05 Mayıs 2024

MÜLTECİ AKININA BİRDE BURADAN BAKIN

  • PDF

(OTTOWA SÖZLEŞMESİ)

Özellikle Türkiye, Suriye’de iç savaş çıktığından bu yana en çok sığınmacı alan ülke olmuştur.

Resmi verilere göre ülkemizde 5 milyon civarında mülteci var. Bu sayıya kaçak yollardan giren ve hiçbir kaydı olmayan yaklaşık olarak 10 milyon insanı da eklerseniz ortalama 15 milyon vasıfsız ve tehlikeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz.

Bu noktaya nasıl gelindi. Her şey birdenbire mi oldu, yoksa Suriye’de çıkan iç savaştan sonra bu kaçınılmaz bir durum muydu? Sizler için araştırıp yazmak istedim.

SINIRLARIMIZ DA Kİ MAYINLARIN TEMİZLENMESİ İÇİN YAPILAN ANLAŞMA NASILDIR? NE ZAMAN BAŞLAMIŞTIR.

1999 ta başlatılan Ottowa sözleşmesine Türkiye Eylül 2003'te imzaladı ve bu sözleşme Mart 2004'te yürürlüğe girdi ve ardından sınırlarımızda ki mayınlar temizlenmeye başladı.

Ottowa Sözleşmesi kapsamında, ilk dört yıl içinde depolanmış mayınları imha edilecek ve ilk 10 yıl içinde de toprak altındaki mayınlar temizlenecekti.

Ottowa Sözleşmesi'ne Türkiye de dahil 164 ülke taraf olurken, çok ilginçtir 32 ülke sözleşmeye imza atmadı.

Sözleşmeyi imzalamayan 32 ülke arasında ise çok anlamlı bulduğum ABD, Çin, Rusya, İran, İsrail, Suriye, Pakistan gibi ülkelerin olmasıdır.

Türkiye, sözleşmeye taraf olduğu 2004 yılında döşeli mayınların dışında stoklarında da 3 milyon mayın bulunduruyordu.

Yerleştirilmemiş bu 3 milyon mayını da 2008 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulunmuş ancak imha 2011 yılında tamamlanmıştı.

2021 Mart itibariyle kayıtlı olan 855 bin mayının 606 bini Suriye sınırında yer alıyor.

Anti-tank mayınları sadece Suriye sınırında bulunurken, geri kalan mayınlar ise; 116 bin 115'i İran, 78 bin 917 Irak, 20 bin 275'i ise Ermenistan sınırında bulunmaktadır.

Türkiye 2004 yılında taahhüt etmiş olduğu temizleme işlemini bugüne kadar yaptığı çalışmalarla büyük oranda gerçekleştirmiş oldu.

 

MAYIN TEMİZLEME ÇALIŞMALARINDA TÜRKİYE’NİN YÜZLERCE ŞEHİT VERDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Türkiye sınırında ki mayınları temizlerken ilk 10 yılda yani 2004-2014 yılları arasında mayın bağlantılı olaylar nedeniyle 56 sivil hayatını kaybederken, 112 sivil de yaralandı. Bu

süreç içerisinde 260 askeri personel mayın sebebiyle hayatını kaybederken 622 askeri personel ise yaralandı.

Yine aynı rapora göre, 2013-2020 yılları arasında 89 kişi el yapımı patlayıcılarla hayatını kaybetti, 430 kişi de yaralandı.

SURİYEDEKİ İÇ SAVAŞ NE ZAMAN BAŞLADI

15 Mart 2011 de Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında ülke geneline yayılan çatışmalara doğrudan ve ya dolaylı olarak Rusya, İran, ABD ve Türkiye gibi ülkeler dahil olmuştur.

Bu arada bölgemizde antlaşma gereği mayın temizleme işi halen devam etmektedir. Mayın temizleme işinin bu kadar gecikmesine sebepte bölgedeki siyasi istikrarsız olarak gösterilmiştir.

İLK GÖÇ HARAKETİ NE ZAMAN BAŞLADI

2011 yılında Suriye İç Savaşı'nın başlaması sonucunda Türkiye'ye savaştan kaçan ilk mülteciler giriş yapmaya başladı. 252 kişilik ilk mülteci kafilesi ülkeye 29 Nisan 2011'de Hatay, Reyhanlı'da bulunan sınır kapısından giriş yaptı.

Türkiye, Suriye sınırında bulunan mayınları temizlediğinde tarihler 2011 yılını gösteriyordu. Ne tesadüf dür ki aynı tarihlerde Suriye’de başlayan iç savaştan dolayı ülkemize gelenler elini kolunu sallayarak temizlenmiş mayınlı bölgeden geçerek Türkiye’ye yerleşmeye başladılar.

Aklıma takılan deli soru şu.

Suriye de ki iç savaşın başlamasıyla birlikte milyonlarca insan ülkemizi istila etti. Bu istila harekatın dan önce sınırlarımızda 2003 yılından beri düzenli olarak temizlenen binlerce mayının bir ilgisi var mı?

Yani önce MAYIN temizleme işi ve arkasından gelen GÖÇ harekatı bir planın iki parçası mıydı?

Bunları düşününce uykum kaçtı. Umarım sizin de kaçar.

Unutmayın EMPERYALİZM asla acele etmez.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde