30 Nisan 2024

FATSAMIZIN DENİZİNE SAHİP ÇIKALIM

  • PDF

Anayasanın 56/1.maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında getirilen düzenleme ile de çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek gerek. Devlete ve gerekse vatandaşlara ödev olarak yüklenmiştir.

Su alıcı ortamını (akarsu, nehir, deniz, göl, baraj, gölet vs ) kirleten veyahut kirletme ihtimali bulunan atıkların neler olduğunu 31.12.2004 tarih ve25687 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan su kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre belirlenmektedir.

Yönetmeliğin “ Tanımlar ” kenar başlıklı 3. Maddesinde alıcı ortam “ Atık suların deşarj edildiği veya dolaylı olarak karıştırıldığı göl, kıyı, akarsu ve deniz suları ile yeraltı suları gibi yakın veya uzak ” çevre şeklinde tüm su kaynaklarını kapsayacak şekilde tanımlanmıştır.

Fatsa Deniz çevresinin sağlık yönünden , ekonomik ve sosyal açılardan sahip olduğu değerlere göre korunması gerekmektedir.

Fatsa kıyı şeridinde Dolunay mahallesi Yamanlar mevkiinde Batı deniz deşarj , Bolaman mevkiinde ise batı derin deniz deşarjının bulunduğu, batı derin deniz deşarjı ile evsel atıkların ve suların 1826 mt. Doğu deniz deşarjı ile evsel suların 1468 mt. Mesafede denize deşarj edildiği derin deniz deşarjı ile ilgili olarak çevre izin süresi için Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 31.03.2013 tarihinde 27014 ce 27025 sayıları ile geçici faaliyet belgesi için başvuruda bulunan yetkili Belediyelere  Tanınan süre dolmuştur.

Su kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 23. Maddesine göre Türkiye’nin karasularına doğrudan yapılacak deşarj ve atık su boşaltımlarının durumu izne bağlanmış olup, bu tür Durumlarda idare bu etkileri yaratan veya yaratma tehdidini oluşturanlara karşı gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

5393 sayılı yasayı göre “yol, su ve kanalizasyon ” hizmetlerinden birinci derecede sorumlu bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi Fatsa ilçesinde evlerden kaynaklanan atık suları doğrudan denize boşaltılmaması için, kamunun sağlığını tehlikeli boyutlara varmadan tedbir alması gerekmektedir.

Sıcak yaz günlerinde halkımız daha çok parkları kendilerine dinlenmek amacıyla mekan edinmişlerdir. Parklarda kamunun ortak kullanım alanları içindedir. Deniz kenarında açık hava parklarında temiz ve kaliteli bir havada oturması , çayını yudumlaması herkesin en doğal hakkıdır.

Ben Fatsa Kaymakamlığı İlçe İnsan Haklar Komisyon Üyesi olarak , duyarlı bir vatandaş olarak bu konuyu 2013 tarihinde Karadeniz’e komşu ülkelerden olan ve akit ülke konumunda bulunan Bulgaristan, Gürcistan, Ukrayna ve Rusya Cumhuriyetlerine ve ülkelerin adına Türkiye’deki Büyükelçiliklere bildirmek zorunda kaldım.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  “Denizlerle ilgili Kirletme Yasası ” kenar başlıklı 23. Maddesinde özetle 6.maddede bahsedilen kirletici etkileri doğuran her türlü deniz ve kıyı suyu kullanımı ile boşaltımların yasaklandığını ve konuda izin alınması gerektiği yönünde Ordu Valiliğine gönderdiği 29.01.2013 tarih ve 1742 sayılı yazının gereği hala bugüne kadar yetkili merciiler tarafından yerine getirilmemiştir.

Aynı zamanda Fatsa İlçemizin mavi denizine evsel atık sularının boşaltılmasının yanında gemiler tarafından da kirletilmektedir. Denizler , koy ve körfezler hassas olan yerlerdir. Halkımız yazın yaz günlerinde (sıcak) denize yüzmek için mutlaka girmektedir. Sahillerin kum bandı üzerinde veya burayı etkileyecek yakınlıkta inşa edilen fosseptiklerin sızdırmasız olması ve oluşan atık suların arıtma tesisi veya kanalizasyon sistemine verilmesi gerekmektedir.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver YILMAZ bahsedilen konuda Belediye hizmetlerinden kaynaklanan bu sorumluluğunu halkın sağlığı açısını birinci derecede düşünerek yapacağından eminim. Fatsa’yı en büyük kurtaracak projeyi hayata geçirmek hepimizin sağlık görevidir. Kalın sağlıcakla...

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde