24 Nisan 2024

İLKELER TEMELİNDE YAPILMAYAN SEÇİM GÜVENLİĞİ

  • PDF
ZARF ve oy pusulalarının mühürlenmesi gerektiği 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanunun 98 ve 101 maddeleri emredici hüküm niteliğindeydi.Bunların mühürlenmesinin nedeni ise,seçimlerin (referandumun) güvenirliğini sağlamak ,hileleri önlemekti.
Şimdi,oy pusulası üzerinde,sandık kurulu mührü olmasa bile bunlar geçerli sayılacak.Bunun dayanağı da zarf ve oy pusulalarının Yüksek Seçim Kurulu(YSK) tarafından bastırılması,zarflarda YSK filigranı,amblemi ve ilçe seçim kurulunun mührünün,oy pusulalarında YSK’nın filigranının bulunması gösterildi.
Unutmayalım 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa referandumunda,mühürsüz zarf ve oy pusulalarının geçerli sayılması,referanduma hile karıştırıldığı iddialarına yol açmış,binlerce kişi YSK’ya başvurmuş,başvurular ise YSK tarafından kabul edilmemişti. Bunun devamında ise Danıştay,Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilmişti.Hala da anayasa referandumu oylama sonuçları tartışılıyor.
YSK,referandum akşamı aldığı 560 sayılı kararı ile mühürlenmeyen zarf ve oy pusulaları ile kullandıkları oyları geçerli kabul ederken, “…. mühürlemede hata ve ihmali tespit edilen sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında ilgili seçim kurullarınca yasal gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunulması gerektiğine …” karar vermişti.
O açıklama yapılarak “ göz boyadılar” halkın gazını aldılar.Çoğu bilerek mühürsüz oy kullandıran sandık kurulu üyelerinin gerçekten cezalandırılacağını sananlar boşa bekledi.Çünkü,YSK’nın kararı kanun hükmü gibidir.YSK,mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli kabul ettiğine göre suç duyurusu yapılsa ne olacak?Bu konuda az sayıda suç duyurusunda bulunuldu.Savcılıklar da YSK kararını dikkate aldı ve “ kovuşturmaya yer olmadığına” ilişkin karar verdi.
Daha önce bulunduğu görev nedeniyle “ Devlet üstün Himmet Madalyası” yla onurlandırılan,Yargıtay üyeliğinden emekliye ayrılan Ali Suat Ertosuna’a,Cumhurbaşkanının imzasından sonra Resmi Gazetede yayımlanan Seçim Kanunu’nun özellikle mühürsüz zarf ve oy pusulasının kullanılacağına ilişkin maddeyi sorduğumda şunları söyledi.
Yapılan değişikliklerle,referandumdaki bu tür eylemlerin de üzeri kapatılmış oldu.Bu durumda,haklarında soruşturma,dava açılan sandık kurulu başkan ve görevleri hakkındaki soruşturmalar,davalar da düşmüş olacak.Çıkarılan kanunun bir amacı da budur ve 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa referandumunu temize çıkarmaktır.
Demokratik rejimlerin temeli,özgür,eşit,serbest ve dürüst yapılan seçimlerdir.Anayasamızın 67 .maddesinde ,seçimlerin ve halkoylamasının serbest,eşit,gizli,tek dereceli,genel oy,açık sayım ve döküm esaslarına göre yapılması gerktiğini hüküm altına almıştır.Yapılan değişikliklerin,Anayasa Mahkemesinden dönmesi gerekmektedir.”
Mühürsüz zarf ve oy pusulalarını” son dakika kararıyla geçerli sayan ve o kararda imzaları bulunan YSK Başkanı Sadi Güven ile birlikte Yargıtay’dan gelen üyelerden Faruk Kaymak,Danıştay’dan seçilen İlhan Hanağası,Zeki Yiğit ve Nakiddin Buğday’ın da YSK’daki görev süresi 23 Ocak 2019 ‘da doluyor.Yargıtay’dan gelen Nilgün Hacımahmutoğlu da emekliye ayrılıyor.Yerlerine Danıştay ve Yargıtay’dan 3’ er üye seçilecek.
YSK’nın 11 üyesinden 6 sı Yargıtay 5’i Danıştay üyelerinden seçiliyor.Başkan,Yargıtay,yardımcısı ise Danıştay üyeleri arasında belirleniyor.6 yıllık görev süresi dolmadığı için Danıştay üyesi Erhan Çiftçi 2019 ‘da yapılacak seçimde YSK’da başkan yardımcısı olarak görevini sürdürecek Peki Başkan kim olur?Yeni seçim döneminde kimin başkan olacağı merak ediliyor.Kalın sağlıcakla!
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde