04 Mayıs 2024

GENÇLİK VE EĞİTİME HİZMET

  • PDF

           Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde, 1996 yılında kurulan İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı (İSEGEV), 2012 yılında, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olarak (TÜRGEV) adını aldı                                                                          .

           17 Aralık 2013’de başlayan birinci dalga yolsuzluk ve rüşvet soruşturma dosyasında TÜRGEV‘in adı yer aldı. Bundan sonrada adı sık duyulmaya başlandı. Yapılamayan ikinci dalga yolsuzluk soruşturması hakkında fezleke düzenlenen vakıf, rüşvet, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının da merkezindeydi. Tayyip Erdoğan’ın “TÜRGEV’den dolaşıp bana gelmek istiyorlar” dediği eğitime hizmet amacıyla kurulan bir vakfın adının böyle bir soruşturmada geçiyor olması da eğitimdeki halimizin göstergesidir.TÜRGEV’in yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Ergün’ün yürüttüğü, Vakıf hakkında düzenlenen fezlekede ise TÜRGEV’in Bilal Erdoğan tarafından yönetildiği iddia ediliyordu. TÜRGEV’in kağıt üzerindeki başkanı Ergün, soruşturma dosyasından sızan kayıtlarda, Başbakan Erdoğan’la vakıf arasındaki ilişkiyi şöyle anlatıyordu: “Vakıf kendisinin, yurt kendisinin, öğrenciler kendisinin. Ben de zaten konu mankeniyim” diyordu. Yönetiminin de Erdoğan’a çok yakın isimlerden oluşması bunu doğrular şekildeydi.

         O günlerde bir CHP Milletvekilinin TÜRGEV’e bağış yapan gerçek veya tüzel kişilere ilişkin soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü bilgilerine dayanarak “Kurumsal kayıtlarda yapılan incelemede; eski kısa adı İSEGEV olan TÜRGEV’e 27 Şubat 2008 tarihinden sonra muhtelif gerçek ve tüzel kişilerce yapılan yurtiçi bağış ve yardımlar 29 milyon 666 bin 533 TL, yurtdışı bağış ve yardımlar 99 milyon 999 bin 990 Amerikan Doları’dır” dedi. Ancak Arınç paraların kaynağına dair bir açıklama yapmadı ve yapamazdı da! Bu bol dokuzlu dolarların Sevda tepesiyle ilişkileri de çok konuşulmuştu.

        Gerçekleştirilemeyen ‘ikinci dalga’ yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen TÜRGEV fezlekesinde: Vakfın, Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetildiği, Vakfın yapmış olduğu arazi devri ve bağış toplama işlemlerinde Erdoğan ve oğlunun nüfuzu kullanılarak bağış adı altında ödemeler yaptırıldığı, yapılan ödemeler karşılığında ödemeyi yapanların kamu kurumlarında işlemlerinin kolay gerçekleştirildiği, Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın vakıf çalışanlarıyla beraber kamu görevlilerine talimat verdiği, Vakfın yönetim kadrosunun tek elden Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulduğu iddiaları yer almıştı.

        Fezlekede, Recep Tayyip Erdoğan adına hareket eden Bilal Erdoğan’ın özellikle hazine arazileriyle ilgilendiği, hazine arazilerini ihaleye fesat karıştırarak, usülsüz yöntemlerle vakıf zimmetine geçirdikleri, vakıf adına bedelsiz kamu arazisi kiraladıkları, bu arazilerle ilgili yetkili kurumlara talimatla ve önceden tasarlayarak imar plan değişiklikleri yaptırdıkları iddia ediliyor. Uygun hazine arazisi bulamadıkları bölgelerde de kamudan ihaleyle iş alan büyük şirketlere, iktidar, siyaset ve kamusal nüfuzlarıyla baskı kurdukları, kamu ihalelerini ve devletin ekonomik faaliyletlerini baskı aracı olarak kullandıkları, tespit ettikleri arazileri vakıf adına satın aldırdıkları ya da arazi bedeline karşılık gelen parayı (bağış olarak) TÜRGEV adına tahsil ettikleri öne sürülüyor. TÜRGEV fezlekesinde vakfa bağışlanan, satılan, vakıf yönetimi tarafından ele geçirilen arazilerin listesi sayfalar dolusu. Devam eden süreçte muhtelif illerdeki arsa ve bina bağışlarıyla kamuoyu gündemindeki yerini korumakta olan vakfa Bakanlar Kurulu kararıyla ‘vergi muafiyeti’ kıyağı da yapılıyor. Ayrıca 17 Aralık soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın da TÜRGEV’e bağış yaptığı iddia ediliyor Eğitime, kalkınmaya ve topluma hizmet belirli bir zümreye olmayıp toplumun geneline hizmet ile çalışma demektir.

         Ülkemizin içinde bulunduğu kritik süreçte TÜRGEV mal mülk, terör ise can alıyor. Eğitime hizmet vakfının böyle olduğu yerde tabi ki eğitim sürünmeye devam edecektir. Yat-kalk, yat-kalk…..!

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde