23 Nisan 2024

KUL HAKKI RIZAYA DAYALI OLMALIDIR

  • PDF
Muktedirlerin üslup ve davranışlarını anlamak zor değil. Güç ve iktidarı ellerinde tutmak için “ ne gerekiyorsa yaparız” anlayışı içindeler. Fakat kraldan çok kralcı bazı ilim erbabı insanların tutumu “ yok , bu kadar da olmaz” dedirtiyor insana.
İlahiyatçı Hayrettin Karaman Hocanın, “ yolsuzluğa hırsızlık demenin yalan ve iftira olduğunu açıklayacağım” ifadesini okuduğumuzda, gayri ihtiyari “ Hoca şaka yapıyor”
İslam tarihi boyunca iktidarlara hizmet eden fıkhi hükümlerin nasıl çıkarıldığını, biraz mezhepler tarihi okuyan herkes bilir. Sünnet namazların camide kılınmasından tutun da, ulül- emr’e itaat meselesine kadar; toplumun zihnini tutsak kılacak ne varsa “ fetva” vermekten kaçınmayan, Kur’an yapraklarını mızrakların ucuna taktırıp, hileli siyasetin başarısını din diye takdim eden nice sözde alimlerle, dolu tarih çöplüğü.
Gelin görün ki, iktidarların talepleri doğrultusunda verilen bu fetvaların pek çoğu kur’an’ın önüne geçmiş durumda.
Yolsuzluk, yetkiyi kötüye kullanmaktır. Doğrudan ya da dolaylı biçimde rüşvet ve yasadışı menfaat temin etmektir. Bunun lamı cimi yok; çıkar için yapılacak alaverelerin dalaverelerin içinde hak edilmeyen kazanç ve hırsızlık vardır.
Diğer bir husus, bir satışın, bir ihalenin tüm aşamaları şeffaf ve adil bir şekilde yapılmıyor; yakınlar, yandaşlar, akrabalar zenginler topluluğu haline getiriliyorsa; hakkaniyetten, adaletten bahsetmek abesle iştigaldir.
Gizliliğin, kayırmacılığın ve particiliğin olduğu yerde, hak da hukuk da göz ardı edilir.
Kamu mallarıyla ilgili konularda yapılan yolsuzluklar tüm halkı ilgilendirir ki bu doğrudan “ kul hakları “ kapsamındadır. Kul hakları” (hududullah) Kur’an’ ın adil bir toplum oluşturmada ortaya koyduğu parametrelerdir. İhlal edilen sınırlar Allah’ın sınırlarıdır.
Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. Halkın mallarından bir kısmını, bile bile haksız yere yemek için rüşvetle hakimlere koşmayın. ( bakara/ 188)
Birbirinizin malını batılla yemeyin, karşılıklı rızaya dayanan ticaret hariç. ( nisa/ 29)
Ayetteki batıl kelimesinin içine her türlü rüşvet, yolsuzluk, hırsızlık ve haksız kazanç girer. Bakan yakınlarının sınavsız atanmaları da kur’an nzdinde hakkı gasptır.
İslam “ helal “ kavramı üzerinden temellendirilebilir.  Şüpheli şeylerden bile kaçınmayı dile getiren Hz. Peygamber: haram kazançla yapılacak hac, zekat, sadaka gibi ibadetlerin kabul edilmeyeceğini söyler.
Vay o namaz kılanların haline ki ayeti hak konusunda Müslüman’ı uyarır.
Kur’an, haram ve rüşvetle beslenen vücudun asla cennete giremeyeceğini de söyler. ( Maide/42)
Sizden öncekiler şu sebeple helak oldular. Onlar soylu/ güçlü bir kimse hırsızlık yaptığı zaman, hırsızı serbest bırakırlar, güçsüz birisi hırsızlık yaptığı zaman da ona ceza uygularlardı.
Büyük müfessir Fahrettin Razi, Rüşveti dört büyük günahtan biri sayar.
Bazı alimler, devlet erkanının aldığı hediyeyi dahi “ haram “ kapsamında değerlendirirler.
On emirden biri olan “ çalmayacaksın” ilkesi Yahudiliğin, Hristiyanlığın ve Müslümanlığın en temel prensiplerindendir.
Dönemin Diyanet İşleri Başkanı sayın Mehmet Görmez makam arabası  bir milyonluk olduğunu öğrendik.
Bir tarafta şatafat ve ihtişam, diğer tarafta “ İsraf haramdır” ayetiÜstelik burası Diyanet!
 Gel de söyleme, daha dün Papa hazretleri, son derece mütevazi bir araç istedi. Hazırlanmış lüks, arabayı reddetti. Sözü Fazlur Rahman’a bırakalım.
Kur’ana göre, iktidarda ve refah içinde bulunan insanlar er veya geç takvayı kaybederler. Ve yeryüzünü bozmaya ve fesad çıkarmaya başlarlar. Onlar böbürlü olurlar. Ve neticede dünya için küçülürler. Onlar hakikat karşısında asi olup, kaba güçleriyle yanlışı doğru, doğruyu yanlış yapmaya çalışırlar. Kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde