29 Nisan 2024

YENİ TÜRKİYENİN YENİ SİSTEMİ

  • PDF
HALK Başkanlık mı, parlamenter sistem mi, sorusuna yanıt vermek için 16.Nisan 2017 tarihinde sandık başındaydı.Bıçak sırtı da olsa,çoğunluk evet yönünde oy kullandı ve Başkanlık sistemi yeni hükümet sistemine dönüştü.
Özellikle rakam vermek yerine çoğunluk diyorum,zira yüzde 50’yi geçtikten sonra bir kişi ile bir milyon kişi arasında “hukuki meşruluk” bakımından fark yok.Başbakan Binali Yıldırım,yüzde 50’ artı 1 meşrudur” demişti Erdoğan sonuç belli olduktan sonra “Atı alan üsküdar’ı geçti”diyerek bunu pekiştirdi.
Haliyle artık bu saatten sonra hayır cephesindeki bu partinin liderlerinin ve yönetim kadrosunun kampanya sürecinde hapiste olmasını,”evet”cephesi ile “ hayır”cephesi kampanyaları arasındaki fırsat eşitsizliğini gündeme getirmenin faydası yok.Halkoylaması sırasında yaşanan “mühürsüz zarflar”gibi ciddi sorunlar da YSK ve yargı aksi bir tavır ortaya koymayacağından sonuç değişmeyecek.
Çıkan sonuç,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı sonuca çok yakın.Bu da halkoylamasının tartışmasız galibinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu gösteriyor.
Türkiye ekonomisinin dinamosu olan 30 büyük şehrin 17 sinde hayır çıkması AK Partinin iç muhasebe yapmasına,ülkenin atmosferini gözden geçirmesine yol açarmı? Başbakan Yıldırım’ın “Hepimiz Kardeşiz” sözleriyle başlayan balkon konuşması,yanıtın “ evet” olabileceği sinyali verdi ama önceki seçim ve referandumlarda olduğu gibi balkon konuşmasının geçerli olup/olmayacağını da zamanla göreceğiz.
Halkoylaması sürecinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “ evet” tüercihini parti tabanına kabul ettiremediği” iddiası da artık sadece Devlet Bahçeli ile muhaliflerinin sorunu olacak.Belli ki sahada başarılı bir sınav veren Meral Akşener,Sinan Oğan,Ümit Özdağ7ın Bahçeli’ye karşı yarışı ikinci aşamaya geçermi dersiniz?
Sonuçları değerlendiren herkeste,Hayır cephesinin orkestra şefine dönüşen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başarılı oldu? Yorumu hakim.Sosyal demokratların bu yoruma katılıp/katılmayacağını,kurultay çağrılarının geliş hızına bakarak anlayacağız.
17.Nisan “ Yeni Türkiye’nin” yani Başkanlık sistemi ile yönetilecek.Türkiyenin ilk günü.Erdoğan,vites yükselteceklerini söyledi.İlk adımın da idam cezasının referanduma götürülmesi olduğu sinyalini verdi.Diğer taraftan “Anayasa paketi”ne göre iki konuda 2019 beklenmeyecek.
İlki Cumhurbaşkanının partisine üye ve belki de yeniden genel başkan olması,Kesin sonuçlar açıklandıktan kısa süre sonra bu gerçekleşebilir.
İkincisi ise,Hakimler ve Savcılar Kurulu’na dönüşen HSYK’da olacak.Mevcut üyelerin üyelikleri düşecek.Cumhurbaşkanı 4 üye atayacak.Adalet bakanı ve bakanlık Müsteşarı devam edecek.Kalan 7 üye de TBMM’de seçilecek.Böylece bir ay içinde 2019 beklenmeden yargının üst yönetimi yenilenmiş olacak.
Erken seçim olurmu? 2019’u beklemeden yeni seçime gidermiyiz?Pakete göre bu mümkün.TBMM seçim kararı alırsa,Cumhurbaşkanlığı seçimi de birlikte yapılmak zorunda.Yeni seçilecvek cumhurbaşkanı da yeni anayasadaki bütün yetkileri kullanmaya başlayacak.Hayırlı olsun
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde