28 Mart 2024

İMAM HATİPLER VE TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ

  • PDF
Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelecek üç yılda,imam hatip liselerine ayırdığı bütçe, fen liselerinin tam on beş katı, 1 milyar 723 milyon 535 bin TL imam hatiplerin; 109 milyon 666 bin TL de fen liselerinin payı,Ayrıca devam eden 128 imam hatip inşaatına, 50 inşaat daha eklenmiş, Kimileri, ne var bunda; çocuklarımız din-diyanet öğrenecekler; cemaatlerin eline düşeceğine, bu okullarda sağlıklı din eğitimi alsınlar diyebilir; fakat kazın ayağı hiç öyle değil.
Öncelikle, eğitim politikası uzun vadeli bir politikadır. Yapısal dönüşüm içerir. Meyveleri minimum on beş yirmi yıl sonra alınabilir. Onun için bugünkü politikalar, yirmi yıl sonrasının öngörüsü olmalıdır. Yirmi yıl sonra hangi üretim biçiminin bize rekabet üstünlüğü sağlayacağını kestirmek çok zor. Ancak bugünkü imam hatiplerin, yirmi yıl sonrasının Almanyasıyla, Japanyasıyla, Koresiyle, Amerikasıyla rekabet edemeyeceğini kestirmek zor değil. Kaldı ki eğitimde hal-i pürmelalimiz ortada! ikincisi ise imam hatiplerin; üretim biçiminde, bir reform adına artırılmadığı açık olduğuna göre; bu okulların sayısında artışın temelinde bir toplum mühendisliğinin yattığını söylemek mümkün. Bu noktada ise şu tespiti yapalım.
Türkiye,Ortadoğu’dan doğal ve suni yollarla gelen her türlü kültür rüzgarına karşın,muasır medeniyet yolunda kalmak için direnç gösterdi. Esasen Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana, üç tarz-ı siyasetin bir ayağı olan Türkçülük merkezli ve Batı’ya yüzü dönük ideolojiyle, İslamcılık ve Osmanlıcık ideolojilerinin karşıtlıklarının vücut bulmuş hali yukarıda bahsedilen dirençti. Bu direnç,kimi zaman, Ortadoğu rüzgarına tepki olarak içinde Batı medeniyetinin esintilerini de içerdi.
15 Temmuz bir kez daha gösterdi ki din eğitimi cemaatlerin eline bırakılamaz. Devlet bu talebe cevap vermek zorunda; bunun laiklik ilgisi olduğunu da düşünmüyorum. Ancak denetim ve gözetim şart. Bizim gibi demokrasisi ve kurumları tam oturmamış ülkelerde çok daha dikkatli olmak gerekiyor.
Bu noktada, okullardaki kadroların niteliğiyle ilgili çalışmalara son derece ihtiyaç var. Din eğitiminde,metot verilemiyor ve gerekçeler sağlam bir şekilde ortaya konulamıyorsa,bu okullardan mezun olanlar,dışarıdaki tuzaklara,imam hatip okumayanlara göre daha çabuk düşebilir.Diyanette ve imam hatiplerde görev yapanlar arasında FETÖ bağlantılı isimlere tanık olduğumuz oldu.devlet bu sınıfa kadar hakim?Dolaysıyla,özgürlükçü,evrensel düşünen,hizipçilik yapmayan,politize olmayan,yöntem bilen öğrencilerin yetişmesi için sağlam kadrolara ihtiyaç var.Tam yetişmemiş mezunlar,cemaatler için hazır lokmadır.
ikinci husus müfredattır.bu okullarda, ne pozitif ilimlerde ne de dini alanda yeterlilik sağlandığı söylenemez. Oysa nitelikli, donanımlı,toplumu peşinden sürükleyecek, çığır açacak bir din adamı, binlerce kalitesiz din  adamından daha etkilidir. Bu okullardan- ve ilahiyat fakültelerinden - mezun olanlar arasında, böyle isimler çıkmıyorsa, nicelik değil, nitelik üzerinde durmamız gerekiyor. 2016 PİSA sonuçları, imam hatiplerin başarısının, fen liseleri bir yana; meslek liselerinin çok çok altında olduğunu ortaya koydu. Genel anlamda, PİSA 2016 Türkiye’nin sıralaması, PİSA 2003 Türkiye sıralamasının çok gerisine düşmüş durumda. İmam hatipleri çoğaltarak; bilimde, teknolojide, felsefede, sanatta, edebiyatta ve hatta insani gelişmişlikte Türkiye’nin muasır ülkeler arasına gireceğini düşünmüyordur umarım Milli Eğitim Bakanlığımız. Gelecek pozitif bilimlerle inşa edilir. Ha keşke imam hatipler,fen liseleri kalitesinde eğitim yapabilse. Ama bunun olamayacağını söylemek malumum ilanı Kaldı ki, İslamın her Müslümanın din bilimlerinin uzmanı olsun gibi bir talebi yok. Kalın sağlıcakla!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde