25 Nisan 2024

ORDULU KADINLARIN TÜRK SİYASETİNDEKİ YERİ

  • PDF

Gazi Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti ilan ettikten sadece 11 yıl sonra bütün Dünyanın gıpta ile baktığı bir adım daha atarak Türk kadınını dünya ile buluşturmak ve yönetimde söz sahibi yapmak için seçme ve seçilme hakkını verdiğinde tarihler 1934 ü gösteriyordu.

Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkını İsviçreli kadınlardan 36, Fransız kadınlardan 11, Belçikalılardan 14 yıl önce elde ettiler.

Türk kadınının ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM 5'nci Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi. Daha sonra yapılan ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı.

1934 de ne kadar kadına seçme ve seçilme hakkı verilse de maalesef ülkemizin kültür yapısı münasebetiyle bu kanun gerçek hayatta tamda başarılı olamadı. Dolayısıyla kadın vekil sayıları dönem dönem değişse de yine de meclisteki erkek egemenliği bir türlü kırılamadı.

Ordu ilimizden meclise giren ilk kadın vekilimizin rahmetli Bahriye Üçok olduğunu sanırım birçoğumuz bilmiyordur. Ordulu vekilimiz Bahriye Üçok’un 1990 yılında bombalı suikast sonucu öldürüldüğünde bütün Türkiye şoka girmişti.

Biraz daha geriye gidersek siyasette gurur kaynağımızı göreceksiniz. Karadeniz’in ve Fatsa’nın ilk kadın belediye başkanı olan rahmetli Nazmiye Komitoğlu1977 yılında belediye başkanı seçildiğinde görevi ve edindiği misyon çok önemliydi. Sadece belediye başkanlığı yapmıyor genç kadınlarımız için bir idol oluşturuyor çağdaş Türk kadınını temsil ediyordu. Onun bu başarısı Fatsa’lı kadınlarımızı cesaretlendirmiş dünyaya bakışını bile değiştirmişti.

Tarihler 1984’ü gösterdiğinde benimde çok sevdiğim Fatma Varnalı SODEP’ten Ulubey ilçesi belediye başkan adayı olduğunda henüz çok gençti ama her şeyden önce Cesaretine özgüvenine ve bilgisine güveniyordu. Seçimler bittiğinde % 25 civarında oy alarak ne kadar iddialı bir siyasetçi olduğunu ortaya koymuştu seçimi kaybetmişti ama Türkiye’nin aydınlık yüzü olma özelliğini fazlasıyla kazanmıştı.

2011 yılına gelindiğinde CHP den milletvekili adayı olan çok değerli iş kadını ve siyasetçi Emine Yücetürk CHP’den milletvekili adayı olmuş ama yeterli oyu alamadığı için seçilememişti ama kaybetmemişti de. Onun bu iradesi Ordulu ve Fatsa’lı kadınlar için yeniden yeşeren bir çiçeğin umudu olmuştu.

2023 seçimleri için artık geri sayım başladı, bugünden itibaren 40 gün sonra yani 14 Mayıs’ta ülke tarihimizin en önemli seçimi yapılacaktır.

Geçmişte Türk siyasetinde örnek olan ve yol gösteren Ordulu kadınlarımızın başarısı ve bu başarının getirdiği cesaret ve özgüven çok önemlidir, bu durum günümüzde de böyle olmalıdır.

Bahriye Üçok’tan bugüne kadar geçen süreçte kadınlarımız adına bayrağı Esin Şensoy devir almıştır.

Cesareti özgüveni ve bilgisiyle Ordulu ve Fatsa’lı kadınlarımız için yeni rol modeldir.

Erkek egemenliğinin yoğun yaşandığı siyasi arenada kadın vicdanına, adaletine ve hoşgörüsüne ihtiyaç vardır.

Siyasette uzun dönemdir çalışan Esin Şensoy, sivil toplum örgütlerinde de görev alan çevreci ve hümanist bir insandır. Unutmayın adaleti bekleyen sadece insanlar değil doğada yaşayan bütün canlılar, hatta doğa bile adaletten nasibini almalıdır.

Biliyoruz Fatsa’lı olmanın bedeli vardır ve mücadele gerektirir. Fatsa’nın siyasi tarihinde de bu hep böyle olmuştur.

Umarım partisi seçilebilecek bir yerden aday gösterir de Fatsa genç, başarılı ve çalışkan bir insanı vekil olarak Ankara’ya gönderir.

Esin ŞENSOY ve diğer kadın vekillerimiz seçildikleri takdir de toplumun vicdanı olarak çalışmak zorundadırlar.

Unutmamalılar,

İstanbul sözleşmesini yeniden hayata geçirmek için sorumluluk almışlardır.

Her sene öldürülen yüzlerce korumasız kadınlarımız için görevleri büyüktür.

6284 sayılı ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanunun kaldırılmaması için mücadele etmek zorundadırlar.

Görevleri zordur biliyorum ama başarmak için birçok nedenleri vardır.

Diliyorum ve istiyorum ki Tanrı bütün kadınlarımızı korusun.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde