28 Mart 2024

ESASTAN OKUMAK

  • PDF

            Okumak, yazılmış bir metnin içindeki sözcükleri anlamaktır. Bu kolay olmayan eylemin; karmaşık bir yapısı olup, sırasıyla okunacak metni görmek, anımsamak ve anlamak gibi aşamaları vardır. Önce zihin okumaya karar verir ve harfleri hatırlar. Sonra göze ardından beyine ulaşır. Beyin okuma esnasında aktiftir ve bilgileri depolar. Karışık yapıya sahip olan okuma eyleminin işleyişinde oluşabilecek bir aksaklık eylemin olumsuz sonuca ulaşmasına sebep olabilir.

            Yaşayarak öğrenmenin dışında en önemlisi okuyarak öğrenmektir. Okumayla barışık olmayanlar yaşayarak öğrenmenin de ne olduğunu bilemezler. Bunun en güzel örneği İstanbul’un eski başkanı olayları doğru okumuş olsa mevcut başkana böyle davranmaz ve kendi okuduğu şiirlerden ders çıkarırdı.!         

            Okumak: Zeka gelişimine fayda sağladığı gibi kelime haznesini artırır ve stresi azaltır. Bilgiyi çoğaltarak hafızayı güçlendirirken yazma becerisini arttırır. Hayal gücüyle birlikte empatiyi geliştirme gibi özellikler kazandırırken en önemlisi de bilgi sahibi yapar.

            Basılı eser okumanın yanında niyet okumak da vardır. Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına verilen akılalmaz cezayı nasıl karşılıyorsunuz sorusu gündemdeki yerini koruyor. Bu olayı iyi okumak ve değerlendirmek maalesef adaleti değerlendirmekle eşdeğer hale gelmiştir.

            Seçildiği günden bu yana iktidarın hedefi olan, şahsında tüm İstanbulluları cezalandırma yoluna başvurulan, konuk olarak çağrıldığı sarayda kırık sandalyeye oturtulmaya çalışılan, yediği yemeğe gittiği her yere kadar bile sürekli izlettirilen ama bütün bunlara karşı görevini layıkıyla yaparak insanların gönüllerini kazanan başkanın yakasını bırakın. Seçim kaybetmeyi hazmedemediğinizden ona kin besleyerek yirmi beş yıl yediğiniz İstanbul’un rantını istiyorsunuz. Onunla beraber yandaş vakıfları, cumhuriyet karşıtı cemaatleri  ve yandaşları oradan besleyerek oya tahvil etmenin peşindesiniz.!

             İktidarın, İstanbul’dan başka muhalefetin kazandığı bütün belediyelere bakış açısının aynı olması verdirilen cezanın gerekçelerini ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda mahkeme heyeti hukuktan başka her türlü hukuksuzluğu ülkenin önüne koymuştur.!

            İmamoğlu davasında bu yola başvuranlar her ne kadar iki grubun çıkar çatışmaları diye anılsa bile, 17/25 Aralıkta gerçek olan para sayma makinaları, rüşvetler, vestiyerdeki paralar, ayakkabı kutuları vs. ortaya saçılmışken bu güzide hukukçular! neredeydiler.? Bunların hesabı mecliste silinse bile insanların içindeki alacak verecek sayfalarında saklıdır. Kusura bakmayın her şeyi unutacak kadar da ahmak değiliz.!

            Tırnak uzadığı zaman onu kestirir, parmaklarımızı kestirmeyiz. Kazanamadıkları her şeyi yanlış algılatmaya çalışarak toplumsal ilişkileri sürekli bozmanın ve kökten kesmenin yönetimlere sağlayacağı hiçbir fayda yoktur. Yanlış anlaşılmalarda ilişkiyi tümden bitirmek çözüm değildir.

            Verilen kararın özeti: Birileri ısrarla yanlış anlamak istedi. Yanlış anlamak isteyen diğerlerini de etkiledi. Yanlış etkilenenler de öğrendikleri yanlışı uyguladı. Yanlış uygulamayı görenler de yanlış yorumladı. Sonuç olarak mahkeme heyeti konuyu anlamak istediği gibi yorumlayarak hukuku siyasallaştırıp şaşkınlıkla olmayan bentten ceza verdi.

            AKP’nin kurucularından TBMM eski başkanı ve bakanlarından Cemil Çiçek, “Bundan üç küsur sene evvel söylenmiş olan tek cümlelik bir hakaret iddiasını mahkemede bu kadar uzun zaman geçtikten sonra ve üstelik bu kadar kritik bir eşikte karara bağlarsanız, verdiğiniz kararın hukukiliği de isabeti de inandırıcı olmaz” diyerek İmamoğlu davasını esastan okudu.! Sayın bakan seni kutlarız ama bunu görevli olduğun saraya açıkça söyle ya da istifa et. İnandırıci olmak için varmısın.?

            Goethe ,“Her şeye rağmen anlaşılmamak bizim gibilerin kaderi” derken, Sezai Karakoç “Anlamak masraflı iştir; emek ister, gayret ister, samimiyet ister. Yanlış anlamak kolaydır oysa. Biraz kötü niyet, biraz da yetersizlik kâfidir” diyerek bu günleri çoktan görmüşlerdir.

            Dışarıda itibarı, içeride merkezin paraları ve hukuk dahil her şeyi kaybetmenin sancılarıyla okumak, teknolojik görsele bakarak konuşmak değil, olayları doğru yorumlamaktır.!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde