23 Nisan 2024

ÜLKEDE YAŞANAN KAOSUN GETİRDİĞİ BUHRAN

  • PDF
Sevgili okurlarım…
 Yıllar önce Danıştay gibi çok önemli bir yargının ünlü başsavcılarından olan Tansel Çölaşanın yaşanan bu kaosla ilgili durumu kamuoyu ile paylaşmak istemektedir.
Çökertilmekte olan Türkiye….
Vatanımız…
Cumhuriyetimiz….
Diyen Tansel Çölaşan şunları yazıyor.
İktidarın 2023’e kadar seçim yok” sözü mecburiyetten söylenmiş bir sözdür. 19 yıllık iktidar, ülkemizi, geriye dönülmesi çok güç, ağır bir buhrana, her yönü ile yıkıma sürüklemiştir.
 Bu şartları yaratan iktidar, kendi açısından da ağır bir yıkım sorunu yaşamakta ve yasal zeminde yapılacak bir seçimde kaybedeceğini bilmektedir.
  Aslında Cumhurbaşkanı, mevziini kaybetmek istememekte, partiyi de arkasında sürüklemektedir.
 2023’te yani olağan zamanında yapılacak olan seçimde Cumhurbaşkanı’nın 3’üncü kez başkanlığa aday olması Anayasa’ya göre mümkün değildir. Görevini bırakması gerekir. Bu Anayasa gereği bir zorunluluktur.
Anayasamız Meclis ‘in 2023 öncesinde  bir erken seçim  kararı alması halinde,  Cumhurbaşkanı’na  Anayasa’daki  seçilme şartını (50+1) sağlamayacağı bir seçime girmek istemiyor.
(50+1) kaldırmak istemesi de  karşılık bulmadı. Düşen oyları yükseltmek için Seçim Yasası’nda yapmayı düşündükleri değişikliği Meclis’ten geçirebilseler de, bu değişiklik üzerinden bir yıl geçmeden uygulanmayacak. Oysa zaman sınırlı.
Ayrıca ekonomik kriz öncelik kazandı. Açlık sınırı altında yaşamaya mahkum ettikleri halkın boğazından  geçecek  son lokmaya da göz dikerek kur üzerinden  aldıkları son ekonomik kararlar beklenen sonu hızlandırdı.
 Muhalefet erken seçim için çağrı mitingleri düzenleme kararı aldı. Bu şartlar altında  Cumhurbaşkanı’nın elindeki kozu daha erken devreye sokacağını düşünmek yanlış olmaz.
Nitekim son Milli Güvenlik Kurulu( MGK) kurulu kararında;
Türkiye’nin ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ve tehditler de değerlendirilmiştir….
 Denilerek, adı konmasa da ekonomik durum ilk kez Milli güvenlik sorunu diye kabul edilmiştir.
Cumhurbaşkanı’nın Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz. Sözleri sonrasında MGK’nın bu kararı verdiği de biliniyor.
CHP’nin Mersin Mitingini engelleme çabaları merhum Alpaslan Türkeş’i anma törenine saldırı da, ülkede muhtemel bir kaosun ayak sesleridir!
 
Güzel ülkemiz, Cumhuriyetin 100 ‘üncü  yılına girerken, son  Anayasa değişikliği ile getirilen “Tek adam rejimi” ile hızla demokrasiden uzaklaşmış, her alanda çökme noktasına gelmiştir.
Yeniden bir Kurtuluş Savaşı verme noktasında olduğumuz doğrudur. Ama bu savaş iktidarın tüm başarısızlıklarına karşın iktidarı bırakmama savaşı değil, “halkın yaşam savaşıdır” Ulusun Cumhuriyetimizi her türlü saldırıdan koruyarak yeniden inşa etme savaşıdır bu… Not: Tansel Çölaşan Emekli Danıştay Başsavcısı. Kalın sağlıcakla!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde