16 Nisan 2024

TÜRKİYEDE ÇEVRE SORUNLARI VE EĞİTİMİ

  • PDF
Çevre; İnsanların ve diğer canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki,biyolojik,sosyal,ekonomik ve kültürel ortamdır.Bir başka ifade ile çevre,bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır ve yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olmuştur.Sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür.Bu ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması,genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeyi bozmasıyla başlamıştır.
İnsan hayatı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştur.İnsanın çevresiyle oluşturduğu doğal dengeyi meydana getiren zincirin halkalarında meydana gelen kopmalar,zincirin tümünü etkileyip,bu dengenin bozulmasına sebep olmakta ve çevre sorunlarına yol açmaktadır.
İnsanların çevre açısından karşı karşıya kaldığı başlıca problemler şöyle özetlenebilir;
1/Hava,su ve topraklarımızın her geçen gün daha fazla kirlenmesi ve önemli bir kısmının kullanılamaz hale gelmesi,
2/Özellikle büyükşehir ve sanayi bölgelerinde çevre kirliliğinin daha hızlı artması,
 3/Ozon tabakasının incelenmesi,
 4/Yerkürenin giderek ısınması,
5/Kanser ve benzeri hastalıkların hızla artması,
6/Doğal kaynakların hızla tüketilmesi,
ÇEVRE EĞİTİMİ VE ÖNEMİ
Toplumun bütün kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek,bilinçlendirmek,olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak ve sorunların çözümünde fertlerin aktif katılımlarını sağlamak çevre eğitiminin temel hedefidir.
Çevre ile ilgili konularda aktif katılım sağlayacak,olumsuzluklara karşı tepki oluşturacak,bireysel çıkarların toplumsal çıkarlardan ayrı düşünülemeyeceği gerçeğini kavratacak bir eğitim yöntemi uygulanmalıdır.
Çevre eğitimi yalnız bilgi vermek ve sorumluluk hissi oluşturmakla kalmamalı,insan davranışını da etkilemelidir.Bunun için eğitim çalışmalarında işitsel ve görsel materyaller ile uygulamaya ağırlık verilmelidir.
 Çevrenin korunması,geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilerin çabaların gayesi,insanların daha sağlıklı ve daha güvenli bir çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır.Bunu sağlayacak olan da insanın kendisidir.Günümüzde çevre bilinci,sağlıklı bir çevrede yaşamayı,temel insan haklarından birisi olarak kabul etmektedir.Bu ise ancak kaliteli bir çevre eğitimi ile mümkündür.
Anayasamızın 56.maddesinde “ Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.Çevreyi geliştirmek,çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir.” denilmektedir.
Bu doğrultuda çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda devlete ve vatandaşlara çeşitli görevler düşmektedir.
Ülkemizde bu gün ortaya çıkan sorunların ana sebeplerinden birisi,bilgi edinme ve bilinçlenmede karşılaşılan eksikliklerdir.Çevre bilincine sahip olmayan bir insan,yaşadığı dünyayı kendisinden sonra başkalarının da kullanacağını idrak edemez.
Halbuki çevre bize,geçmişten kalan bir miras değil;korunması,geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir.
Toplumumuzun büyük bir kısmında çevre bilincinin yeterince oluşmaması sebebiyledir ki çevre ,ilgilenmeye değmeyen bir konu olarak algılanmaktadır.Çevre eğitimin ana hedefi ise;yeni bir insan tipini,ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak,ihtiyacı kadar tüketen,gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden,çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir.Ülkemize sağlıklı bir çevre ve huzurlu bir Kurban bayramı dileğiyle Kalın sağlıcakla! 
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde