26 Nisan 2024

DEMOKRASİNİN BEŞİĞİ YEREL YÖNETİMLER

  • PDF

Bizim yerel yönetim anlayışımız tam bir “özerklik” anlayışına dayanmaktadır. Bu bakımından yerinden yönetim (adem-i merkeziyet) anlayışının bizatihi kendisidir. ”Yerel yönetimde özerklik” anlayışımız bir koşulla, sadece hizmet koşuluyla geçerlidir.

Bizim anlayışımızda yerel yönetimler, çok partili ve katılımcı demokrasi zemininde oluşmuş ve fakat asli görevi olan  hizmet kavramını siyasetin önüne koymuş, sivil kurumlardır.

 Yerel yönetim bünyesinde siyaset, sadece seçim dönemlerinde gündeme gelen bir olgu olmaktadır. Yerel Yönetimler siyaseti, seçim sonuçlarıyla birlikte dondurmalı, hizmeti siyasal çıkarın üzerine koymalı, enerjisini ve gücünü bitmez tükenmez siyasal çekişmelerin labirentlerinde harcamak yerine her gün, bir önceki güne göre daha fazla hizmet vermenin yarışında olmalıdır.

  Yerel yönetime gelenlerin kendilerini siyasal çıkar hırsından arındıramamalarının sonucunu yıllardır pek acı bir şekilde gördük ve görüyoruz.

   Bizim yerel yönetime dayalı hizmet anlayışımız bir bütündür ve eşitlik ilkesine, adalet ilkesine dayanmaktadır.

    Belediye Başkanları bir belde ve ilçede veya Büyükşehirdeki, yerel halk sakinlerini, siyasal görüşlerine, parti ve oy tercihlerine veya  dünya görüşlerine göre tefrik etmemeli. Başkalarının yaptığı gibi; “Bu caddenin sakinleri bize oy verdi. O halde onların yollarını, kaldırımlarını, kanalizasyonlarını yapalım” O caddenin sakinleri bize oy vermedi. Onların yollarını, kaldırımlarını, kanalizasyonlarını yapmayalım” gibi ilkel bir ayrımcılığın, bölücülüğün içine girmemelidir.

    Yerel Yönetimlerde hizmet anlayışı hizmet zeminine oturttuğu için biz, yerel yönetimleri bütün icraatlarında serbest, yani özerk kılmak zorundayız. Hangi siyasal partinin parelelinde olursa olsun, yerel yönetimlere aynı muameleyi, aynı yardım ve katkıyı yapmalıdırlar. Onlar, yani seçilmiş Belediye Başkanları, icraatlarında partizanlık yapmadıkça, siyasal kaygılarla vatandaşın “bir  bölümünü mağdur, diğer bölümünü ise MAMUR” yapmadıkça, yani ayırım yapmadıkça onlar demokrasinin altın beşiğinin namzedi kişilerdir.

    Yerel Yönetimlerin başındaki seçilmiş belediye başkanları yönetimde yönetimi azla siyasal parti çiftliği haline getirmemeli, halkta buna asla izin vermemelidir. Hangi partiden olursa olsun, yerel yönetimlerde asıl amaç hizmet yapmak ve hizmet götürmektir. Bu anlamda yerel yönetimlerin hizmet verdiği yerel yönetim binaları bir sosyal hizmet mabedi olarak kalmalıdır.

     Hizmetten kastımız nedir?

     Hizmetten kastımız, bizim insanımızın yaşadığı çevreyi en az gelişmiş Avrupa ülkelerinin insanlarının  yaşadığı düzeye getirmektir.

      Sosyal hizmet kurumlarıyla getirmektir.

      *Temizliği ve düzenlemesi ile getirmektir.

      *Yolları, sokakları, caddeleri ile getirmektir.

      *Suyu, elektriği, kanalizasyonuyla getirmektir.

      *Yeşil alanları, oyun alanları, temiz yüzlü binalarıyla getirmektir.

      *Ulaşım kolaylığı, duyarlılığı ile getirmektir.

      *Çocuk evleri, gençlik evleri, yaşlı evleriyle getirmektir.

      * Spor alanlarıyla, konser salonlarıyla oyun, eğlence ve toplantı merkeziyle getirmektir.

       *Eğitim kurum ve binalarıyla getirmektir.

        Oysa bazı Belediye Başkanları “parasız hizmet  nasıl yapılır? Diyerek seslerini bile bazı ortamlarda hakları olmadığı halde yüksetiyorlar.

        Yerel Yönetimlerde ekonomik kaynak sorununu çözmek zorundayız.

     Nasıl çözeceğiz.

     Yerel kaynak yaratacağız. Fakat bu yeni kaynaklar, bazı kendini bilmezlerin yaptığı gibi vatandaşın başına vurup cebinden parasını almak bir hukuk devleti ilkelerine aykırı yöntemler asla olmayacak.

      Nasıl ki, emlak vergilerinin yerel yönetimlere bırakılması yasal bir kaynak oluşturulmuşsa… Nasıl ki çevre temizlik vergisi yasal bir kaynak oluşturmuşsa… Vatandaşa ek bir yük getirmeden adil ve yasal yeni kaynaklar da yaratılacaktır.

       Orta ve Kuzey Avrupa Ülkelerinde yerel yönetimlere baktığımızda Hizmet binaları, konser salonları, Toplantı salonu, gençlik evleri, müzeleri var ise, bu hizmetlerin hepsini de yerel yöneticiler bizim ülkemizde kadirşinas vatandaşları sayesinde yapacaktır.

       Bir kez daha vurgulamak istiyorum

       Halka HİZMET  Hakka HİZMETTİR. Kalın Sağlıcakla

   

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde