29 Mart 2024

HEY AMİGO!

  • PDF

            10 Kasımda Atatürk’ü anma törenlerinde Anıtkabirin ve Atatürk’ün maneviyatına uygun olmayan istenmedik olay yaşandı.  Kendini bilmez kişiler attıkları sloganlarla halkın büyük çoğunluğunun tepkisini çekerek ne yapmak istiyorlar, kim bunlar? acaba düşüncesine sevk etti. 

            Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanunda “Anıtkabir’de, ancak Atatürk’e saygı için çelenk konabilir, tören düzenlenebilir. Başka amaçlarla; tören, yürüyüş ve gösteri düzenlenemez, çelenk konamaz. Anıtkabir'in manevi varlığına yakışmayan her türlü tavır, hareket, söz, yazı ve davranışlara izin verilmez” hükmü yer alıyor. Ancak son zamanlarda ki bazı törenlerde içeriği birbirine yakın slogan atanlar amigoluk yapmaya devam ediyor.

            Türk Dil Kurumu amigoyu spor yarışmalarında yaptığı birtakım hareketlerle, söylediği kimi sözlerle, tuttuğu takımın yandaşı olan seyircileri coşturan kimse. Çığırtkan, çıkarı olduğu için bir kişiyi övüp kollayan kimse olarak tanımlamış.

            Spor kulüplerinin kendine özgü davranışları ve ünlü amigoları vardır. Orada bir spor müsabakası olmadığına göre sözümüz Anıtkabir’de bağırıp çağırarak slogan atan amigo özentilerinedir. Daha önceki eylemlerinin karşılıksız kalmasından cesaretlenen bir avuç kendini bilmez kanuna ve Anıtkabirin kutsallığına aykırı davranışlarına cüretle devam ediyor.

            Bilmelerini isterim ki:

             Büyüklere karşı saygısız davranış sergilemek, büyükleri inciltir ama küçültmez. Onu sergileyip saygısızlık yapanlar ise zerrecik durumuna düşerek yok olurlar. Onun büyüklüğünü çığırtkanların küçücük beyinleri almaz.

            Hiç bir ülke insanı kurucusu huzurunda bu davranışları yapmaz. Unutmayın ki sessiz çığlıklar sesli haykırışlardan daha etkilidir. Onun için atalarımız “söz gümüşse sükut altındır” demiş. Ara sıra dilsiz olduğunuzu düşünün  ve ona göre davranın. Çünkü bütün sorunların temelinde o dönen diliniz vardır.!

            Anıtkabirde yatan insan; ucuz siyaset yapmamış, emperyalizme bayrak açarak yedi düvele karşı savaşıp Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Sizin anlamadığınızı ve onun liderliğini en güzel anlatanlardan biri de “Mustafa Kemal İngilizleri yenene kadar Tanrıyı da İngilizlerin yanında zannediyordum” diyen Hindistan’ın Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandhi’dir. Bağırıp çağırmadan önce bunları bilip nefesinizi yormamanızda fayda var.! Oralarda bağırıp çağırmanızı, varlığınızı bile ona ve arkadaşlarına borçlusunuz.

            Slogancıların cami gibi kutsal yerleri bile siyasete alet ettiklerini bildiğimiz için Anıtkabirde attıkları sloganları da yadırgamadık.

            Ancak orası ne Amerika kasabası, ne de orada kovboy filmi çevriliyor ama bir yapımcının olduğu ise muhakkak. O filimlerde bile kasabalarda yabancılar sevilmezdi biliyormusunuz?

            Yetkililerden istediğimiz törenlerin oranın yönergesine uygun olarak yapılmasıdır.                                 

            Nur içinde uyu büyük insan. Milyonların sevgi ve saygı gösterdiği yerde birkaç amigo da olsun.!

           Not: Fatsa, Nusret ÇAMAŞ gibi bir nahif insanını daha kaybetti. Bu güzel insanların yerlerini doldurmak zor. Ondan şikayet edeni hiç duymadık. Esprilerini, şakalarını ve insanlığını çok özleyeceğiz. Ailene ve sevenlerine sabırlar dilerim sevgili Nusret. Nur içinde uyu.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde