çeşitli baskılar ve ön kesmeler söz konusu. Soylu’nun önünü parti içinden kesmek isteyenler elbette olacak. Mutemelen bu ön kesmelerin bu istifada etkisi vardır. 
Ancak parti içi çekişmeler ve gelen istifa; dolayısıyla istifanın kabul görmemesi Süleyman Soylu’yu güçlendirerek yoluna devam etmesine vesile olacaktır. Soylu bu süreçte güç kazanmıştır. 
AK Parti tabanında ciddi desteği olan Soylu’nun istifa sonrasında bu desteğinin ne kadar somut hale geldiği belli oldu. Yani AK Parti seçmeni atar-gider yapan politikacıları seviyor. Kürsü hakimiyeti olan, hatiplik kültürü olan, ağzı iyi laf yapan politikacılar öne çıkıyor. Tabii ki bir siyasetçinin başarı çıtasının yükselmesi de yaptığı çalışmalarla dikkat çeken unsurlar arasında yer almaktadır. 
Şunu da söylemek gerekir. Süleyman Soylu’nun iktidar ortağı MHP’den de ciddi desteği olduğu biliniyor. Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamada da bu açıkça belirtiliyor. 
Süleyman Soylu belki de bu ittifakın çimentosudur. 
Olamaz mı?
O halde bu istifanın geri dönüşü geleceğin siyasetinin de ip uçları olamaz mı? 
Bunu MHP’nin tavrından anlamak mümkün. 
Acaba geleceğin lideri Süleymen Soylu’mu. Bu istifa buna mı hazırlık? Senaryo bu mu? 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde