01 Mayıs 2024

BELEDİYELERDE TACİZE YER YOK

  • PDF
Bundan iki hafta önce,14.Mayıs'ta " Tacize Yer Yok" kampanyasını başlatırken,yerel yönetimleri ve diğer kamu kurumlarını da işbirliğine davet edilmesi,özellikle Toplu taşıma araçlarında tacize yer vermeme kararlılığını gösteren ve anında müdahale ve şikayet mekanizmalarını geliştiren,kadınların kamusal alanda eşit ve güvenli bir şekilde var olma hakkını teslim edin koruyun demiştik.
Yerel yönetimler bu konuya gösterdikleri duyarlılıkları kamu oyunda takdire şayan kılınmıştır.Taciz olaylarını engellemek,bu konuda farkındalık yaratmak için bazı basın kuruluşlarından Hürriyet gazetesi ile işbirliği içine giren MHP"li Osmaniye Belediye başkanı,ardından AK Parti ve CHP"li belediyeler de ortak çalışma isteklerini açıkladılar.
Kadına yönelik tacizin önlenmesinin,partiler üstü bir duyarlılık ve öncelik olması elbette sevindirici.Bursa,Edirne ve Osmaniye Belediye Başkanlarını kutlanmaya değer kişilerdir.
Edirne Belediye başkanı Recep GÜRKAN özellikle toplu taşımalarda yaşanan olaylar,sadece bu çoğrafyada değil,tüm dünyada karşılaşılan ciddi bir problem.İnsanların özgürce yaşam hakkına ket vurma eğilimi taşıyan bu durumlara kesinlikle karşıyız ve kabul edilemez buluyoruz.Her kim olursa olsun ve her ne şartta yaşıyor olursa olsun,her birey sosyal hayatın bir parçasıdır ve toplumsal yaşam hakkına sahiptir.Sosyal yaşamın gereği olan toplu taşıma da gündelik yaşamın en çok tercih edilen ulaşım şeklidir.Hele de gelişen ve hızla büyüyen şehirlerde,herkes toplu taşımayı tercih ediyor ve etmelidir de... dedi.
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir KARA"da konu ile ilgili olarak; Şahsen ve kurumsal bir yapının yöneticisi olarak bu kampanya önemli benim için.Tacizin,toplumda yara olduğunu biliyorum.Zaman zaman bize de bazı şikayetler geliyor.Hayatın bir gerçeğini öne çıkardığımız,dikkat çektiğiniz,mağduriyet yaşayan insanlara destek verdiğimiz için yalnız hissetmelerini önlediğiniz için teşekkür eden Hürriyet muhabirlerini"de içtenlikle kutlamak gerekir.
Tüm Osmaniye halkını bu kampanyanın hedefine varması için üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını ifade etmişlerdir.
Toplum olarak"ta kadınlarımızı incilten,psikolojilerini bozan,iç dünyalarında derin izler bırakan bu olayları önlemeyi amaçlayan çalışmaların yaygınlaşması önemli
Ülkenin hatta dünyanın bu olumsuz gerçeğini göz ardı etmekle,üstünü örtmekle gerçek yok olmuyor.Konuşmaktan kaçınılan konular,döner dolaşır yakınınızda tecelli eder.Kadının eve kapanmasından ziyade,toplumsal yaşamın göbeğinde yer alması gerekir.Kimileri toplu taşımalarda tacizin önüne geçmek için kadınların ayrı seyahat ettiği" pempe otobüs" uygulamaları öneriyor.Diyelim ki,kadınları ayrı bir otobüsle taşıdınız; taciz sadece toplu taşımada olmuyor ki! Otobüste olmaz,başka yerde olur.Önemli olan insanların ruhundan bunu çıkarabilmek,insanları eğitmek.kadınlar,kentsel aidiyet noktasında kendilerini daha mutlu,huzurlu,güvenli hissedebilmeli.Biz bu kampanyayı hayatın diğer alanlarına da yaymayı planlıyoruz,dedi Başkan KARA ve sözlerini bu şekilde tamamladı.
Günümüzde kadınların özgürce toplu taşıma araçlarında yolculuk yapabildiği,sokakta,sabahın erken saatlerinde ya da gecenin bir yarısında özgürce dolaşabildiği bir dünya,bir ülke ve bir kent imkansız elbette değil.
Tüm dünyada karşımıza çıkan toplu taşımada taciz olaylarının böylesine anlamlı kampanyalarla,duyarlı ve bilinçli bir toplumla yok olabileceği kanısındayım.                Birleşmiş Milletler kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Proğramı kapsamında toplumsal Cinsiyete duyarlı Bütçeleme Projesine 11 pilot il arasına giren Edirne ili kadına yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla en başarılı belediyelerden biridir.Bu proje Altın karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışmasında,toplum düzeni ve sosyal Hizmetler kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Mersinde meydana gelen ve tüm Türkiye"yi derinden üzen Özgecan Aslan olayından sonra toplu taşıma ve ticari araç sürücüleriyle ilgili birtakım tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir.Kadına yönelik şiddet,taciz v.s konularında sabıkası bulunanlara ticari araç plakası verilmemesi ve şoför olarak çalıştırılmaması gerekmektedir.Bu durumların tüm ülke genelinde olması gerekir.Belli bölge ve illerde uygulanması konunun caydırıcı olması yönünden asla yeterli değildir.kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde