29 Mart 2024

KAN KİRİ TEMİZLEYEMEZ!

  • PDF
Onların ne etleri ulaşır Allah’a, ne de kanları; lakin O’na ulaşan, yalnızca sizin O’na karşı gösterdiğiniz bilinç ve duyarlılıktır. İşte bu amaçla, onları sizin yararınıza amade kıldık ki, size yol gösterdiğinden dolayı Allah’ın yüceliğini layıkıyla takdir edersiniz. Öyleyse iyileri müjdele. “( Hac Süresi/37)
Yukarıdaki ayet, kurban ibadetinin hikmetini ortaya koyar. Aynı zamanda varlıktaki hiyerarşiye dikkat çeker. Yani, insanın yaratılmışlar içindeki şerefini, bunun yanı sıra varlığın, hem insanın emrine amade kılındığını hem de insan için bir yasaya bağlı olarak yaratıldığını “ ifade eder.
Ancak….
Kurban kesmek sadece ne kan akıtmaktır, ne hayvan boğazlamak…..
Ayet açık bir şekilde amacı ortaya koyar.
İnsanda bir “ idrak” seviyesinin oluşmasıdır. Bu amaç tüm ibadetler için geçerlidir. Yani insanın her türlü kötülüğe karşı bir duyarlılık geliştirmesi ve yaşamını o farkındalık içinde biçimlendirmesidir.
On dört  asırdır, kurban ibadetini yerine getiren Müslümanların, bir bilinç içinde olup olmadıklarını, toplumsal yapılarına, yönetim biçimlerine bakarak anlayabiliriz.
Mesela;
İnsandan şefkatten, zarafetten  ve estetikten yoksunsa,
Güven, birlik, sevgi, saygı ve dayanışma oluşmamışsa,
Makam-para- güç her şeyin önüne geçmişse,
Zengin ile yoksul arasında uçurumlar varsa,
Zulüm ile haksızlık karşısında üç maymunlar oynanıyorsa,
Yakılan-yıkılan şehir manzaraları içinde; ölen çocuklar, dul kadınlar, aç biilaç   insanlar oradan oraya savruluyor ve beldeler  İslam çoğrafyası diye anılıyorsa,
O yerlerde “ ibaret “ herhangi bir “ adet” ya da sosyal alışkanlık  haline gelmiş demektir.
Mesele, geleneksel  bir takvimin işlemesinden  ibarettir.
Makineye bağlı robot misali….
Samimi olanlar yok mudur, elbette vardır ve var olacaktır.
Ancak genel manzara yukarıdaki hakikatlere işaret etmektedir.
Yukarıda ifade etmeye çalıştığımızı, varlık içindeki hiyerarşik anlayış, tarih boyunca tartışılan konulardan biridir. Modernizim ile birlikte, ortaçağın yaklaşımı olan paradigmanın değiştiğini, kaniattaki her varlığın kendi başına diğerlerinden bağımsız bir biçimde değeri olduğu ve hiçbir varlığın diğer varlık için bir araç olarak düşünülmemesi gerektiği anlayışının öne çıktığını söyleyebiliriz.
Özellikle “ tevhit “ kavramı zemininde düşündüğümüzde “ her varlığın bir değer olduğu “ anlayışı, İslam felsefesinin de temele aldığı bir görünüş aynı zamanda.
Temel yaratılış yasaları gereği, her varlığın bir ihtiyaca binaen yaratıldığı ve insanın hizmetine sunulduğu gerçeği ise insana hadsiz-hudutsuz bir yaklaşım içinde hareket etme imkanı tanımaz. Hüküm olarak, vücup( farz) ifade etmeyen ve her nafile ibaret olan kurbanın, günümüz şartları da dikkate alınarak, yeniden gözden geçirilmesi gereken boyutları söz konusudur.
En başta, vecibenin yerine getirilme biçimleriyle ilgili verilen görüntülerin, İslam’ın etik ve estetik anlayışıyla uygunluğu, başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumlar tarafından derinliğine tartışılmalıdır.
 
Bir azap haline dönüştürülen her tavır ve her davranış, İslam’ın temel esprisine aykırıdır.
Herakleitos “ kiri kan ile temizliyorlar “ der … Kan kiri temizler mi? Kurban, bir bilinç oluşturmuyorsa tam da böyledir. 
Kalın Sağlıcakla!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde