28 Mart 2024

EY YETKİLİLER ALLAH DOSDOĞRU OLUN DİYOR

  • PDF

      Siyaset adaletin gerçekleşmesi demektir.

      Mesela Platon’a göre; siyaset, adalet erdemini gerçekleştirme sanatıdır.

      Ne yazık ki bugün tarafgirliğin, zümre egoizminin hakim olduğu bir siyasetle karşı karşıyayız.

      Erdem fikri oluşturulmadan yapılan siyasetten  hayır gelmeyeceğini yazan, çizen ve düşünen tüm insanların adeta bağırması gerekir.

      Bu bir sorumluluktur.

      Aydınlar, toplumu yönlendirenler ve yönetenler için, bunu, dinin içinden okuyacak olursak ve illa bir hüküm vereceksek farzdır.

      Keşke bir araştırılma yapılsa….. Uzun yıllar meclis başkanlığı, genel başkanlık, bakanlık, milletvekilliği, başkanlık vb. yapan insanların çoluk, çocuk ve yakınlarının nerelerde görev yaptıkları tespit edilse…. !

     Ve bu insanlara şu soru da sorulsa, yaptıklarınız İslam anlayışında nasıl karşılanır?

      Sadece bugüne mahsuben konuşmuyorum bunu…. Müslümanların belki de en büyük zaafı demek doğru olur!

      Tam da bu noktada Hz. Peygamber’in vefatıyla başlayan hadiselerin altında yatan sebepleri hatırlayalım. Bize ilk kırılmasının nerede başladığını çok iyi gösterecektir.

      Kim halife olacak tartışmalarında ne yazık ki ortaya konulan kriterler, İslam öncesi kabullere dayanan, Kur’an7ın asla kabul edemeyeceği, tam tersine yıkmak istediği anlayışın ta kendisidir.

      Kavmiyetçiliği hortlatıp, kabile içi bağlılık, başka kabilelere üstünlük duygusu, soy, sop, arkadaş, yakınlık veya İslamdaki derecesi” gibi hususları öne çıkarıp, liyakatı göz ardı etmek, ahlaki olgunluğun  ve inceliğin cahiliye döneminin tutum ve davranışlardır.

      Halbuki Hz Peygamber  23 yıl boyunca bu zihniyetle mücadele  etmiş, hak ve adaletten  ayrılmaktan çekindiği hiçbir şeyden çekinmemiştir.

      Bir hırsızlık vakasında “ Kızım Fatma dahi olsa taraf olmam” diyerek tüm tarafgir anlayışlara meydan okumuştur.

      Her davranışında ve eyleminde bunu görmek mümkündür. Emrolunduğun gibi dosdoğru ol ayeti beni kocalttı der Allah’ın Elçisi…

      Hedef egemen olmak, belli makamları işgal etmek, üstünlüğü korumak olmamalıdırlar.

      Yine aynı şekilde toplumla alakalı olarak altı çizilmesi gereken  konulardan biri de “ mahalle baskısı” dır.

      İnsan , kendi fıtratının öngördüğü doğru bir gelişim çerçevesinde kişiliğini oluşturmak anlamında özgürlüğünü kısıtlanmış hissediyor ve baskı altında olduğunu dile getiriyorsa bu da insana yapılan bir zulümdür.

       Bir başka ifadeyle sosyal baskı da Cahiliye adetidir.

       Hülasa…

       Dindar kimliklerin verdiği sınav gelecekte kendilerinin hanesine değil, ne yazık kı İslam anlayışı hanesine yazılacaktır. Dolaysıyla büyük sorumluluk taşımaktadır.

       Belli makam ve mevkilerdeki insanlar oturdukları makamların geçiciliğini unutmamalıdırlar.

      Din eksenli tartışmaların ve kavgaların arttığı günümüz dünyasında, uygarlıkların çatışacağı çığırtkanlığını yapan akademisyenlerin çoğaldığı şu günlerde, inancın ve kimliğin birleştirici olmaktan ziyade ayrıştırıcı roller üstlendiği bir süreç yaşanıyor. Kalın sağlıcakla!

 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde