16 Nisan 2024

ÇEVRE MÜDÜRÜ ÖZTÜRK NEREDEN KOŞUYOR

  • PDF
 Ülkemizde sağlıklı yapılaşmanın, toprağın koruma ve kollanması dengesinin, sürdürülebilir bir kentsel/ kırsal gelişmenin en önemli belirleyicilerinden birisi imar mevzuatı ve hükümleridir. Kentsel gelişme denilince akla gelen husus yapılaşma, yapılaşma denilince ise denetim ve kontrol gelmektedir. Bir yapının denetimi, bu denetimin nasıl gerçekleştirileceği, yapılaşma için geçerli olan kural ve kaideleri gerek kentsel ve gerekse kırsal alanlarda bu kanun ve ilgili Yönetmelik hükümleri ile belirlemiştir.
3194 sayılı İmar kanununun 1. Maddesinde belirlenen “ yapılaşmaların plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak… “ şeklinde ifadesini gerçekleştirebilmek amacıyla merkezi ve yerel yönetimlerin yapı yapma diye tarif edilebilecek tüm inşa faaliyetlerini yönlendirecek yetkilerle donatıldığı da görülmektedir. Yine kanunun kapsamı 2. Maddesinde..” belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ve inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu kanun hükümlerine tabidir …. Denilerek belirlenmiştir.
Fatsa İlçesi- Meşebükü Mahallesi/Kayadibi sokağında ikamet eden V.A adındaki şahısın ruhsatsız yapısı hakkında; Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK 18.01.2022 gün ve E-2719125 sayılı yazısıyla adı geçen hakkında İmar kanununun ilgili hükümlerine göre işlem yapılmasını Fatsa Belediye Başkanlığından istenmesi üzerine;
Devamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ÖZTÜRK yürürlükte bulunmayan uygulama niteliğini kaybetmiş bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013/5 no’lu genelgesinin uygulanmasını 28.01.2022 gün ve E-2815954 sayılı yazısıyla istemiştir.
Uygulama niteliği bulunmayan bu genelgenin devamında Çevre ve şehircilik İl Müdürü ÖZTÜRK bu genelgenin uygulanmasından vazgeçip Çevre ve şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel müdürlüğünün 20.03.2017 gün ve E-4014 sayılı yazısı içeriğine göre adı geçen hakkında imar kanunun 32 ve 42 maddelerine işlem yapılmasını 08.02.2022 gün ve E-2900149 sayılı yazısıyla Fatsa Belediye Başkanlığından istemiştir.
Yine bu yazının devamında İl Müdürü ÖZTÜRK hem bu yazı içeriği ve hem de Bakanlığın uygulama niteliği bulunmayan 2013/5 no’lu genelgesinin uygulanmasını 21.02.2022 gün ve E-3426 sayılı yazısıyla Fatsa Belediye Başkanlığından isteyerek, bürokrasiyi açmaza sokarak kurumları birbirine düşürürcesine kaçamaklı bürokrasi yazışmaları ile yapılaşmalarda güdülen kanun ve yönetmelikleri altüst edercesine uygulama yapması geleneksel devlet hizmet esprisine aykırı düşmektedir.
Uygulama niteliğini kaybetmiş bulunan Bakanlığın 2013/5 no’lu genelgesine göre Yardımcısı Gülderen AYDIN’a ön inceleme raporu hazırlatan il Müdürünün hukuki dayanağı bulunmayan bu raporuna 2577 sayılı yasanın 2. Maddesine göre menfaat ihlali gözetilmeksizin Samsun Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunulmuş, itiraz üzerine Mahkeme henüz bir karar vermemiştir.
Sayın Çevre İl Müdürü
Normlar hiyerarşisinde Yönetmelikler Yasalara tabidir. Aykırılığın söz konusu olduğunda Mutlaka Yasalar uygulanır.
Çevre İl Müdürü Çevrede ve bölgede gerek imar uygulamalarında ve gerekse yapılaşma koşullarında öncelikle 3194 sayılı yasa ve Plansız Alanlar İmar yönetmeliği hükümlerine göre işlem yaptırmaya, denetlemeye yetkiliyken, vatandaşlar arasında hiçbir ayırım farkı gözetmeksizin, hukuka aykırı görüş teatisinde bulunarak işlem yaptırması Anayasanın 6/3 maddesine tamamen aykırı düşmektedir.
Hiçbir kamu görevlisi ve kamu kurumu TBMM tarafından yürürlükte bulunan bir kanunu, yönetmeliği bir tarafa iterek, siyasilere şirin görünmek için uygulama niteliğini kaybetmiş bulunan bir genelgeye göre işlem yaptıramaz. Bu durum aynı zaman da görev suçudur.
Yöre halkı olarak bu konuda Samsun Bölge İdare Mahkemesinin Türk Milleti Adına vereceği karar Çevre Müdürü’nün keyfi tasarruflarına ve imtiyazlı işlemlerine son verecektir. Toplum olarak Mahkemenin vereceği Kararı bekleyelim. Kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde