28 Nisan 2024

“TABAN SİYASETİ”

  • PDF
Çoğu zaman siyasi sohbetlerimizde “taban siyaseti” yapılmalı öngörüsü gündemde yer alır.
Bunu da Fatsa’da en çok Ahmet Koç dile getirir. 
Ahmet Koç; bilindiği üzere ilçemizde siyasette ve ticarette önemli tecrübeler edinmiş bir abimiz.
Muhtemeldir ki; öngörüleri tecrübesinden kaynaklı olmalı. 
Siyasi öngörülerine açıkçası tespitlerine çoğu zaman tanık olmuşumdur. Olası sonuçlar üzerindeki tahminleri doğru çıkmıştır. 16 Nisan referandum sonuçlarını harfiyen tutturmuştu. Hatta bir sohbetimizde 2016 yılı fındık fiyatları ile ilgili tahmininde sezon sonunda fiyatın 8,50 TL.’ye düşeceğini ta sezon başında beyan etmişti. 
Ahmet Koç; ANAP döneminde İl Genel Meclis Üyeliği ve İlçe Başkan Yardımcılığı yapmış bir siyasetçi. İl Genel Meclis Üyeliği döneminde sanki milletvekili gibi etkin ve güçlü bir dönem geçirmiştir. Bahsettiğim dönem 1990’lı yılların başına denk gelir. 
İl Genel Meclis Üyeleri ilin parlamenterleri pozisyonunda idiler. İlin yatırım ve planlamaları bu üyeler tarafından hazırlanırdı. İl Genel Meclisleri küçük birer Türkiye Büyük Millet Meclisi gibiydi. Aynı dönemde Doğruyol Partisinden de Rahmi Yangın İl Genel Meclis Üyesi idi. 
Bu iki isim Fatsa’da yerel siyasetin en güçlü olduğu dönemin simaları olmuştu. 
“Taban siyaseti” kavramını günümüz siyasetçileri için en iyi tanımlayan Ahmet Koç’tur.
Nedir derseniz; Ahmet Koç’un beyanıyla sunalım: “Taban siyaseti halkın içinde olmak demektir. Cenazede, düğünde, davette, camide, cemaatte olmak demektir. Zaman ayırma demektir. Mesai harcamak demektir. Öpmek, kucaklamak, gülmek demektir. Eğer bu davranışları gösteremiyorsanız taban siyaseti yapmıyorsunuz demektir. O zaman da oylarınız gerilemiş demektir. Kısaca aktif siyaset yapacak olanlar tabana inecek, tabandaki vatandaşlarla bire bir buluşacak, köye gidecek ve köylü ile köylü, şehirli ile şehirli olabilmektir.” diyor.
Bu politik duruşu AK Parti sergiliyor. Teşkilatlarda görevli olanlar tabana inebiliyor. Dolayısıyla AK Parti için başarının gelmesi de buna bağlı. 
Sanırım CHP’de bu çizgiye gelmeye başladı. Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada “CHP eski CHP olmayacak” diyor. Yürüyüş ve miting böyle bir tablo ortaya koyuyor. O halde taban siyasetinden uzaklaşan, kopan partiler başarılı olamıyor. 
Sayın Ahmet Koç’da bunun altını çiziyor. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde