28 Mart 2024

DEVLET YÖNETİMİ CİDDİ BİR İŞTİR KENDİNİZE GELİN

  • PDF

Bütün siyasi partilerin programların da bir kalkınma planları vardır, olmalıdır da. Çünkü Devlet yönetimi çok ciddi bir iştir. Bu planlarını seçim kazandıkları andan itibaren kısa, orta ve uzun vadeler olmak üzere üç aşamalı biçimde devreye sokmalıdırlar.

Bu plan önemlidir; Mesela seçim kazanan parti iktidarı devir aldıkları günden itibaren ülkenin tarım politikasındaki gelir örnek veriyorum; İhracat için 1 milyon euro civarındaysa o rakamı üç yıl sonra 1 milyon 500 bin Euro'ya, beş yıl sonra bu rakamı 2 milyon Euro'ya çıkarma hedefinde olmalıdır. Ekonomide ve diğer bakanlıklarda da böyle çalışmalar yapılmalıdır. Mesela kişi başına düşen milli gelir 10 bin Euro ise, 3 yıl sonra 10.500 Euro'ya, 5 yıl sonra 12 bin Euro ya yükseltme planı hükümet programında bulunmalıdır.

Çünkü devlet yönetimi ciddi bir iştir, program ister liyakat ister.

Türkiye'de 1963 yılından itibaren devlet tarafından hazırlananan kalkınma planları Ekonomi, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Sosyal güvenlik, Adalet, vb. konularda gelişme ve kalkınmayı hedefleyen ve kamuda uygulanması için titizlikle takip edilen stratejik bir plandır.

20 yıldan bu yana ülke’yi olabildiğince güçlü yöneten ve hiç bir mazareti olmayan AKP'nin nasıl bir kalkınma planı var merak ediyorum doğrusu. Türkiye'deki en son kalkınma planı 2019-2023 döneminde AKP tarafından hazırlanmıştır.

2002 yılında kişi başına düşen milli geliri Türkiye'den daha düşük olan Rusya, Çin, Romanya, Bulgaristan ve Kazakistan, 2020 yılı itibarıyla Türkiye'den daha yüksek kişi başı gelire sahip duruma nasıl gelmiştir bu durum sorgulanmalıdır.

Koymuş olduğu hedeflerin hiç birisini tutturamayan ve hedeflerinin belki de tamamında geride kalan bir siyasi anlayışının bu ülke için artık bir zaman kaybından başka bir şey değildir.

Diyeceksiniz ki ; İktidar Kalkınma planlarını bir türlü tutturamıyor ama asla taviz vermedikleri bir kırmızı çizgileri var. Uluslararası alanda, yani dış politika da ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyorlar diye düşünebilirsiniz. Ama maalesef o alanda da sözünün arkasında dimdik duran güçlü bir iktidar yok.

Mesela ; İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye uluslararası alanda yüzümüzün düştüğü hatta kızardığı yanlış dış politika hamleleridir. Hatırladınız mı?

Sadece dış politika damı yanlış işler oldu dersiniz?

Hayır içeride de durum pek farklı değil.

* Seçim kaybetsem de kimse bana EYT yi kabul ettiremez diyen bir anlayışın, seçim kapıya dayandığında kaybetme endişesine kapılıp, dün söylediği sözleri unutup, bugün EYT'yi hiç bir şey olmamış gibi çıkarırsa, bana bu partinin kırmızı çizgileri vardır diyebilir misiniz?

* CHP dini bayramlarda emekliye bir maaş ikramiye verelim dediğin de ’’ Bekara karı boşamak kolay, kaynak mı varda böyle bir parayı verelim’’ dedikten kısa bir süre sonra emekliye bayram ikramiyesi için yasa çıkaranların bir kırmızı çizgisi var mıdır sizce?

* CHP’nin paralı askerlik için meclise verdiği önergenin ardından ‘’önce bunu şehit annelerine sormak lazım, bakalım onlar bu duruma razı gelecekler mi ? Dedikten bir müddet sonra, paralı askerlik için yasası çıkaranların kırmızı çizgileri olabilir mi?

Bence olamaz, ne kalkınma planlarını uygulayabiliyorlar, nede bir kırmızı çizgileri var. Ülkeyi tamamen içi boş bir gündemle götürmeye çalışan, ayrıştıran, bir iktidar, zaman hırsızından başka bir şey değildir.

14 Mayıs için resmi olmayan bir seçim kararı aldılar. Seçime giderken muhalefeti olabildiğince devletin sopasıyla tokatlamaya hazır bir iktidardan, kırmızı çizgi kurallarına riayet edecek duruşunu görebiliyor musunuz?

Sonuç olarak bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete.

Yazının başlığı AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu döneme aittir. Bir gurup konuşmasında CHP ye yönelik eleştirisinden alınmıştır.

Lütfen herkes oturduğu koltuğun sorumluluğunu bilsin ve devlet yönetiminin çok ciddi bir iş olduğunun farkına varsın.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde