20 Nisan 2024

ANDIMIZ TÜM OKULLARDA OKUTULSUN ARTIK

  • PDF
Yüksek Yargının “ Andımızın kaldırılması hukuka aykırı” kararı,iktidar çevrelerinde olumsuz karşılandı.Öğrenci andı, 5 yıl önce açılım yüzünden kaldırılmıştı.Danıştay 8.Dairesi bu konuda son sözü söyledi ve” Kaldırılması hukuksal temellere dayanmıyor” dedi. Kararın ardından herkes andımızın okullarda yeniden okutulmasını bekliyor artık…
1931 sonbaharıydı. Hukukçularla, tarihçilerle, sanatçılarla oturulan Dolmabahçede’ki sofranın o akşamki konusu eğitimdi.
Her servis tabağının yanında birer not defteri vardı. konuklar hem sohbet ediyor, hem not alıyordu.
Yemek bahaneydi.demokrasi sofrasıydı.Özgürce konuşuluyordu.Herkes fikrini açık açık dile getiriyordu.
Aydın milletvekili Reşit Galip gözünü budaktan sakınmayan bir yurtsever,lafını esirgemeyen atak bir devrimciydi.Masanın başında oturan Mustafa Kemal’in Harbiye’den öğretmeni olan Milli Eğitim Bakanı Esat Sagay’ı hayli sert dille eleştiriyordu,neredeyse gericilikle suçluyordu.
Mustafa kemal dayanamayıp “ burada bulunmayan hocam hakkında böyle konuşmanıza  müsaade edemem, onun da bulunduğu ortamda konuşursunuz” deyince,Reşit Galip öfkeyle kafa tuttu…”Biz karşılık beklemeden yırtık gömlekle çalışıyoruz, siz bizi neden azarlıyorsunuz” deyiverdi!
 Sofra tel gibi gerilmişti.Mustafa kemal babacan ses tonuyla karşılık verdi. yoruldunuz artık buyurun istirahat edin” diyerek kibarca sofradan kalkmasını istedi. Ama,Reşit Galip geri adım atmadı, tam tersine iyice  diklendi.
Burası sizin sofranız değil, milletin sofrası, milletin işlerini görüşüyoruz. burada oturmak sizin kadar benim de hakkım dedi. Hava iyice buz kesmişti.
Memleketin en güçlü insanı Mustafa Kemal,dünya demokrasi tarihine geçecek bir davranışta bulundu.
Andımızı Reşit Galip yazdı..
Danıştay 8.Dairesinin konuyla ilgili verdiği kararını okumuşsunuzdur mutlaka…
Sayın Hükümetimiz  yönetmelik çıkararak 1933 ‘ten beri okunan Andımızı kaldırmıştı.Türk-Eğitim Sen yargıya taşımıştı. Danıştay 19. Ekim 2018 tarihinde bu yönetmeliği iptal etti. Bu iptal kararına göre,eğer bu ülkede hukuk varsa, Andımız tüm okullarımızda yeniden okutulmaya başlanacak.
Andımız…Türk alerjisi olanların zannettiği gibi her hangi bir etnik kökeni asla dışlamaz.Ne mutlu türküm diyene bütünlüğü içinde,vatan.Cumhuriyet ideallerini, barındırır,sevgi,saygı kavramlarını içselleştirir,kalkınma hedefini  simgeler.
Andımıza yönelik husumetin,kinin,nefretin sebebi gayet açıktır.
Andımız okutulan milli eğitim sistemi,Reşit Galip gibi özgür ruhlu,özgüvenli,mücadeleci,toplumcu,sorumluluk duygusuna sahip,ilerici, insan odaklı evlatlar yetiştirmeyi amaçlar.
Ancak başta iktidar olmak üzere AKP’li çevreler Danıştay’ın kararına tepki gösterdi.Vatandaş ise soruyor?
Ne mutlu Türküm diyene sözüyle biten Andımız’daki hangi kelimeler sizi rahatsız ediyor.Türküm mü,doğruyum mu, Atatürk mü,?
Danıştay’ın okullarda okutulan Andımızı geri getirme kararı battı…
Kırmızı koltuklara oturmak bol kepçe maaşları cebe indirmek için gerekli olan o yemini ederken “ Türk milleti” demekte bir sakınca yoktu’da bunda neden oluyor.
Göreceksin Atatürk var.Abileri-ablaları meydanlarda çocuklar adına el ele tutuşup eski günlere dönüp okumaya başlayacaklar er-geç …
Şimdilik aydınlık bir yüz,kımıldayan bir dudak,ıslak bir çift göz görürsen…Anla ki Andımız’dır o…
Çünkü Büyük Sevdalar yasak dinlemez kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde