26 Nisan 2024

MEŞEBÜKÜ MAHALLESİNİN KANALİZASYON PROJESİ NE AŞAMADA?

  • PDF
Ordu İdare Mahkemesinin 17.04.2014 gün ve 2013/287 Esas-2014/557 sayılı kararına istinaden; Meşebükü mahallesinde artık paket atıksu arıtma tesisini şu an OSKİ hayata geçirmesi gerekmektedir.
Belediyeler yerine ve adına su, kanalizasyon, işhanı,garaj, hizmet binası, hal binası, soğuk depo, harita ve benzeri hizmetleri yapan kurum İller Bankasıdır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında,teknik eleman yokluğunda,merkezi bir birimin teknik hizmetleri yürütmesi,çağın bir zorunluluğu idi.Teknik imkanların ve personelin ulaştığı bu günkü boyuta rağmen, İller Bankası gibi merkezi bir kurumun, hizmet binası, garaj, su deposu gibi yerel hizmetleri yapar halde olmasını izah etmek mümkün değildir.
Gerek Fatsa Belediyesi ve gerekse bu gün bu hizmeti yapmakla yükümlü bulunan OSKİ böyle bir hizmetin maliyetini milyonları bulan yatırımdan, belediye adına (yani yerel halk adına) İller Bankasının bir elin parmağı kadar bürokratınca kararlaştırıldığından, bu hizmeti Yargı kararı olmasına rağmen yapmamıştır.
Su ve kanalizasyon hizmetleri 5-10 yıl sürmekte (tabii hizmet alanının nüfusu dikkate alınarak) şehirler çamur ve toz deryası içinde yaşanmaz hale gelmektedir. Sürenin uzaması doğal olarak İller Bankası’nın bürokratlarını ilgilendirmemektedir. Çünkü yöre halkının çektiği işkence ve eziyetin muhatabı şüphesiz kendileri değillerdir.
Gerek Fatsa Belediyesi ve gerekse OSKİ Genel Müdürlüğü böyle bir yatırımı yapmaktan kaçınması, çeşitli mazeretler ileri sürmesinin altında yatan gerçek nedenin ödenek yokluğu olduğunu söylemektedir. Oysa ödenek yokluğu mazeret değildir. bol parayı herkes istemektedir.
Böyle garip bir durum dünyanın neresinde vardır? Meşebükü Mahallesi halkının bu konuda GASP edilen yetkilerinin geri verilmesi halinde, vatandaş seçtiği insanın yakasına yapışarak geciken işin hesabını soracak, belediyeler de seferber ederek,zamanında işleri bitirecektir.
Şu an Meşebükü halkının evsel atık suları dereleri kirlettiği, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Fatsa İlçe Toplum Sağlığı Merkezi elemanlarının mahallinde yaptıkları denetimlerle sabittir. Bunu inkar edemeyiz. Derelerin atık suları ise Bolaman ırmağına mansaplanmaktadır. Bunun canlı örneği ise Meşebükü Mahallesinin Halkıdır.
Gerek OSKİ ve gerekse Fatsa Belediye Başkanlığı alt yapı inşaatlarındaki koordinasyonsuzluk yüzünden meydana gelen perişanlığın kendilerine fatura edilmemesi için; “ Bu yol karayollarına aittir” “ kanalizasyon inşaatı ise İller Bankasına aittir” “ kaldırımlar PTT tarafından eşilmektedir” vs. gibi mazeretleri ve levhaları asmak ihtiyacını hissetmemek gerekir.
Belediyeler yol, su, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerini yapmayacaksa neyi yapacaklardır? Bu sual hiç sorulmamış, cevabı da düşünülmemiştir.
Bazı belediyelerin kendi imkanları ile yaptıkları bu hizmetlerde sağladıkları başarı, ülke genelinde birçok örnekleri ile görülmüştür.
İller Bankası tarafından ülkenin kıt kaynaklarının bu kadar zamandır, sorumsuzca kullanılması, kelimenin tam anlamıyla bir faciadır. yazıktır, günahtır. İller Bankası bu haliyle kaynak yutan bir dev,adeta Çanakkale boğazıdır.
Aynı zamanda İller Bankası yetkilerini konusunda son derece katı bir tutum içinde, belediyeleri işine hiç karıştırmamaktadır. Bir kaç kurum hariç, tüm kamu ihaleleri, ihale yasasına göre veya ilan yoluyla yapılır iken, İller Bankası, teklif almak suretiyle, toplamı milyonları-milyarları varan işleri ise müteahhide vermektedir. Böyle bir sorumluluğu  üç beş bürokrata yüklemek ne derece doğrudur. Bir avuç müteahhit arasında ihaleler bölüştürülmekte, her iş üç beş müteahhit eliyle ancak bitirilmektedir. (gerçi bitirilen iş yoktur….sözün gelişi….)
Meşebükü halkı acilen bu konuda bahse geçen kurumlardan hizmet beklemektedir.kalın sağlıcakla”!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde