16 Nisan 2024

AMFİ TİYATRO -MEYDAN SAHNESİ…

  • PDF
Fatsa Atatürk parkında bulunan Amfi Tiyatromuz-Meydan sahnemiz şimdilerde sessiz ve yalnız. Çınar ağaçlarının hemen dibinde eski kalabalık günlerini hasretle bekliyor. Amfi tiyatromuzun bir çok özelliği var. Birincisi Açık Hava Tiyatrosu özelliği taşıyor olması. İkincisi meydan sahnesi dediğimiz geleneksel Türk tiyatrosu sanat dallarının sahnelendiği nostaljik bir alan. Tiyatro etkinliklerine, yazlık sinema şenliklerine, konserlere ve bir çok etkinliğe ev sahipliği yapmış bu mekan tüm Fatsa’yı yine bir araya toplayıp insanlarla kucaklaşmayı bekliyor. Lise yıllarımızda yazları temmuz ayında Çınar Festivalleri yapılırdı. Geleneksel hale gelmişti ve konserler,şenlikler yapılırdı. Çekirdeğini gazozunu,çayını alan tüm Fatsa bu şenliklerde bir araya gelirdik. Şehir dışından bir misafirimiz geldiğinde sahili gezer sonra çay bahçesinde çınar ağaçlarının dibinde bu mekanda çay içer sohbetler ederdik. Günümüzde AVM’lerin çoğalmasıyla birlikte bu gibi mekanlar sessiz ve yalnız kaldı. Geleneksel çocuk oyunlarının yerini AVM’lerdeki video oyunları almaya başladı. Mendil kapmaca,ip atlama gibi birlikte oynanan çocuk oyunları yerini avuç içlerinde cep telefonlarında bireyselliğe bıraktı. Günden güne kalabalıklar içinde yalnızlaşan bir toplum haline geldik.
İşte şimdi bu noktada hepimize büyük iş düşüyor. Belediyemiz başta olmak üzere bu mekanı şenlendirmek hepimizin elinde. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz Fatsa genelindeki okullarla birlikte açık alan etkinliklerini geleneksel çocuk oyunlarıyla bu mekanda yaparlarsa öğrencilerimiz için faydalı olur. Yerel yönetimler, STK’lar,dernekler,vakıflar etkinliklerinin bir kısmını bu mekana taşırlarsa tüm Fatsa o eski günlerine geri dönebilir. Sokak festivallerinden, resim-heykel sergilerine, müzik, halk oyunları festivaline, tiyatro-sinema festivaline dair her şey yapılabilir.
Gelin hep birlikte Amfi Tiyatromuza-Meydan sahnemize sahip çıkalım.
Tarihi Çınar Ağaçlarımızın etrafında bir yudum çayın sıcaklığında tüm Fatsa bir araya gelelim.
Teknolojiyle birlikte bireyselleşen ve yalnızlaşan insanlar haline geldik. WhatsApp gruplarından mesajlaşarak, emojiler ile duygularımızı ifade eder olduk. Evimizde diğer odadan mesaj yoluyla çay, kahve ister olduk. Bir günde kullandığımız kelime sayısı giderek azalıyor. Korkarım ki yeni nesil hal hatır sorma, sohbet etme geleneğini unutacak. Unutturmamak ve bu gelenekleri yaşatmak hepimizin elinde…
Haydi Fatsa…
Sessiz ve yalnız kalmış Amfi Tiyatromuzu-Meydan sahnemizi hep birlikte şenlendirmeye varmısın Fatsa?
Umudumuz daim olsun…
Sevgiyle kalın…
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde