29 Nisan 2024

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FATSA’YI GÖZ ARDI EDEMEZ

  • PDF
Yerel yönetimlerde ciddi bir planlamanın yapılamadığını her geçen gün daha net görüyoruz. 
Hem büyükşehir hem de ilçe belediyeleri planlamalarında pasif durumdalar.
İlçe belediyelerin zaten kolu kanadı kırılmış durumda. Proje üretemez, planlama yapamaz haldeler. Çünkü proje yapacak bütçeleri yok, kaynakları yok.
Yaklaşık üç yıldır büyükşehir sistemi işliyor. Bu oluşumdan sonra ilçe belediyeleri hayali sükuta uğradı. Beklentilerinin tersine büyük gelir kayıplarına uğradılar. Ancak bu gelirler büyükşehir belediyesine aktarıldı. Dolayısıyla ilçe belediyeleri ciddi anlamda gelir açısından küçüldü. Bu küçülme ilçe belediyelerinin elini kolunu bağladı ve büyük planlamalar yapamaz duruma düştüler. 
Bu durum ilçe halkları tarafından da büyük hayal kırıklıkları yarattı. 
Kanalizasyonu, suyu, yolu arızalanan vatandaş; kime başvuracağı konusunda kafa karışıklığı yaşadı ve oradan oraya atılır hale düşürüldü. Çeşitli arızalardan dolayı İlçe belediyesine başvuran vatandaş “büyükşehiri arayacaksınız” duvarıyla karşı karşıya kalınca şok durumlar oradan başlamış oldu. 
Tabii ki büyükşehir oluşumu bir geçiş süreci gerektiriyor. Çok dağınık olan il coğrafyamız büyükşehir çalışmalarında da ciddi geciktirmeler yaratıyor. Örneğin sıcak asfalt ihalesi yapan büyükşehir şu an sıkıntı yaşıyor. 2017 yılının sonuna kadar 752 km. ihale yapan büyükşehir,  yaklaşık olarak 320 km.’lerde. Yani iki yılda 320 km. sıcak asfalt yapılmış. Son bir yıl içinde geri kalan 440 km. yapılabilecek mi? Asfalt yapılan yollar tartışmasız ki fevkalade güzel.
İlçe belediyelerinin kolunu kanadını kıran bu oluşum sonrasında geride kalan üç yılda Fatsa’ya neler yapıldı diye baktığımızda koskoca bir hiç görmekteyiz. Hem ilçe belediyemiz hem de büyükşehir belediyemiz Fatsa için önemli planlamalar üretemedi. Hatta aksine geriye giden bir Fatsa ile karşı karşıya kaldık. Daha çok köhneleşmiş bir manzaramız oluşmakta. Kent görünümünden uzaklaşan bir Fatsa manzarası mevcut. 
Bunu kim aşacak? 
Tabii ki büyükşehir belediyesi. 
O halde büyükşehir belediyemizin Fatsa’yı göz ardı etmesi kabul edilemez. 
Biz daha ziyade kent görünümüne ve kent yaşamına yönelik hizmetlerin üretilmesi taraftarıyız. Sosyal yaşamı geliştirici, bunun yanında hizmet sektörü, turizm sektörü, sanayi sektörünü özendirici alanların geliştirilmesini bekleriz. Çağımız modernize çağı. Çağın gerisine düşersek geleceğimizi karartmış oluruz. Modern ve çağdaş, yaşanılabilir kentler oluşturamayız. 
Ben; zamanlama açısından birçok gelişmeyi ıskaladığımız kanaatindeyim. Geride kalan günlerin boşa geçtiği kanaatindeyim. İstenilen veya beklenilen hizmetlerin zamanında yapılamadığı düşüncesindeyim. Amacım Fatsa’nın geri kalan yatırımlarının bir an önce planlanıp hayata geçirilmesi. 
Fatsa 111 bin nüfusa sahip ilin üçüncü büyük ilçesidir. Hareketli nüfus bu rakamın çok üstündedir. Çünkü Fatsa 6 ilçenin geçiş güzergahındadır. Dolayısıyla hareketli nüfus olarak en yoğun ilçedir. Ve sürekli hizmete, gelişmeye, alt yapılarının güçlenmesine, kentleşmeye, modernizasyona ihtiyacı vardır.
Tek beklentimiz zamanın gerisinde kalmamak. İhtiyaçların gerisinde kalmamak. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde