26 Nisan 2024

YENİ SİSTEM VE YENİ DEVLET

  • PDF
Yeni yönetim sistemi artık hayata geçti.İster Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi  deyin,ister “Türk Tipi Başkanlık” bu güne dek alışık olduğumuz ve bir türlü kopamayacağımız parlamenter sistemden çok farklı olacak.
Bu gün sizlere yeni sistemin ilk günlerinde ve sonrasında yaşanacaklara dair önemli detayları yazmak istiyorum.
İlk önce TBMM göreve başlayacak.TBMM üyeleri Cumartesi günü saat 14.00’ten itibaren yeminlerini ettiler.Törenin Pazar gününün ilk saatlerinde yapıldığı görüldü.550 üyeli TBMM bundan sonra artık 600 üyeli olarak hayata geçmiştir.Geçmişte Başbakan TBMM üyesi olmak zorundaydı ve hükümetin büyük çoğunluğu TBMM’den atanıyordu.Şimdiki sistemde hükümeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,TBMM dışından isimlerle kurdu.Geçmişte Bakanlar Kurulu için TBMM’den güvenoyu alınırdı.Yeni sistemde artık böyle bir gereklilik yok.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,pazartesi günü saat 16.30’da yeni TBMM Genel Kurulunun önünde yemin etti ve hemen ardından ise “ 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi” ni yayınladı.Hukukçu kurmayları yaklaşık bir aydır o kararnamenin üzerinde çalıştı.yeni sistemin ilk kararnamesi,devletin yeni yapılanmasına dair detayları içerecek.Bir nevi devletin yeni teşkilat şeması olacak.
Ardından ilk kabine geçiş töreninde açıklandı.O şemada en tepede Cumhurbaşkanı,yanında ise yardımcıları oldu.İlk etapta iki cumhurbaşkanı yardımcısı ataması bekleniyordu.Ancak Başkan yardımcılıkları sayısı konusunda sınırlama yok.Bütün Başkan yardımcıları hemen ve hep bir arada atanmak durumunda değil.O nedenle iki yardımcı ile başlayıp bir yıl içine toplamda 5 başkan yardımcısı atanabilir.bu arada,yardımcıları arasında bir kadın başkan yardımcısı olacağına dair Ankara kulislerinde söylentiler dolaşmaktadır.
Cumhurbaşkanı ve yardımcılarının bulunduğu halkanın dışında 16 kişilik  Bakanlar Kurulu yer alacak.Bakanlıklar,halihazır yerlerinde şu an olacaklardır.Bakan yardımcılarının sayısı ise  artacak.Başkan yardımcıları ve bakanlara ilişkin atama kararnamesi de 1 numaralı kararnameden sonra, akşam Beştepe’de  yapılacak yeni sisteme geçiş töreni sırasında yayınlanacak ve kamuoyuna açıklanacak.Muhtemelen gün içinde isimler sızacaktır ama biz yeni sistemin ilk Bakanlar Kurulunda bulunacak isimleri Beştepe’deki  tören sırasında resmen öğreneceğiz.
Başka bir çemberde 9 kurul yer alacak.Bu kurullar icracı bakanlıkların görev alanına giren alanlarda iştişari çalışmalar yürüterek ana politikaları belirleyecek.Bazı kurullarda 3,bazılarında 5,bazılarında ise 7 üye olabilecek.Bütün kurulların başı Cumhurbaşkanı olacak. Ancak her kurulun başında bir başkanvekili görev   4 Cumhurbaşkanlığı ofisi Cumhurbaşkanlığı projelerinin gidişatını icracı/teknokrat bakanlıklar üzerinden takip edecek.Esnek birimler olarak çalışacak olan her ofisin bir başkanı olacak.
Genelkurmay,Diyanet,MİT gibi 8 başkanlık doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışacak.Kabine,Kurullar,ofisler ve başkanlıklar arasında hiyerarşik bir sıralama olmayacak.Hepsi Cumhurbaşkanına bağlı olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz sözleri TBMM’den artık ve AKP Parti’den kesinlikle bakan almayacak diye yorumlandı ama AK Partili Mustafa Elitaş’ın TBMM’den bir iki bakan alınabilecek.Yeni sistemin Ülkemize hayırlar getirmesi dileğiyle kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde