29 Mart 2024

GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ

  • PDF

 Bu hafta sizlere Fatsa belediye başkanlarını ve belediye başkanlarının görev yaptığı hizmet binalarının tarihini hatırlatmak isterim.

1878 yılında kurulan Fatsa Belediyesinin İlk belediye başkanı Kirkor Ağadır. O yıldan bugüne kadar Fatsa’da belediye başkanı olarak birçok kişi görev yapmış ve farklı belediye binalarında halkına hizmet etmeye çalışmışlardır.

Yaşım gereği Nazmiye KOMİTOĞLU, Fikri SÖNMEZ, Mustafa Kemal ÇAMAŞ, İhsan TOPALOĞLU, Mashar YEREBASMAZ, Hüseyin ANLAYAN ve şu anki başkan İbrahim Ethem KİBAR’ı biliyorum. Daha önceleri Başkanlık yapmış Ali Rıza DİZDAR Nihat KUTSAL, Atıf-Ata TOPALOĞLU gibi isimleri de saygıyla yad edelim.

Hatırladığım belediye binalarından ilki şehir içinde eski belediyenin (Takıl pazarına yapılan binanın) karşı köşesinde iki katlı, küçük, tarihi bir bina idi.  Yıkıldı. Yeri belki satıldı belki de arsa karşılığında el değiştirdi. Önü açıktı. Belki o yıllar araç sayısının az olmasından olacak çoğu zaman boş görünümündeydi. Daha sonra eskilerin takıl pazarı dediği yere yapıldı belediye hizmet binası. Büyüktü. Alt dükkanlar kıraya verildi. Teras katı Fatsa spor yıllarca Kulüp lokali olarak kullandı.

Belediyeler, yerelde teşkilatlanmış, devletten aldıkları yardım ve mahallinde alınan vergilerle yurttaşlarına hizmet veren kurumlardır.

Verdikleri hizmet:

1. imar, su, kanalizasyon ve  ulaşım gibi kentsel alt yapı,

2. Çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, 

3. Zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans ve şehir içi trafik,

4. Defin ve mezarlıklar,

5. Ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar,

6. Konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım,

7. Evlendirme, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır.

 

Belediye binalarının çok büyük ve gösterişli olması o belediyenin ekonomik sorunu olmadığını ve halkına iyi hizmet ettiğini göstermez. Hizmet binaları yurttaşların kolay ulaşabildiği, dilek ve temennilerini yetkililere çabuk ulaştırabildikleri, belediye yetkililerin de halkın nabzını kolaylıkla ellerinde tuttukları alanlar şeklinde olmalıdır. Halkın ulaşamadığı, halktan kopuk belediye binaları israftan başka bir şey değildir.

Çeşitli dönemlerde belediye binaları nüfus yoğunluğuna göre değiştirilmiştir. Bazen eski bir binada, bazen de büyük ve gösterişli binalar da hizmet vermeye devam etmişlerdir. Binaların büyümesi ve gösterişli olması özellikle AKP döneminde sıkça gördüğümüz bir durumdur. Böyle bir durum belediyenin görev ve hizmet alanını değiştirir mi? Tabi ki değiştirmemeli. Aksine binaların büyümesi, araç ve makine parkının genişlemesi vatandaşa daha iyi hizmet vermesi anlamına gelmektedir.

Yıllar içerisinde şehir büyüdü ve o küçücük binalar hizmet için yeterli olmamaya başladı. Yeni hizmet birimleri oluşturuldu. Halkın ihtiyaçları değiştikçe belediyelerin hizmet alanları da değişti, gelişti.

Bu bağlamda yeni binalar yapılması kaçınılmazdır.

Lafı yeni yapılan belediye hizmet binasına getireceğim. Bu bina, belediye hizmet binasından çok bir alışveriş merkezini çağrıştırmaktadır. Arap mimarisi ön planda tutulmuş, alt dükkanlar satılmış, ranta dönüştürülmüştür. Oysa bu mekanlar ihtiyaç fazlası iseler spor kulüplerine, konferans salonlarına, sinema, tiyatro, sanat ve sergi galerileri gibi sanatsal etkinliklere ayrılabilir, halkın sosyalleşmesi için zemin oluşturulabilirdi.

Burada başkanın, belediye meclisinin ne kadar payı var bilemem ama diyorum ki yöneticilerin ufku milletin gerisinde olmamalı, toplumu ileriye götürecek vizyon ve misyon sahibi olmalılar.  

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde