19 Nisan 2024

BARTIN AMASRA DA 41 CAN CİNAYETİNDEKİ DÜĞÜM NASIL ÇÖZÜLECEK

  • PDF

       GENÇ yaşında, hayatının baharında iken kocasını kaybetti. Özge Ak Amasra’da madende can veren 41 işçiden biri olan Soner Ak’ın eşi, dedi ki ; Bana madende gaz var ama yapacak bir şey yok diyordu….

      Şef bize kömür lazım sizin keyfiniz değil demiş.”  

      Ocakta gaz var!

      Nasıl anlaşılır?

      Neyle ölçülür?

      Onu da Enerji Bakanı Fatih Dönmez, partisinin ( AKP) merkez karar ve yönetim kurulu toplantısında yaptığı bilgilendirme konuşmasında şöyle anlattı.

      Gaz yüzde 1 ise, Patlama olmaz. Işık ta yanmaz. Gaz yüzde 1,5 ise; Patlama olabilir. Sarı ışık yanar. Dikkat edin. Tedbir alın. Gaz yüzde 2 ise; Kırmızı ışık yanar. Ocak patlayacak. Ocağı terk edin. Bakan, sözlerinin devamında; Bartın Amasra’da madende patlamadan önce gaz oranının yüzde 1,69 civarında olduğunu tespit ettik dedi.

       Yani Bakan’a göre bütün önlemler alınmış. Bu ocakta patlama olmalıydı. 41 canın ölmemesi gerekiyordu. Enerji Bakanı aynı konuşmasında; Ocakta en son patlama anı olan 18.09 ‘da bir kayıt var. Tehlike sinyalinin gelmesinin ardından patlama anına kadar geçen süreçte 15 dakikalık  bir karanlık bölüm. Gazın tehlike oluşturmaya başladığı  andan itibaren işçiler orayı niçin terkmedi.?  Sebebini araştırıyoruz aydınlatılacak… cümlelerini söylüyordu.

        Bakan iktidar destekçisini gazetelerde yer alan konuşmasının bu bölümünü bir ertesi gün ise yalanladı. Ben böyle bir şey demedim dedi.

        Bakan durmadı. Aynı gün Meclise gitti. Milletvekillerini bilgilendiren  bir konuşmayı da  TBMM  Genel Kurulunda yaptı ve şunları söyledi.

        Amasra’yı TTK  işletiyor.

        580 çalışanı var.

        16 iş güvenliği uzmanı temel risk eğitiminden  geçirilmişlerdir.  Kömür ocakları yılda en az 4 kez denetlenmektedir. Amasra’da  4’ üncü denetim 21-27 Ağustos ‘ta yerinde yapıldı. Teknik ve idari düzenlemelere aykırı  hiçbir husus tespit edilemedi. Yani Bakan’a göre Amasra kömür ocağının  patlamaması gerekiyordu.

        Niçin Patladı?

        Kader!

        Alın Yazısı!

        2018 yılında kanun Hükmünde kararname ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü( MİGEM) ile Petrol İşleri Genel Müdürlüğü( PİGEM) birleştirildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ( MAPEG) doğdu.

        Birçok görevi var

        Arama izni verir. Halk devri yapar. MEPAG kömür ocaklarında işçilerin ölmeden çalışmasını sağlayacak tedbirlerin alınıp alınmadığını da denetler.  Bunu da zorunlu ferdi sigorta uygulaması üzerinden yapar. Bu açıdan, tüm yeraltı madeni işletmelerinde olduğu gibi Amasra ‘da patlamada ölen 41 canın da zorunlu ferdi sigortaları vardı. Sigorta şirketi maden mühendisleri, iş güvenliği  uzmanları ve eksperlerden oluşan bir heyetle Amasra’daki ocağı inceledi. İşçilerin can güvenliği açısından sorunlar buldu ve bu sorunların giderilmesi için ocağın işleticisine bir süre verdi. Süre  içinde sorun giderilmezse teminatın dondurulacağını ve ocağın kapatılması için MEPAG’a bildirim yapılacağını bildirdi. Oysa patlamada hayatını yitiren 41 candan biri olan rahmetli Sonur Ak eşi Özge Ak’a Madende gaz var ama yapacak bir şey yok demişti. Ve sonunda düğüm çözülemedi. Allah bu gibi elim kazalardan hepimizi korusun 41 Cana Allah rahmet eylesin. Geride kalanlara Allah uzun ömür versin. Kalın Saglıcakla!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde