20 Nisan 2024

BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İÇİN NE GEREKİYOR? CESARET Mİ? İTAAT Mİ?

  • PDF

Ünlü filozof Maxvell maltz başarıyı şu şekilde açıklamış.

Genelde başarılı ve başarısız insanlar arasın da fark; birisinin daha yetenekli yada fikirlerinin daha iyi olması değil, kişinin fikirlerine güven duyması ve riski göğüsleyip harekete geçecek cesareti göstermesidir.

Demek neymiş başarılı olmak için cesur olmak zorundasınız. Cesur ve kararlı insanlar için başarısızlık diye bir kavram asla yoktur.

Fatsalılara şöyle bir soru yöneltseniz, “Şimdiye kadar Fatsa’da görev yapmış belediye başkanlarından en başarılı en cesur olanı kimlerdir?” diye, umuyorum herkes, üç belediye başkanından söz eder.

Peki kim bunlar?

  • NAZMİYE KOMİTOĞLU

Fatsa’daki ilk kadın öğretmenlerden biriyken 1977 de Cumhuriyet Halk Partisinden İlçemize Belediye Başkanı seçilen KOMİTOĞLU, Karadeniz’in ilk kadın Belediye Başkanı unvanını da aldı. Seçimde 2.515 oy alarak (%47) ile Fatsa Belediye Reisliğini kazandı.

Kısa süreli belediye başkanlığı yapmasına rağmen cumhuriyetin aydın kadını olarak topluma örnek olmuş, ışık tutmuştur. Onu sadece bir belediye başkanı olarak anmak yetmez bir cumhuriyet kadını olarak ilkleri başararak genç kızlarımız arasında bir idol olmuştur.

  • FİKRİ SÖNMEZ

1979 yılında Belediye Başkanı Nazmiye KOMİTOĞLU'nun vefatı nedeniyle yapılan ara seçimde Fikri SÖNMEZ, bağımsız belediye başkan adayı oldu ve 14 Ekim 1979'da seçimi kazandı. Seçildikten sonra Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturdu ve iki ayda bir yapılan halk toplantılarıyla halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasını sağladı. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetledi, gerekirse komite üyelerini görevlerinden aldı.

Fikri SÖNMEZ kendi döneminde belediye çalışmaları yaparken diğer taraftan da şenlikler düzenleyerek halkı sosyal hayatın içine çekti.

Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başlayan SÖNMEZ, komitelerle birlikte “Çamura son kampanyası”, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı Karadeniz’in gerçek altını olan fındık için mitingler hayata geçirdi. Yaptıklarıyla Türkiye’deki bazı belediyelere öncü oldu.

  • MUSTAFA KEMAL ÇAMAŞ

1994-2004 yılları arasında Fatsa belediye başkanlığı yaptı. Fatsa'yı yeniden inşa etti. Bugün herkesin beğenerek gezdiği ve çayını keyifle yudumladığı Karadeniz’in görülmeye değer güzel sahillerinden biri olan Fatsa sahili ve şehir içinin trafiğe kapatılma fikri onun eseridir. Fatsa’nın efsane başkanı olarak hep anılacaktır.

İnatcı ve kararlı tavrı onu başarıya sürüklemiş, personel alımlarında bile liyakata önem vermiş hırslı ve çalışkan bir belediye başkanı olarak anılarda kalmıştır.

Yukarıda adını ve hizmetlerini yazdığım 3 belediye başkanı gönüllerde taht kurmuş aradan yıllar geçmesine rağmen hafızalardan ve hatıralardan silinmemiştir.

Bu üç belediye başkanının başarısı cesur ve kararlı olmalarından kaynaklanmaktadır.

Ya diğerleri?

Özellikle AKP ve Partili Cumhurbaşkanlığı döneminde seçilen belediye başkanları, kendisini o koltuğa layık gören halka değil de kendisini oraya aday gösteren iradeye itaat ve biat etmeyi yakıştıran bir anlayışla varlıklarını sürdürebilmiştir. Bu anlayışta onları başarısızlığa mahkum etmiş ve sıradan olmaktan kurtaramamıştır.

  • HÜSEYİN ANLAYAN

Mustafa Kemal ÇAMAŞ fırtınasından sonra belediyeyi devir alan Hüseyin ANLAYAN’ı çok zor bir başkanlık süreci bekliyordu, çünkü Mustafa Kemal ÇAMAŞ çıtayı çok yükseltmişti yani yeni başkanın başarılı olması için çok çalışması gerekiyordu.

Maalesef öyle olmadı peki neden?

Türkiye’de siyaset merkezden yani Ankara’dan yapılıyor. Genel merkezin estirdiği bir rüzgar bütün yerel’e yayılıyor. Sen yerelde ne kadar başarısız olursan ol halk genel merkezin estirdiği rüzgar ile seni yeniden seçebiliyor.

Fatsa'da tamda böyle oldu. Hüseyin Anlayan o rüzgar ile tam 3 kez seçildi. Daha sonra gönüllere bile giremeden sessizce ortadan kayboldu.

Geriye dönüp baktığınız da onunla ilgili güzel bir şey bulmak ve hatırlamak pekte mümkün görünmüyor.

  • İBRAHİM ETHEM KİBAR

Ziraat odası başkanlığın da önemli işler yapmış olabilir, Ama Belediye başkanlığı ziraat odası başkanlığına benzemez çünkü başarılı olmak için cesur ve güçlü olmanız gerekir.

Genel merkeze ve Büyükşehir belediyesine itaati her halinden belli olan başkanın maalesef başarılı olma şansının olmadığını belirtmek isterim.

Sayın başkana önerim Fatsa’da efsane belediye başkanları arasına girmek istiyorsa, gerektiğinde Ankara ile de kavga edebilecek güçlü bir iradeyi ortaya koymalı ve yönettiği şehir için mücadele etmelidir.

Bir gün Ankara’nın hamlesi ile görevden alınabilirim veya tekrar aday gösterilmem korkusuyla başkanlık yaparsanız arada ismini yazmadığım ve bir çoğunuzun adını bile hatırlamadığı eski belediye başkanları arasına girer kaybolursunuz.

SONUÇ OLARAK

Bu böyle gitmez. Bir gün o Ankara'dan esen o rüzgâr kaybolur ( Galiba kaybolmaya da başladı ) ve siz de çaresiz kalabilirsiniz. Mevcut belediye başkanına tavsiyem çalışmalarınızı vatandaş adına yaparsanız o Ankara’dan esen rüzgar sizleri çok yıpratmaz ve gücünüzü korursunuz. Unutmayın Demokrasinin ve yönetimin gerçek sahibi millettir Ankara değil.

Seçilmiş bir belediye başkanı olarak önce kendinize güvenmelisiniz. İtaat etmezsem görevden alınırım düşüncesine sahipseniz o zaman o görevi asla kabul etmeyip aday olmayacaksınız.

Tekrar başlığa dönecek olursam başarılı olmak için ne gerekiyordu cesaret mi? yoksa İtaat mı?

Söz okurun.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde