26 Nisan 2024

HAKKIMIZI SÖKE SÖKE ALACAĞIZ DİYENLER GERÇEKTEN HAKLARINI ALABİLİYOR MU?

  • PDF
   24 Temmuz 2022 de SOL Parti’nin çağrısıyla "Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım" mitingi Fatsa Cumhuriyet meydanında gerçekleştirildi.
 
   Özellikle fındık toplama mevsiminde, SOL Parti’nin çabalarıyla gerçekleştirilen bu mitingin, beklenen ilgiyi görmediğini, gerçek üreticinin mitinge katılmadığını, CHP milletvekili Mustafa Adıgüzel’in dışında diğer STÖ’nin iştirak etmediğini, bu nedenle aslına bakarsanız hak ettiği değeri görmediği kanaatindeyim.
 
    Fatsa, demokrasiden ve özgür yaşamdan koparılmadığı yıllarda yapılan fındık mitingleri daha coşkulu ve kalabalık olurdu. Fatsa halkı emeğine ve özgürlüğüne düşkün bir toplum olduğu için burada yapılan mitingler çok ses getirir ve hükümetin alacağı kararları etkilerdi.
 
   Aradan yıllar geçti ve Fatsa halkı ciddi anlamda erezyona uğratıldı. Fındık üreticisi için yapılan hak arama mitingine Fındık üreticisi katılamıyor, fındık konusunda hakkının yendiğini meydanlarda dile getiremiyordu. Son yapılan mitingde resmi rakamlara göre 3.000 kişinin katıldığı tespit edildi. Ana haberlere bile “konu” olmaktan uzaktı. Eğer bir üretici kendini ilgilendiren mitinge katılamıyorsa ya baskıdan yada bilgisizlikten katılamıyordur. Hangi sebep olursa olsun ikisi de vahim bir tablo oluşturmaktadır.
 
   Hatırlarsınız 30 Temmuz 2006 da Ordu’da yapılan Fındık mitingine 100.000 kişi katılmış ve çok ses getirmişti. O dönemlerde sivil toplum kuruluşları henüz siyasallaştırılmadığından miting düzenleyecek ve mitinge katılacak cesaretleri kendinde bulabiliyor ve meydanlarda hak arayabiliyorlardı.
 
   Yine o dönemlerde fındık mitingine nasıl organize olunuyormuş ve nasıl halkın sesi duyuruluyormuş hatırlayın istiyorum. 2006 da yapılan Ordu Mitingine Ziraat Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Esnaf Odaları ve Muhtarlar Derneği de destek verdi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen, Cumhuriyet Meydanı'ndan yollara ve kaldırımlara taşan çiftçilere hitap eden TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, çiftçinin sesi oldu.
 
   Mitingde konuşan TZOB Genel Başkanı BAYRAKTAR, miting için meydanları dolduran çiftçilerin siyaset yapmak için değil, hak ve menfaatlerini korumak için meydanlara çıktıklarını belirterek, “Niçin bu meydanlardayız? Çünkü fındık, milli ve stratejik ürünümüz. Fındık üreticilerimiz ve Türk tarımı üzerine büyük oyunlar oynandığı için bu meydanlardayız. Bu oyunu oynayanları, oynadıkları sahneden indirmek için bu meydanlardayız. Karadeniz'de fındık yerlerde süründüğü için bu meydanlardayız. Karadeniz'de tencerede aş değil, taş kaynadığı için bu meydanlardayız” dedi.
 
   Şimdiki yöneticilerin hepsi üreticiden değil siyasetçinin, patronun yanında olmaktan yağdanlığa dönmüşler.
 
  2006 dan 2022 ye kadar çok yıllar geçti.  16 yıl sonra yapılan fındık mitingi daha çok ses getirmeli daha fazla katılım olmalıydı. Ama öyle olmadı, Sol Partinin organize ettiği ve sanatçıların desteklediği miting amacına ulaşamayan bir etkinlikten öteye gitmemiştir. Çünkü eskiden olduğu gibi köylüye ve işçiye destek veren onların hakkını arayan sivil toplum örgütleri kalmamış tamamı siyasallaştırılmıştır. Yerine hükümetin sözünden çıkmayan halkının yanında durmayan sıradan bir dernekler haline dönüştürülmüştür.
 
  Bu etkinliği sol parti organize etmiş olabilir, üreticinin menfaatleri doğrultusun da bu mitinge sivil toplum kuruluşları da destek veremez miydi?
  Mesela nerede?
  TZOB
  FİSKOBİRLİK
  ESNAF ODALARI
  SENDİKALAR
 
   Fındık meselesi, sadece üreticinin çiftçini sorunu değildir. O bölgede yaşayan tüm insanların, esnafın, tüccarın sorunudur. Sorun olan her yerde birlik ve beraberlik olamak gerekiyor. Bir yerde kangren varsa tüm vücudu sarar.
 
  Mitinge katılanların talepleri sadece fındık üzerine oynanan oyunlarla ilgili değil, doğaya karşı yapılan acımasızca saldırılar da protesto sebebiydi.
FINDIK ÜRETİCİSİ İSYANDA, HAKKIMIZI SÖKE SÖKE ALACAĞIZ.
 
   Mitingde fındık üreticileri de söz aldı. “Bize diyorlar ki fındık orman mahsulü. Bizim geleceğimiz 70 yıldır fındıktır. Biz nasıl geçinelim fındık olmadan. Hakkımızı Söke söke alacağız.
 
   Bir diğer fındık üreticisi ise. Bir kilo fındıkla bir kilo şeker alınmıyor düşünebiliyor musunuz? Fındık 70 lira olsun, yolumuz açık olsun. diye konuştu
Konuşmacıların ortak sesi Özgürlüğün emeğin dayanışmanın zamanıdır şimdi. Artık yeter. Onlar kaybedecek biz kazanacağız." Sloganlarıyla mitingi sessizce bitirdiler.
 
   Ama ben yazımı duayen siyasetçi AV. ABDULLAH ÇAM’ın  sözleriyle bitirmek istiyorum.
‘’Bir mitinge sekiz köşe kasketli adamlar katılmıyorsa o miting amacına ulaşmamış demektir.’’
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde