29 Nisan 2024

ÇOBANLA PROFESÖR EŞİTMİ ?

  • PDF
MUŞ’un Gölyazı köyünden Zeynep Dinçer ve Siber Balkaya’nın TEOG birincisi olduklarını duyduğumda “ çobanla profesörün oyu eşitmi?” tartışmasını hatırladım.
 
Seçimlerde,referandumlarda oylar diplomalı veya diplomasız diye tasnif edilsin? !
 
Üniversiteli sınavlarında üstün başarı gösterenlerle,çok başarısız kalanların oylarına ne dersiniz?...
 
Evvela Zeynep ve Sibel kızlarımızı tebrik ediyor,başarılarının devamını diliyorum.Okulda arta kalan zamanda koyun güderek,TEOG birinci olmak elbette alkışlanacak bir başarıdır.
 
Çobanla profesörün oyu elbette eşittir,çünkü “ oy” bir haktır.kanun önünde eşitlik,eşit vatandaşlık gibi temel felsefi değerler ve hukuki kuralla “ hak” kavramıyla ilgilidir.
 
Çobanı öldürmekle bir profesörü öldürmek “ eşit” suçlardır,eşit cezalar verilir.Çünkü yaşama hakkı ve kişi dokunulmazlığı eşit haklardır.
 
Hak kavramını bilgiye ve diplomaya indirgemek korkunç sonuçlar doğurabilir.En hafifi,oligarşik yönetimler ortaya çıkar,sosyal hayat durgunlaşır.
 
Avrupa’da feodal rejimler,mutlak krallıklar,Osmanlı’da kapıkulu sistemi böyle” dışlayıcı”sistemlerdi.
 
Modernitenin insanlığa armağanı olan eşitlik,eşit vatandaşlık gibi değerlerin gelişmesiyle rejimler “ kapsayıcı” olma ihtiyacını hissetti.Sosyal kalkınma ve toplumsal dinamizmin gelişmesiyle demokrasi talebinin gelişmesi birbirini hızlandırdı.
 
Sadece diplomalı yahut mülkiyet sahiplerinin oy kullandığı eski demokrasiler çok geride kaldı.Hak eşitliği insan onurunun en önemli unsurudur artık.
 
Hayrettin Karaman’ın savunduğu insanları inanç ve hayat tarzına göre ölçerek hak sahibi kılacak rejimler hayal bile edilemez.
 
Modern hukuk,düşük eğitimli ve yoksul vatandaşlara ve kadınlara eşit oy eşitliği tanımakla,onların da devlet yönetimini etkilemelerini sağladı.Bu sayede eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetleri o kesimlere de hızla götürülür.
 
Çobanın kızları TEOG birincisi olabilir.
 
Bizim tarihimizde kamu hizmetlerinin köylere götürülmesinin 1950’den sonra hızlanması tesadüf değildir.
 
AK Parti de bu kesimlerden daha yüksek oranda oy alıyor,daha çok evet dediler.
 
Madalyonun bir tarafında böyle “bilgi” yazıyor!Bilgi ve uzmanlık gereken işler diplomalılar içindir mesela…
İyi eğitimli toplumun davranışlarıyla,düşük eğitimli bir toplumun davranışları da mutlaka farklı olmaktadır.
Prof.Dr.Ali Çarkoğlu ve Erdem Aytaç’ın şubat sayısında yayınladıkları bilimsel çalışmada,düşük eğilimli çevrelerde referanduma konu olan metnin “ bilinmediğini” yüksek eğitimlilerde ise “ içeriğini bilerek karar verme” oranın yüksek olduğunu yazmışlardı.
 
Düşük eğitimli kesimlerde lidere bağlılık ve kolektif davranıştan ayrılmama gibi değerler güçlüdür.Eğitim yükseldikçe araştırma,sorgulama,bireysel karar verme eğilimi güçlenmektedir.
Sonuçları doğru tahmin eden ANAR’ın başkanı Dr.İbrahim Uslu,AK Parti ve MHP tabanında böyle bir “ beyaz sağ seçmen” tipinin geliştiğini söylüyor,bunlar ise hayır dediler.Uslu 2019’da genç ve daha eğitimli 2 milyon yeni seçmenin oy kullanacağını söylüyor.
 
CHP geleneğine bağlı olanlar da kasketliler’in eşit vatandaş olduklarını,onların taleplerini,toplumsal gelişme dinamizmini görmeli ve anlamaya çalışmalıdır.
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde