26 Nisan 2024

TARİH KOKAN ASMA KÖPRÜ

  • PDF

Bilindiği gibi,deniz kıyıları,göl ve akarsular(ırmaklar)Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Bu gibi yerler aynı zamanda kadastro dışı kalan yerlerdir.

 Meşebükü mahallesi ve Taşlıca mahallelerini birleştiren korkuluk demirlerinin üstünde durmayı beceren,tarihi taşlıca asma köprüsünün çevre için önemi çok büyüktür.Fatsa  Bolaman ırmağı üzerinde ,Taşlıca ve Meşebükü mahalleleri arasında,tarihi oldukça çok eskilere dayanan bir asma köprü şu an her yönüyle yıkılmaya yüz tutmuş,bir an önce eski dokusuna kavuşturulmayı beklemektedir.

Taşlıca köprüsü 90 yıllık ömrüne rağmen,yalnızca korkuluk demirlerinin paslanması sonucu,ufak tefek hasar görmüş,ama köprünün tüm yükünü ayakta taşıyan kemerlerde dökülme gösteren birkaç parça beton dışında ,dimdik ayakta durmaktadır.

 Çocukluğumuz hep buralarda geçti,Yaz aylarında ırmağa yüzmeye giderdik.Yöremizde özellikle bahar aylarında görülen yağışlar sonunda meydana gelen sellerde köprülerin yıkıldığına çok sık tanık olmuşuzdur.Ancak asma köprü yapıldığı günden bu güne kadar aşırı sellere karşı  bütün haşmetiyle,gücüyle amansız bir vaziyette direnmişini göstermiş ve hiçbir hasar görmemiştir.

Yalnız şu an gazetecilik çalışmamız neticesinde tanık olduğum bir durum hiç hoş değildir.Paslı demirlerle ayakta durmayı başaran tarihi köprünün yakınlarında oturanların bu köprüyü koruması gerekirken,çakıl,kum gibi inşaat malzemelerinin  çıkarılması,taşınması ve sonucu itibariyle kullanılması    tarihi doku asma köprüye her yönüyle zarar vermektedir. 

Fatsa Kaymakamlığı İlçe İnsan Hakları Kurul Üyesi görev arkadaşım,Deniz Bilimleri Fakültesi Doç.Dr Hasan TÜRE gerek deniz,göl ve gerekse nehirlerde yapılması gereken kıyı dolguları üzerinde bilimsel çalışmalarını hızla yürütmektedir.DSİ Genel Müdürlüğünün ve Fatsa belediyesinin koordineli olarak yürüttüğü Fatsa-Aybastı Devlet karayolu üzerinde Karayolları Fatsa bakımevi güzergahından-Spor kompleksine kadar kıyı boyunda Bolaman ırmağının her iki sağ/sol şeridinde “kıyı dolgularını”hayata geçirerek,aynı zamanda bir dinlenme parkını halkımızın hizmetine sunmuşlardır.

Kıyı dolguları açısından en temel sınırlayıcı mevzuatımız 1982 Anayasanın 56.maddesi ve 3621 sayılı Kıyı kanunudur.Kıyı Kanunu,deniz,tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek,korunması ve toplum yararına kullanılması bireylerin ve toplumun vaz geçilmez ana görevlerindendir.

Asma köprünün yapılışında lira pek geçmiyordu.O dönemlerde kuruş  kullanılıyordu.Taşlıca köprüsünün yapımında etkin olan insan gücüydü.O zamanları yaşlı kişilerden edindiğimiz bilgilere göre,makine denebilecek teknik bile araç yoktu.

Tarihi taşlıca-asma köprüsü çevre için de çok önemlidir.Köprü yapıldığı dönemlerde Samsun-Ordu karayoluna  hizmet veriyordu.Köprünün yukarı kesiminde ise Çamaş ilçesine giden bir yol ayırımı mevcuttur.

Rahmetli dedem(İbrahim DÜRÜMLÜ)şunu söylüyordu.Köprü inşaatının yapıldığı yıllarda her yerden insan çalıştığını,kendisinin ise,köprüde işçilik yaparak para kazandığını .Çalışıp,kazandığı parayla Fatsa pazarının kurulduğu pazartesi günü çarşıya gelerek,alış veriş yaptığını söylerdi Köprünün yapıldığı dönemde inşaatta bir işçinin düşerek hayatını yitirdiğini söylerdi.Çocukluğumda bu asma köprünün etrafında  yaşanan bir intihar olayına bile tanık olduk.1927 yılında yapımına başlanmış tarihi asma köprüsü,bu güne kadar kullanılmakta olup,eski dokusundan bir şey kaybetmemiştir.10.yılda inşaatı tamamlanan bu köprü Richter ölçeğine göre 7 büyüklüğünde olabilecek bir depreme,afete karşı bile dayanıklıdır.

Tarihi asma köprünün bazı yerleri çürümeye yüz tutmuş bazı yerlerinden de kopmuş olan korkuluklarının onarılması konusunda yetkililerin el atması beklenen bir durumdur.Bahar ve yaz aylarında Fatsa belediyesinin piknik alanı haline dönüştürdüğü,köprü alanının ve köprünün korunması sadece yörede yaşayan Taşlıca ve Meşebükü mahallesi halkının görevi değildir.Bu canlı tarihi dokuya hepimizin sahip çıkması gerekmektedir.Tıpkı tarihi “Gaga gölü”nün çevresi sit alanı olup,korunan yerler konumunda bulunuyor ve yetkili kurum tarafından sürekli korunup,denetleniyorsa,Tarihi Asma köprü yöre halkı için bir kültürel mirastır. Bu gibi yerlerin korunması hepimizin görevidir.Kalın sağlıcakla

 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde