18 Nisan 2024

BELEDİYELERE MÜFETTİŞ KISKACI

  • PDF
BELEDİYELERLE ilgili iddialar haklı haksız hiç gündemden kuşkusuz düşmez.AKP’li Belediye Başkanları istifa ettirildi.İstifa ettirildi ama,haklarında adli bir soruşturma bile açılmadı.CHP’li Belediye Başkanı ise müfettiş raporuna dayanarak görevden alınması yoluna gidiliyor.
Belediye Kanunu’nun 47.maddesi uyarınca, görevden kaynaklanan suç isnadı nedeniyle belediye başkanı hakkında soruşturma veya kovuşturma açılması halinde,kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırabilir.İlgezdi’nin artık göreve dönmesi bu durumda hayli zor.
İZİN ALINMADAN SORUŞTURMA
Cumhuriyet Savcısı,bazı hallerde belediye başkanı hakkında görevleriyle ilgili olsa bile İçişleri Bakanı’nın soruşturma yapabileceğine ilişkin özel izni olmadan da irtikap.rüşvet,basit ve nitelikli zimmet, görev sırasında veya görevinden dolayı kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarının açıklanması veya açıklanmasına sebebiyet verme suçlarından doğrudan soruşturma açabiliyor.Bu şikayet üzerine cumhuriyet savcısı adli soruşturmayı başlatmak durumunda.
Belediye Başkanı hakkında,cumhuriyet savcısı tarafından başlatılmış bir soruşturma olması halinde İçişleri Bakanınca “ görevden uzaklaştırma” kararı yasal olur. Hukuka uygunluğu yönünden denetiminin ise idari yargı tarafından yerine getirilmesi gerekir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ataşehir Belediye Başkanı Battal İzgezdi’yi görevden uzaklaştırma kararı “ kamu hizmetlerinin gereği olarak,görevi başında kalmasında sakınca görüldüğü” için ihtiyadi tedbir niteliğinde bir karardan çok siyasi karar olduğu öne sürülüyor. Objektif hukuk kuralları gözetildiğinde,adalet ve hakkaniyete uygun karar verildiğine, bakan kimseyi inandıramaz.
Sayıştay denetim raporlarından anlıyoruz ki, belediyelerde, bir çok konu  yolsuzluğa çok açık. Örneğin ambalaj atıklarının toplanması için imtiyaz hakkı ihale edilmeksizin   ve gelir elde edilmeksizin şirketlere devrediliyor. Belediye ihalesiz işlerlerini kiraya veriyor. Kira süresi sonunda yeniden ihale yapılmıyor. Kiralama yerine ecrimisil uygulanıyor, taşınmazın işgaline süreklilik kazandırılıyor.Belediye şirketlerine kiralanan taşınmazlar ihalesiz üçüncü kişilere devrediliyor. Kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan vakıf, dernek vs kuruluşlara tahsisler yapılıyor. Otopark yönetmeliği  hükümlerine uyulmuyor.Toplu taşıma imtiyaz hakkı ihalesiz gördürülüyor. veya ihalelerde süre belirtilmiyor. Doğalgaz dağıtım şirketindeki ortaklık payı muhasebe kayıtlarına yansıtılmıyor.Daha neler neler.
Mülkiye Müfettişi Mahmut Esen,güncel resmi raporlara dayanarak belediyelerin faaliyetlerinin değerlendirildiği rapordan örnekler veriyor,yaygın yolsuzluk alanları uygulamalarını anlatıyor. Büyükşehir, bağlı ilçe belediyeleri ve il belediyelerinin iç denetimi için 513 kadro olmasına rağmen, bunlardan sadece 200’ü dolu. Açıkçası, belediyeler ne iç ve ne de dış denetimi ancak 100 belediye’den 8’inde yapılabiliyor.
Haklarında iddialar nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının eylem ve işlemleri konusunda kamuoyunun objektif bilgi ve belgelerle aydınlatılması sürekli ihmal edildi. Bu amaçla gerektiğinde kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları mimar,mühendis odalarının, baroların, noterlerin, ilgili odaların, üniversitelerin görüşlerinin alınması yoluna gidilmeliydi. CHP bunu ihmal ediyor ve haklıyken,sanki haksızlık yapıyormuş izlenimi doğuyor. Bence Kılıçdaroğlu “ kefil” olmadan önce bir daha düşünsün. Kalın Sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde