28 Nisan 2024

OSB’LERİN YAPIMI KAÇ ZAMAN ALIR?

  • PDF
Ordu, Fatsa ve Ünye’ye yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgelerinin yapımı 2017 yılı yatırım programına alındı. 
Bu bilgi geçen hafta Numan Kurtulmuş tarafından paylaşıldı. 
Türkiye genelinde 21 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapımı planlanıyor, bunun 3’ü Ordu, Fatsa ve Ünye’de olacak.
Sonuç itibariyle bu hizmetlerin yatırım programına alınması ciddi manada önemli bir yol kat etme durumudur. Asla inkar edilemez. Hizmetin yapımı aşamasında sürecin bu merhaleye gelmesi bile büyük kazanım.
Ancak Fatsa Ticaret Odası Başkanı Tayfun Karataş’ın beyanlarından öğrendiğimiz kadarıyla bu hizmetler için başlangıçta ayrılan ödenek her biri için 5’er bin lira. Yanlış okumadınız 5’er bin TL. 
Rakamlar komik gelebilir tabii ki.
 5 bin liraya bir metre kare kamulaştırma yapamazsınız belki de. 
Oysa bu üç OSB için tahmin edilen (tek başına) kamulaştırma rakamı 160 milyon lira. (Eski paraya göre 160 trilyon lira.)
Diyeceksiniz ki; ayrılan ödeneğe bak, harcanması gereken tahmini rakama bak. 
Devamında da; “bu ödenekle bu hizmetin hayata geçmesi mümkün mü?”
Tabii ki mümkün değil. Fakat bu ödenekler hizmetin adının konması adına geleceğe dönük yatırım anlamına gelir. Yani işin adının belli olması adına var olma durumudur. Bir dosyanın açık olma halidir.
Kamulaştırmalar ne zaman başlar belli değil. Çünkü 2017 yılında 21 OSB için ayrılan kamulaştırma rakamı 40 milyon lira. (40 trilyon) 
Geçen Perşembe günü Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz yaptığı basın toplantısında bu konuya dikkat çekti. Kamulaştırmaların büyük rakamlara mal olacağını ve bu rakamların Türkiye geneli için ayrılan ödeneğin çok üzerinde olduğunu… dolayısıyla kısa vadede sonuç beklenemeyeceğinin altını çizdi. 
Fatsa OSB ve Fatsa Çevre Yolunun yapımının 10 yıllar süreceğini Cuma günkü köşesinde dile getiren Güneş Gazetesi başyazarı Feridun Altuntaş’ın yazısında da belirttiği gibi kısa vadede bu hizmetlerin yapımını düşünmek hayal olmaktan öteye geçemeyecek gibi görünüyor. 
Evet; OSB’lerin yapımı hemen olmayacak. Kimse oldu-bitti mantığıyla yaklaşım sergilememeli. Siyasi hamaset duygularıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmamalı. 
Numan Kurtulmuş’da ‘bu iş hemen olacak’ duygusuyla bu açıklamaları yapmadı. Gayet mütevazı bir üslupla beyanlarda bulundu. 
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un gazetecilere verdiği yemekte yaptığı açıklamalar içinde “hızlı tren” konusuna da değinilmişti. 
Bakan Kurtulmuş; “Hızlı Tren ulaşımı Samsun’a kadar gelecek. Bu hat Bolaman’a kadar planlama içinde. Oysa bunun Bolaman’ı aşarak Ordu ve ilerisi için çalışmalar mevcut. Şimdilik Samsun’a gelmesi önemli. İnşallah Samsun devamında tüm Karadeniz Bölgesi için çalışmalarımız olacaktır.” dedi. 
Hayal oluşturulması bile kazanım. 
Önce hayalimiz olacak… sonrası Allah kerim.  
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde