23 Nisan 2024

DİYANET VAKFI DENETLENMİYOR

  • PDF
VAKIF bizim dinimizden kaynaklanan bir gelenek.Özellikle Osmanlı döneminde fakir ve fukaraya yardımcı olan bir” müessese”
Hayır işlerinde kullanılan vakıflar için burada ayrıntıya girecek değilim.Ama ilk vakfın Peygamberimiz Hazreti Muhammed tarafından Medine’de kurulduğunu,kendi malı olan hurma bahçelerini Müslümanlığın savunulması için vakfettiğini biliyoruz.
Osmanlı vakıf olayını yüceltti.Çok sayıda vakıftan milyonlarca insan Allah rızası için yararlandı.Vakfedilen mal mülkten insanlara yardım yapıldı.Karınları doyuruldu.
Ne yazık ki bu kavramı da yozlaştırdık.
Vakıf olayı, günümüzde bazıları tarafından vergi kaçırmak için kullanılan bir olaya dönüştürüldü.
Türkiye’de sayısını bilemediğimiz kadar çok vakıf var.Bunların arasında çok yararlı işler yapanlar mevcut.Öğrenci okutanlar,fakir fukaraya yardım edenler.Bunlar hiçbir karşılık gözetmeksizin çalışıyorlar.
Ama bir de yasal boşluklardan yararlanan ve insanları,kuruluşları sömüren nice vakıf türedi.Önüne gelen vakıf kurmaya başladı.
Bazı vakıflar Cumhuriyet ilkelerine aykırı çalışıyor.Buralarda din sömürüsü yapılıyor.Bazı vakıflar ise Devlet eliyle kuruluyor.Buralarda trilyonlar dönüyor,insanlardan para toplanıyor.
Vakıf olayını denetlemekte yükümlü olan Vakıflar Genel Müdürlüğü yetersiz kadroların elinde ve siyasete alet edilmiş durumda.
Vakıflar denetlenmiyor.
Fatsa esnaflarından İrfan YAHŞİ 01.03.2017 tarihli şikayet dilekçesiyle; Fatsa ilçesi M.K.Paşa mahallesinde bulunan ve 804 ada 26 perselde kayıtlı taşınmazın satış işleminde taşınmazın gerçek değeri altında bir fiyata satıldığı,satış işleminin ihalesiz ve ilan edilmeden yapıldığını ve ayrıca bağışlanan diğer bir taşınmaz üzerinde yapılmakta olan öğrenci yurdu inşaatının devam etmediği yönündeki iddiaları Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yetkilileri tarafından mahallinde incelenmiş,ancak bahse konu hakkında objektif olarak inceleme yapılmadığını ileri sürmüş,ve adı geçen inceleme konusu işlemle ilgili verilen 01.04.2017 tarih ve 696 sayılı inceleme sonucu hakkında bilgi verilmiştir.
Diyanet Vakfı,diğer vakıflar gibi denetlenmemektedir.Bu taşınmazın satış işleminde Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararları doğrultusunda Bilirkişi incelemesi yapılarak,sonuca ulaşılmamıştır.Bu hukuku bir eksiklik.Bu tür incelemelerde Bilirkişinin emekli Sigorta müfettişi ve yahud başka bir uzmanlık alanında deneyimi bulunan kişilerden seçilmesi gerekirdi.
Vakıflar bazı siyasetçilerin oyuncağı olmuş durumda.Yıllarca Diyanet Vakfında yaşanılan olumsuzluklar giderilmemiştir.
Kur bir vakıf,sözleşmesini iyi ayarla,ondan sonra gelsin paralar,gitsin paralar.Altına vakıftan İl/İlçe müftülerinin yaptığı gibi çek son model arabaları,sekreterleri vakıf parasından tut,bankaya paraları vakıf adına istif et,istediğin gibi tepe, tepe kullan.
Ve gelirlerinden bir kuruş vergi ödeme!...
 Çünkü sen vakıf kurmuşsun.Türkiye’de üzerine gidilmesi gereken konulardan biri vakıflardır.Türkiye’de vakıf kaç vakıf var? Kimler kurmuş? Buralarda neler oluyor hiç denetlenmiyor.Vakıflar Genel müdürlüğü buraları nasıl denetliyor?İşin içine nasıl siyaset karışıyor?Kaç bin vakıfın kaç adedi ciddi bir denetim görüyor?
Bu soruların yanıtını verecek bir babayiğit Türkiye’de maalesef yok.Bize dinimizden ve Osmanlıdan yadigar böyle güzel bir müesseseyi de ne yazık ki yozlaştırmışız.Ben kurdum oldu bitti mantığıyla vakıf kurmuş,denetimsiz çalıştırılmış, Yalan mı? Kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde