29 Nisan 2024

SURİYE POLİTİKASININ YANLIŞLIĞI

  • PDF
SURİYE politikası hakkında Başbakan yardımcısı Prof.Dr.sayın Numan Kurtulmuş’un  şu sözleri fevkalede önemlidir.” Baştan beri Suriye politikasının büyük yanlışlarla dolu olduğuna inananlardanım.Tabi ki Esad rejiminin,zalimlerin yanında yer alacak değiliz.Şimdi bunları tamir ediyoruz.düzeltiyoruz.(06.Ocak-2017 Hürriyet)
   Yanlış Politika diplomatik alanda kalmadı,melun PKK ve DAİŞ terörü tırmandı.Başbakan Yardımcısı sayın Kurtulmuş “ Türkiye’nin bu gün başına gelen birçok şeyin Suriye’deki durum ve Suriye politikasının bir sonucudur.(18.Ağustos
 Suriye ve terör konularını çok yazdım,bu gün ise bu konuya bir başka açıdan bakacağım.
Evet,Türkiye diktatör Esad’ın yanında yer alamazdı ama “ değerli yalnızlığa” sürüklenecek kadar dozu kaçırmamak gerekirdi.Muhalefet Suriye politikasını yüksek sesle eleştirmişti.İktidar ise bu eleştiriler karşısında muhalefeti Esadcılık ve mezhepçilikle suçlamak ve meydanlarda yuhalatmak yerine….
Bu eleştirilere kulak vererek kendi içinde ve Dışişleri bünyesinde müzakere etseydi….
Politikanın yanlış olduğunu gören AKP Partililer,çıkıp grup toplantısında anlatabilseydi…
En azından hata payı ve terör riskinin boyutları biraz daha düşük olmaz mıydı?
Gelişmiş demokrasiler aptal mı fikir ve ifade hürriyetini “ üstün norm” kabul ediyorlar?
AİHM’nin yüzlerce kararında aynen şu içtihat vardır;
“ Sadece toplumun ve devletin olumlu,doğru ya da zararsız gördüğü haber ve düşünceler değil,devletin veya halkın bir bölümünün olumsuz ya da yanlış bulduğu,onları rahatsız eden,kırıcı,çarpıcı haber ve düşünceler de serbestçe ifade edilebilmelidir.”
Niye?... Evvela duygular ifade edilmiş,bastırılmamış olur.Ayrıca,ola ki “ rahatsız edici”kırıcı,çarpıcı” ifadeler içinde ufak bir doğru, gözetilmesi gereken bir toplumsal sorunun işareti bulunabilir.
Merhum hocamız Ali Fuat Başgil’in “ En tehlikeli fikir eleştirilmeyen fikirdir” sözünü hiçbir konumda unutmamak  gerekir.
Anayasa görüşmelerinde bu çok daha önemlidir.
MHP’de iki milletvekili,Kadir Koçdemir ve Atilla kaya,parti yöneticileriyle ters düşmeyi göze alarak başkanlık sistemine karşı çıktılar.
Önerilen sistemi iyi incelemişler ve ülkenin geleceğini olumsuz etkileyeceği kanaatine varmışlar.Bu durumda nasıl davranmalıydılar?
Teklif metnini görmeden imzalamak,metni incelemeden parti talimatına uyarak davranmak mı,yoksa inceleyip özgürce bir kanaate  vararak davranmak mı daha doğrudur?
İsimlerini ilk defa bu davranışlarıyla medyada gördüğümüz Koçdemir ve Kaya dürüst davrandı.Önerilen sistemi çok iyi inceledikleri de açıklamalarında kullandıkları kavramlarından bellidir.Kuvvetler ayrılığı konusundaki hassasiyetleri ancak takdir edilebilir.
Elbette önergeyi destekleyen milletvekilleri de vardır.olacaktır.
Destekleyenler de eleştirenlerde görüşlerini madde madde ve özgürce açıklamalıdır.Bu kadar kısa zamanda ,geniş katılımlara,eleştiri ve düzeltmelere imkan vermeden sistem değiştiren  bir ülke bilmiyorum ben doğrusu..
Onun için iktidar ve MHP yönetimi akademik düzeyli  eleştirileri ciddiye almalıdır.Sistem meselesi  Suriye meselesine de benzemez,ülkenin yönetimiyle ilgilidir.Kalın sağlıcakla!...
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde