26 Nisan 2024

17-25 ARALIK OPERASYONU MECLİS GÜNDEMİNDE

  • PDF

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar 17 Aralık’ı Meclis soruşturması için, ilk adımını attı. Ekonomi Bakanı (eski) Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, ve Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış’ı, İran asıllı işadamı Reza Zarrab’dan rüşvet almakla suçladı ve toplam 62 yıl hepis istemiyle Yüce Divan’a sevklerini istedi.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı’na sunulmak üzere CHP grubuna verilen Meclis soruşturma önergelerindeki ayrıntılar belli oldu. 17-25 Aralık soruşturmasına adı karışan 4 bakanın Yüce divana sevk edilerek, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca 62 yıl hapis istemiyle yargılanmalarını istedi. Önergelerde, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AB eski bakanı Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında toplam, 63.5 milyon dolar rüşvet almakla suçlandı. Çevre eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ise nüfuz ticareti yaptığı iddia edildi.

 Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında hazırlanan fezlekede Reza Zarrab’ın sahte belgelerle ihracat karşılığı Halk Bankası’ndan çektiği paralarla altın alıp, İran’a ihracat işlemleriyle kolaylık sağlandığı iddiaları yer alıyor. Suçlamalar arasında Gana’dan Dubai’ye transit ihracat gibi gösterilen ancak Atatürk Havalimanı’nda bir uçakta bulunan 1,5 ton altınla ilgili kaçakçılık eyleminin adli ve  idari soruşturmalarını engellemek de var. Halk Bankası’nın zararına yol açmak ve 52 milyon dolar rüşvet aldığına ilişkin iddialar nedeniyle eski bakan hakkında 22 yıl hapis isteniyor.

 İçişleri eski vatandaşlığına geçirilmesinin sağlanması, Çin’deki paravan Bakanı Muammer Güler hakkında ise Reza Zarrab’ın trafikte durdurulmaması için, araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü kartı ve koruma polisi verilmesi, yakınlarının türk firmalarının bankalarla sıkıntılarının giderilmesi için Bakan sıfatıyla referans mektubu yazılması, Zarrab’ı MASAK’ın takip etmesine yol açan ihbarı yapan Emniyet Müdürü’nün İstanbul’dan tayininin çıkarılması, Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basına çıkacak haberlerin engellenmesi suçlamalar arasında yer aldığı anlaşılmaktadır. Güler’in toplamda 10 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edilmektedir. Eski bakan için 23 yıl hapis istenmektedir.

 Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 17 Aralık soruşturması sonucu yapılan tüm işlemlerin dönemin Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dahilinde olduğunu ve milleti rahatlatmak için Erdoğan’ın da istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı. Bayraktar hakkında işadamlarına arazi işlemlerinde kolaylık sağladığı, imara imara ilişkin çok sayıda yenileme ile doğrudan ve dolaylı yoldan çıkar elde ettiği öne sürülmektedir. Bayraktar hakkında nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanmak iddiasıyla 5 yıl hapis isteniyor.

 AB eski bakanı Egemen Bağış hakkında ise İranlı işadamı Reza Zarrab’dan 3 seferde toplam 1,5 dolar rüşvet aldığı öğrenildi. Bu rüşvetin veriliş amacı ise fezlekeye göre, Zarrab’ın bürokratik işlemlerini takip etmek, babasına İtalyan vizesi ve oturma izni alınması konusunda aracı olmak, Zarrab hakkında ulusal bir gazetede yayınlaması planlanan yolsuzluklarla ilgili bir haberin yayınını durdurmak, Zarrab’ın yaptığı otel projesi ile ilgili yardımcı olmak da fezlekede yer aldığı iddia ediliyor. AB eski Bakanı Egemen Bağış’ın ise 12 yıl hapsi isteniyor.

 Bu arada Ermenistan üzerinden Almanya’ya kaçan Ergenekon Savcısı Zekeriya ÖZ ise verdiği belgeler Karlsulh’de 9 Eylülde başlayacak MİT davasına yön verecek. Sözcü Ankara Muhabiri Ali Gülen’in haberine göre, Türkiye’nin uluslararası arenada başının ağrıyacağını, Savcı Öz’ün ise sığınma başvurusunun kabul edildiği iddia edilmektedir.

 Sözcü’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bazı siyası kaynaklar, Savcı Öz’ün ayrıca beraberinde götürdüğü 17-25 Aralık belgeleri ile dinleme kayıtlarını da Almanya’ya götürüp, Federal Başsavcılığına verdiğini öne sürdü. Savcı Öz’ün ifade verdiği Federal Başsavcılık Baden Württemberg’in Karlsruhe Kentinde bulunuyor. 17-25 Aralık  belgeleri Savcı Öz Almanya’da yetkili mercilere ileterek, Türkiye’de yaşanan bu olayları Almanya’ya taşıdığı öne sürülmektedir. Bu durumlar uluslararası arenada Türkiye’nin başını ağrıtacaktır. Seçim ola hayrola, kalın sağlıcakla.

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde