29 Nisan 2024

PARTİ SEÇİMİ OLMAYACAK Kİ

  • PDF

Anayasa değişikliği referandumuna hazırlık yapıldığı günlerin başındayız.

Daha başlangıçta hür iradenin baskı altına alındığı, müdahaleci yaklaşımların arttığı bir ortamın hazırlığı algısı yaratılıyor.

Bu yaklaşımların antidemokratik ve tehlikeli boyutlara ulaştığına tanık oluyoruz.

Oysa her birey hür iradesiyle kararını verebilmelidir. Kararından dolayı da kimse ötekileştirilmemelidir. Hain ilan edilmemelidir.

Demokratik rejimlerde kişi hak ve özgürlükleri önceliklidir. Kimse siyasal tercihlerinden dolayı sorgulanmamalıdır.

Referandum oylamalarında aslında partiler oylanmıyor. Anayasa değişikliği maddeleri oylanacak.

Kimi kesimler bu oylamanın bir parti oylamasıymış gibi yorumlanmasına sebep oluyor. Burada meclisten geçen 18 madde oylanacak.

Bu değişiklik oylamasının ana unsuru yeni bir sisteme geçilecek olması. Maddeler referandumdan evet alırsa 18 maddelik değişiklik kabul edilmiş olacak.

Değişiklik maddeleri üzerinde günlerdir tartışmalar yapılıyor. Daha da yapılacak. Maddelerin tamamına retçi, tamamına kabulcü yaklaşım olmayabilir. İşin uzmanları bilhassa kuvvetler ayrılığı zemininde itirazlarını çok fazla gündeme getiriyor. Bu değişiklik geçerse yargı bağımsızlığı zedelenir, kuvvetler ayrılığı ilkesi sekteye uğrar iddialarında bulunuyorlar. Korkularını dile getiriyorlar.

Bilinmelidir ki; gelişmiş demokrasilerde de kuvvetler ayrılığı ilkelerine çok önem veriliyor.

Yasama, yargı ve yürütmenin birbirinden ayrı kuvvetler olduğunun sürekli altı çiziliyor.

Fakat değişiklik maddeleri içinde bu kuvvetlerin birliği söz konusu olduğunu görebiliyoruz. Zaten tartışmaların ana fikrini de bu kavram oluşturmakta.

Türkiye, demokrasi kültürünü hayli geliştirmiş bir ülke. Bu gelişmişlikten geri dönülmesi mümkün gözükmüyor. Tam tersine demokratik gelişmelerinin önünü açması gerekiyor. Başta hukuk olmak üzere kişi hak ve özgürlüklerinin, ifade ve inanç özgürlüklerini geliştirmesi gerekiyor.

Önümüze gelecek olan sandık bir parti seçimi sandığı değildir. Bunu partizanca düşünmek doğru olmaz. Bireyler olarak bizler hukuk sistemimiz, rejimimiz, cumhuriyetimizin içinin demokrasiyle doldurulması nasıl mümkün olacak, ona bakmalıyız. Partilerin kavgası, çekişmesi, didişmesi, liderlerin kapışmasına kulak vermemeliyiz.

Bu anayasa değişiklik maddeleri ülkemizi ileriye taşıyacak mı, taşımayacak mı diye incelemeliyiz.

Evetciler ve hayırcılar eksenli değil değişikliklerin getirilerine veya götürülerine göre tercih geliştirmeliyiz.

Bu seçim parti seçimi olmayacak ki…

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde