28 Mart 2024

ANAYASAL HAK NEDİR?

  • PDF

Geçtiğimiz hafta kutlanılmaya çalışılan ama bir türlü coşkuyla kutlanamayan 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü, ülkemizdeki diğer etkinliklerde de olduğu gibi bu yıl da gösteriler polis engeline takılmıştır.

Dolayısıyla sizlere bu hafta Türkiye’de gösteri ve miting haklarımızın neler olduğunu yazmak ve hatırlatmak istiyorum.

Anayasanın 34.maddesi birinci fıkrasında ‘’HERKES ÖNCEDEN İZİN ALMADAN SİLAHSIZ ve SALDIRISIZ TOPLANTI ve GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEME HAKKINA SAHİPTİR’’ denilmek suretiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemesinin izin alma koşuluna bağlanamayacağını açıkça ifade etmiştir.

Peki ülkemizde yaşayan her yurttaş, gösteri, yürüyüş ve toplantılar konusunda gerçekten anayasal hakkını kullanabiliyor mu?

Ülkemizde 2022 ve 2023 yılında yapılmaya çalışılan gösterilerde neler olmuş hatırlayalım.

1 ) 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü

Geçtiğimiz hafta yapılan 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Taksim'de toplanan kadınlara polis müdahale etti. İstiklal Caddesi ve cihangirde yapılması düşünülen gösteriye Beyoğlu kaymakamlığı yasak getirerek Taksime bütün giriş çıkışları kapattı. Yer yer vatandaş ile polis arasında arbede yaşandı.

2022 de yapılan gösterilerde ise, polis toma araçları ile tazyikli su sıkarak müdahele etti ve biber gazı sıkarak göstericileri dağıttı daha sonra çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

2 ) 14 Mart tıp bayramı

2022 de kutlanılmaya çalışılan 14 mart TIP bayramında İstanbul Tabib Odası, Tıp Bayramı nedeniyle Taksim’de Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak istedi. Hekimler, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakırken polis müdahele etti.

Müdaheleye tepki gösteren hekimlerden biri ‘’ hepimiz hekimiz, çiçek bırakıp gideceğiz. Bu ne rezilliktir ya’’ diye seslendi.

3 ) Boğaziçi üniversitesi eylemleri

Yine 2022 de Boğaziçi’ne destek eylemine polis müdahelesi. İstanbul Kadıköy'de Boğaziçili öğrencilere destek olmak için düzenlenmek istenen eyleme polis gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

 

4 ) Ekonomik eylem

 

Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybının ardından Kadıköy’de izinsiz gösteri yapanlara polis müdahale etti.

5 ) Son olarak 1 Mayıs işçi bayramı

Geçtiğimiz yıl yapılan 1 MAYIS İşçi bayramında, Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyeleri de öğleden sonra İstanbul ve Ankara’da “İşsiz, aşsız, aşısız bırakan sermaye düzenini yıkacağız” diyerek 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü kapsamında eylem yaptı. İstanbul’da EHP Parti Sözcüsü Özge Akman ile birlikte Taksim’e çelenk bırakmak için yürüyen 20 EHP Üyesi gözaltına alındı.

Böyle haberleri sayfalarca yazabilirim. Demek ki Türkiye’de ki mevcut Anayasa, insan haklarını korumayan sıradan bir mevzuat halini almıştır.

Unutmayın hoşunuza gitmeyen, adaletsiz olduğunu düşündüğünüz hükümet kararlarını, hiç bir kurum ve kuruluştan izin almadan protesto etme hakkına sahipsiniz. Anayasa her yurttaşa böyle bir hak vermişken iç işleri bakanlığı bu tür gösterileri neden bastırmaya çalışır anlaşılmaz.

Ülkeyi yönetirken zaten kimseyi dinlemiyorsunuz, bari bırakın insanlar beğenmediği yasayı, anayasanın verdiği protesto hakkını kullanarak meydanlarda özgürce haykırsın.

Zaman zaman bu ülke KABİLE devleti mi diye konuşuyorsunuz ya, işte kendi yazdığınız Anayasaya kendiniz dahi uymazsanız kabile devleti olma yolunda hızla ilerlerseniz.

Haberiniz olsun.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde