04 Mayıs 2024

HER YERDELER

  • PDF

Son zamanlarda Fatsa ve Perşembe ilçeleri adeta kokarca böceği istilasına uğradığını görüyorsunuz değil mi? Tıpkı ülkemizin sığınmacı istilasına uğradığı gibi.

Yetkililer son haftalarda kahverengi kokarca böceğinin çok sık görüldüğünü bu konuda bir farkındalık oluşturulması gerektiğini ve üreticilerin bu böceğin tarıma zararlı olduğunu fark etmesi gerektiğinin altını çizmişler.

Yetkililer her zaman ki gibi sorumluluktan kaçarak böcekle mücadele etmek yerine, vatandaşa bu böceğin tarıma çok zararlı olduğu bilgisini üstüne basa basa anlatmışlar.

Aynı yetkililer kokarca böceğinin görüldüğünde yakalanarak imha edilmesi gerektiğini ve aynı zamanda bu böceğe karşı toplu bir mücadele etmek gerektiğini bilgisini vermişler. Ama nasıl mücadele edilmesi gerektiğini söylememişler.

Başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdiğini, böceğin senede üç kez yumurtladığını ve büyük çapta da üreme yaptığını anlatmışlar. Anlaşılan o ki kokarca böceğin anatomisi sığınmacıların anatomisi ile aynı çalışıyor yani sürekli üremek gibi.

Kokarca böceği geçtiğimiz yıllarda ilk olarak Gürcistan’a yakın illerde görülmüş. Son haftalarda da Fatsa ve Perşembe ilçelerinde yoğun şekilde varlıklarını artırarak çoğalıyorlar. Hatta bahçelerin yanı sıra evlerde, binalarda hatta kapalı olan her yerde bu böceklerin binlercesi görülmeye başlandı.

Bölgeyi bu kadar rahatsız eden böcekler hakkın da Tarım ve Sağlık bakanlıklarının bu konuda çalışmaları var mıdır sizce? Bence yoktur.

Bu bakanlıklar böcekle mücadele etmek yerine vatandaşa böcek hakkında bilgilendirme yapmayı tercih etmiştir.

Mesela,

Kokarcanın 350 rakımın altındaki yerlerde sıkça görüldüğünü söyleyerek bu böcekten kurtulmak için vatandaşları yaylalara davet etmiş.

Bundan dolayıdır ki yüksek kesimlerde şimdilik böyle bir tehlikenin olmadığını söylemişler. Şaka yaptığımı zannediyorsunuz değil mi?

Özellikle geçtiğimiz kış mevsimin de sahil kesiminde kar yağışının az olması nedeniyle böcekte büyük bir artış olduğunu, mücadelenin de yeterince yapılamadığı için böcek sayısı süratli bir şekilde artış gösterdiği bilgisini vermişler.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı böcekle mücadelenin nasıl yapıldığını anlatmaya devam etmiş.

 

Bakalım nasıl yapılıyormuş.

 

2022 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında bitkisel üretimde ürün kayıplarının önlenmesi için gerekli mücadele çalışmaları programlı olarak yürütülmektedir.

Türkiye de ilk olarak 2018 yılında tespit edilen böcek yaklaşık olarak 300 bitkide beslenerek önemli zararlara neden oluyormuş. Mesela fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, yenidünya, mısır, biber, fasulye, domates gibi birçok bitkiye zarar veriyormuş.

Tarım ve orman bakanlığı kokarca böceğinin ilk zararını 2018 yılın da tespit etmiş ve 2022 yılında da bitki sağlığı eğitimi ve farkındalık yaratmak için 1.000 adet afiş ve 10.000 adet broşür hazırlayarak Karadeniz ve Marmara bölgesine dağıtmış.

Gördüğünüz gibi Tarım ve orman bakanlığının 2022 yılında broşür dağıtarak yapmış olduğu amansız mücadeleyi 2023 yılına gelindiğin de kaybettiği görülmüştür. Eğer sığınmacı politikası da böyle gayri ciddi yapılmaya devam edilirse gelecekte bu mücadelenin de kaybedileceği ve bütün Türk insanını üzeceği görülmektedir.

Kahverengi kokarca böceğinin nasıl yok edileceğini bakanlık şöyle açıklamış?

 

Başta fındık olmak üzere yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ''kahverengi kokarca'' adlı böcek türü için biyolojik mücadele başlatılmış.

Nasıl?

Bahçelere yerleştirilen, içerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan pet damacana tuzaklarla türün imha edilmesi amaçlanıyormuş.

Gördüğünüz gibi kokarca böceği ile damacanayla mücadele eden dünyada bizden başka ülke yoktur. Eğer bu taktik tutmazsa bakalım bakanlık bundan sonra hangi kimyasal silahlarını devreye sokarak mücadele edecek.

Merakla bekliyoruz.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde