29 Nisan 2024

BAŞKANLIK SİSTEMİ’Mİ PARLEMENTER SİSTEM Mİ ?

  • PDF
GERİ sayım başladı. Partilerde öne çıkan temel sorunlar şöyle; AK parti Rıdvan Dilmen’in başlangıç vuruşu niteliğindeki “ sen de varmısın” videosu etkisizleşti, tepki topladı. Yeni Akit yazarı Sinan Burhan, Başbakan Binali Yıldırım7ın bile videolu kampanyaya itiraz ettiğini yazdı.
    Dolaşıma çıkan “ evet şarkısı” Dombra”, ve Aynı Yoldan geçmişiz Biz” gibi siyaset tarihine geçmiş propaganda şarkılarını üreten AK Partinin tabanından da geçer not alamadı.Şu ana dek “Evet” çıkarsa hangi sorunun nasıl çözüleceği çok fazla anlatılmadı.Yerine,Büyük Türkiye için “ Güvenlik ve huzur için ve “ Terör örgütleri hayır dediği için gibi gerekçeler öne çıktı.
    Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “ Evet çıktıktan sonra terör örgütlerinin sesi soluğu çıkmayacak noktaya geleceğine dair sözleri ile Başbakan’ın “ FETÖ,PKK ve İŞİD de hayır diyor.sözleri hayır cephesinden tepki topladı.Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Körfez seyahati öncesinde “ Esasında hayır diyenler 15 Temmuz’un yanındadır” ifadesini kullanınca,başta hayırcı Saadet Partisi olmak üzere bir çok kesimden Madem hayır diyenler terörün yanında,o zaman neden hayır seçeneği var sorusu geldi.
   AK Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem’in yüzde 50’yi geçemezsek iç savaşa hazırlanın” sözleri AK Parti yönetimini çileden çıkardı.Erdem istifa ettirildi.
  Kampanya planlayıcıları,hem MHP seçmenlerinden hem Kürtlerden aynı anda evet alabilmenin yollarını arıyor.
  OHAL kararları,akademisyenlerin ihracı,işsizlik,ekonomideki sorunlar da AK Parti’nin önündeki sıkıntılı başlıklar arasında yer alıyor.
   Partinin kampanya açılışı 25 Şubat günü Ankara’da yapılıyor.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da meydanlara iniyor.Temel hedef,geri kalan zamanda propaganda ortamındaki bu dağınıklığa son verip, Evetleri arttıracak ortak bir söylem oluşturmak.
   MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli ile rakipleri arasında mahkeme koridorlarına yansıyan bir çekişme  vardı zaten.Bu çekişmenin tabanda doğurduğu ayrışma Anayasa sürecinde daha da derinleşti.Başlangıçta muhalefetin yanında görünmekten çekinen bazı MHP milletvekilleri,hayır cephesine geçtiler. Atilla Kaya ve bazı eski ülkü ocakları başkanları Genel merkez le yollarını ayırarak Türk milliyetçileri Hayır diyor Platformu adı altında kampanya başlattılar. Bahçeli ve ekibi enerjisini sistemi anlatıp yeni evetçiler bulmaktan çok, tabandandaki  Başkanlık konusunda 180 derece zıt görüşler söylemişti.Ne oldu da şimdi Başkanlık sistemini desteklememizi istiyorsunuz” sorusunu yanıtlamaya harcıyor.
    CHP : MHP’nin evetçi olması, HDP ve Saadet Partisi’nin sınırlı propaganda imkanları,CHP’yi adeta meydandaki tek muhalefet haline getirdi.Üstelik,propaganda imkanları konusunda AK parti ile baş etmesi de zor.
     Kılıçdaroğlu sürecin AK Parti ve MHP’ye karşı CHP ve HDP değil, başkanlığa karşı parlementer sistem yarışı olsun istiyor.Bu yüzden CHP ismi öne çıkmasın görüşünde.Ancak tabandan gelen itirazlar ve teşkilat alışkanlıkları,sürecin genel seçim gibi ele alınması riskini doğruyor.
     CHP yönetimi,tabandaki Erdoğan bu referandumu da alır inancından kaynaklanan rehaveti de ortadan kaldırması gereken önemli bir risk olarak görüyor.
    Kılıçdaroğlu, başkanlık sisteminin eksikliklerini yarışta acantaj görüyor. Bunların iyi anlatılmasının ,MHP tabanındaü işe yarayacağı umuluyor. Ancak AK Parti tabanındaki Erdoğan Sevgisi  yani sistemin eksiklikleri konusunda AK Parti tabanının ikna olmasını engelliyor ve CHP’nin manevra alanını daraltıyor.
    Görünen köy kılavuz istemez.Evet ve hayır cephelerinde her iki kanadın da önemli dezavantajları var.Her zamanki gibi bunları gideren ve avantajları artıran kazanır.
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde