28 Mart 2024

HANGİ İÇKİ HARAM

  • PDF
İçki konusu İslam tarihinin en tartışmalı konularından biridir. İçki ne demektir, hangi içkiler haram, hangileri değildir. Gibi konuların sanıldığının aksine sürekli gündem olduğunu biliyoruz. Yani öyle birilerinin sandığı gibi içki konusu kesin olarak halledilmiş ve haramlığı noktasında bütün ulemanın görüş birliği içinde olduğu bir konu değildir.
Seçim süreçlerinde de içki konusu siyasi bir tartışma olarak yeniden ısıtılmaktadır Örneğin CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olan muharrem İnce’nin bira içerken çekilen fotoğrafı, özellikle sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından aleyhinde bir kampanya unsuru olarak kullanıldı. Ve konu elbette mitingi meydanlarına da taşındı.
Bizim toplumumuzda helal-haram meselesi noktasında bazı patolojik alanlar vardır. Söz gelimi, yalan da haramdır. Ama çoğu kimse yalana içki kadar tepki duymaz. Söz gelimi, kul hakkı yemek de haramdır ama yine çoğu kimse kul hakkının ihlal edilmesi noktasında içkiye gösterdiği öfke kadar bir öfke sergilemez. Örnekleri elbette çoğaltabiliriz. Lakin maksat hasıl olduğu için buna daha fazla lüzum duymuyoruz.
Biz şimdi içki konusunda tekrar dönüp ulemanın Kur’an’a dayanarak ne gibi fetvalar verdiğine dair bazı bilgileri nakledelim.
Öncelikle belirtelim ki, Kur’an’da içki diye bir ifade bulunmaz. Zira içki kelimesi öz Türkçedir. Oysa Kur’an Arapçadır. Arapça “şeribe” fiilinden türeme şarap sözcüğü Türkçede bir içki türü anlamına gelmek üzere kullanılmaktadır. Ancak şarap sözcüğü Arapçada neredeyse bütün içecekler için kullanılır. Türkçede kullanılan şarap sözcüğünün kur7an’daki karşılığı “ hamr” sözcüğüdür.
Nitekim Kur’an’da “ hamr” yasaklanmıştır Hamr’ın yasaklandığından bahseden Dişi Sığır Bölümü 219 Söz/ Bakara Süresi 219 Ayette, Sofra Bölümü 90-91 Söz/ Maide Süresi 90-91. Ayette bu durum net bir biçimde ortaya konulmalıdır.
Ulemanın bazıları alkollü içecekleri ikiye ayırmıştır. Hamr (şarap)- ve Diğer sarhoş ediciler (müskirat)
Nehai’ye göre burada söz konusu olan hamr, üzüm suyunun kaynatılması yoluyla elde edilen şaraptır. Her sarhoş eden şey haramdır” şeklindeki kuralı kabul etmez. Bu nedenle şarap dışındaki içkileri içenlerin yanlızca ta’zir cezası ile cezalandırılabileceği savunur.
İmam Azam Ebu Hanife de hamr kelimesinin örfi anlamı şarap olduğu için mutlak haramlığı yani ne miktarda içersen iç haramdır hükmünü sadece şarap için işletmiştir. Öbür alkollülerin haramlığını ise kadınlar Bölümü 43. Sözdeki/ Nisa Suresi 43. Ayetteki sarhoşluk kaydına bağlanmıştır.
Şarap dışındaki alkollü içeceklere “ nebiz” adı da verilmektedir. Bu bağlamda  bu tür içeceklere nebizgiller deniliyor. Hanefilerin en büyük üstadlarından olan İbrahim en- Nehai bu konuda açıkça şöyle demektedir.
“Nebizi yani şarap dışındaki alkollü içkileri ancak bid’ata ve nefsinin arzusuna uyan haram ilan eder.”
Allah’ın Kur’an’da açıkça haram kıldığı her şeyin helal olduğunu iddia etmek nasıl ki kişiyi dinden çıkarırsa aynı şekilde Allah’ın açıkça haram demediği bir şeyi haram ilan etmek de dine dine aykırı bir tutum olup haşa ilahlık taslamaktır. Kıyas metodu pek çok konuda elbette ki kullanılmaktadır. Lakin her konuda isabetli sonuçlar vermeyebilir. Bu sebeple ihtiyatlı olmak lazımdır.
Bize göre, İslami ve Kur’ani açıdan bu konudaki gerçekler şunlardır. Birincisi; şarap içmek haramdır. Zira şarap sarhoş edicidir. O halde aslında haram olan şey sarhoş olmaktır. İkincisi; şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir. Kadınlar bölümü 43. Sözdeki/ Nisa Suresi 43. Ayetteki; “ sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye değin namaza yaklaşmayın…. ifadesinden bu hükmü çıkarmak olasıdır. Alkollü içkiler üzerinden kotarılmak istenen kin, nefret, ötekileştirme, tecrit vb. çirkinliklere asla pirim vermememiz gerektiğini düşünüyorum. Anlayana sivrisinek az. Anlamayana davul zurna az. Kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde